Joaquin Phoenix megrázó beszéde az állatokért az Oscar-gálán!

Nem vagyok nagy filmrajongó, ezért nem tudom megmondani, hogy Joaquin Phoenix érdemelte-e meg leginkább a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat. Ám amire a díj átvételét követő 4 percben rászegeződő figyelmet használta, az a lehető legjobb volt.

Az Oscar-gálára illett?

Talán valóban nem, de nem ő az első, aki giccses hálálkodás helyett üzenetet hozott nekünk. Valóban összeszedetlen és túl érzelmes volt mindenkihez képest, aki korábban valami fontosra akarta felhívni a figyelmet a köszönő beszédében. De ez a rövid beszéd mégis különösen sok gondolkodni valót adott.

Az állatok védelméért és az ehhez szükséges változásért szólalt fel, és ez most tényleg olyan, amit szeretnék neki megköszönni. Megköszönöm, mert olyan módon tette, ami mögé akkor is könnyű beállni, ha valaki nem vegán. Amit ő mondott, azt akkor is beláthatjuk, ha nem hagyjuk el teljesen a húst, a tojást vagy a tejtermékeket.

Mert ahogy egyszer a műanyagmentességről is írtam: szerintem sokkal többet ér, ha mindenki egy kicsit visszavesz, mintha pár ember csinálná tökéletesen. Nem vagyok róla meggyőződve, hogy mindannyian egészségesen tudunk élni állati eredetű fehérje nélkül. De biztos vagyok benne, hogy abban a mértékben, amiben előállítjuk és fogyasztjuk, senkinek nincs szüksége rá.

Túlfogyasztunk!

Egész egyszerűen nincs szükségünk rá, hogy minden reggel felvágottat együnk, hogy minden ebédünk közel negyed kiló hús legyen, vagy hogy napi több tejeskávét igyunk. Nincs szükségünk arra, hogy felvásároljunk mindent, aztán hagyjuk a hűtőben megrohadni, vagy utolsó kétségbeesésünkben magunkba tömjük, nehogy tönkremenjen.

Fogadjuk el, amit Joaquin is mond, hogy nem szabad magunkra a világegyetem közepeként tekintenünk, és egyszerűen nincs jogunk kizsákmányolni a Földet vagy más élőlényeket! És ez biztos furcsa, de ezzel nem azt mondom, hogy ne ehetnénk állatokat.

Forrás: Shutterstock

De fogjuk fel, hogy minden falat hús, tej, tojás a tányérunkon hatalmas áldozat egy élőlény részéről! Fogjuk fel, hogy ha állati termékeket eszünk, az étkezésünk mások halálával jár! Érző lények halálával, akik egyébként nem alsórendűbbek például a család imádott cicájánál. Ezért ne vegyük természetesnek, becsüljük meg, ne pazaroljuk, és ne fogyasszuk mértéktelen!

Joaquin változásra buzdít minket, és megemlíti, hogy ő is sokat változott. Az mondja: "Az emberek azért félnek változtatni, mert azt hiszik, hogy az lemondásokkal jár. Pedig az ember pont akkor a legkreatívabb és legzseniálisabb, amikor szeretetből és könyörületből hoz létre olyan rendszerszintű változásokat, amik fontosak minden érző lény és a környezetünk számára is."

Remélem, hogy legalább az ő szavai elérnek az emberekhez, és egyre többen felismerik, hogy a változások nem mindig nehezek, és sokszor olyan dolgokról kell csak lemondanunk értük, amik sosem kellettek igazán.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: AFPforum

    Ezt olvastad már?