Győri tragédia: A gyerekgyilkosok 3 kategóriába sorolhatók.

Arról, hogy kiknek lehet a felelőssége, hogy egy frissen szabadlábra került volt bántalmazó a saját gyerekeivel is végzett, már írtunk. Azt viszont továbbra is nehéz megérteni, mégis mi visz rá egy embert ilyen bestiális kegyetlenségre.

Ezért aztán utánanéztem, mit ír a szakirodalom erről a típusú bűncselekményről. Dr. Lillian De Bortoli ausztrál kutató szakterülete épp a szülők által elkövetett gyilkosságok mögötti motiváció. Ő alapvetően háromféle gyermekgyilkos apát különböztet meg egymástól kiterjedt kutatásai alapján:

A családirtó

Ez az a típus, aki a gyermekgyilkosságot akkor követi el, amikor a család még együtt van, egy fedél alatt él. Általában nem követett el bűncselekményt a múltban, sőt: kimondottan törvénytisztelő, kiegyensúlyozott, kedves emberként ismerik. Jellemző, hogy nemcsak a gyerekeit pusztítja el, de mindenkit, aki ámokfutása idején épp jelen van: az anyát, az anyóst, a szomszédot.

Ő az, aki általában szúr, lő vagy összezúzza áldozatát, és a legtöbbször magával is végez. A motiváció itt ritkán féltékenység vagy a család elvesztése miatti félelem, hanem inkább egyéb szorongás. Ő maga mély depresszióba zuhan, kilátástalannak látja helyzetét, nem ritkán pszichotikus állapotba kerül, és azért öli meg családját, hogy megkímélje őket a fájdalomtól, amit éreznének, ha ő maga ellehetetlenül, elpusztul. Egocentrikus gondolkozás, beszűkült tudatállapot, önpusztításra való hajlam jellemzi a karaktert, de a felszínen az utolsó pillanatig képes megőrizni az egészséges család látszatát.

Az egyetlen férfi a háznál

Ő az a mostohaapa vagy élettárs, aki párja gyermekét pusztítja el. A legtöbbször egyetlen áldozata van, és nagyon gyakori, hogy az áldozatot korábban zaklatta, bántalmazta. A gyilkosság minden esetben kegyetlen, látványos, erőszakos. Sok ilyen esetet csupán az akadályoz meg, hogy az anya idő előtt ér haza a munkahelyéről, így nem történik tragédia.

A motiváció itt igen gyakran a nő volt partnere, a gyerek apja iránt érzett féltékenység vagy bosszúvágy, esetleg az asszony kisajátításának vágya, a kizárólagos figyelem és szeretet kierőszakolásának illúziója: hogy ne kelljen osztozni a gyerekkel, aki betolakodó, a rivális kéme, hagyatéka. Máskor a korábbi abúzust igyekszik így leplezni: az áldozat elhallgattatásával az ő perverziójára sem derülhet fény.

Forrás: Shutterstock

Az elvált apa

Ő az, aki nem él már az anyával, és a gyerekekkel csak láthatás keretében találkozik - mint a jelen cikket ihlető győri apa, aki a 10 és 13 éves kicsiket akkor fojtotta meg, amikor azok egy éjszakát nála tölthettek a bírósági végzés jegyében, az anya engedélyével. De ilyen volt a 2014-ben meggyilkolt féléves kis Ádám apja is, aki a gyereket az emeletről dobta ki, majd maga is utánaugrott. Bortoli azt a tragikus esetet hozza fel példaként, amikor 2017-ben a texasi gyilkos apa nyolc- és kétéves gyerekei torkát vágta el, majd felhívta exnejét, és higgadtan közölte: "Van itt számodra egy kis ajándék, gyere!"

Jellemző, hogy az ilyen típusú gyilkos korábban bántalmazta az anyát, a gyerekeket, vagy mindkettőt, és a gyilkosság a szakítást, válást követően történik, igen gyakran gyermekelhelyezési perek idején. Az apa itt nincs pszichotikus állapotban, nagyon is tudatában van a tetteinek, és egyetlen célja van: fájdalmat okozni, bosszút állni az anyán, amiért az nem őt választotta, nem akar vele párkapcsolatban élni többé. Igen gyakran hosszú ideig, higgadtan tervezi a mészárlást, és precízen, a körülményekre való tekintet nélkül végrehajtja a programot.

Ennek része nem ritkán az öngyilkosság. De ha magukat nem is pusztítják el - mint a győri ügy főszereplője vagy Ádámka gyilkosa - többnyire áldozatként tekintenek magukra, akiket az anya tett tönkre azzal, hogy lelépett és szétzúzta a családot, aminek ők voltak a fejei.

A háttérben gyakori az antiszociális személyiségzavar - nem szeret, nem szorong, nem tanul - így az ilyen karakter azt sem érti, hogy párját épp az ő bántalmazó viselkedése üldözte el. Az eset után is úgy tekint magára, mint olyasvalakire, aki forrón, de nem túl bölcsen szeretett, és ezért őt kihasználták, kisemmizték.

A három típus mindegyikére jellemző a rossz mentális állapot, a dühkitörések, a mások véleménye miatti szorongás, az önpusztítás, a rejtett, elfojtott, vagy épp nyílt agresszió.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezek is érdekelhetnek