Az igazi férfi nem fél beismerni ha fáj, ha fél, ha aggódik...

Nem ciki segítséget kérni, és szerencsére erre már a férfiak is rájöttek! Tévhit, hogy pasik nem kérnek segítséget. Változik a világ, és szerencsére már a férfiak is kérnek segítséget, ha elakadnak.

Amikor pár éve coachként kezdtem dolgozni, arra számítottam, hogy 90%-ban nők fognak felkeresni. Én lepődtem meg a legjobban, hogy nem így lett. Az ügyfeleimnek ugyanis nagyjából a fele férfi.

És ez szerintem jó dolog. Sőt, ugyanolyan joguk van hozzá, mint a nőknek! Miért ne kérhetne segítséget egy férfi is ha elakad? Ha beismered, hogy problémád van, az nem arról szól, hogy gyenge lennél, hanem arról, hogy ember vagy. Miért kellene magadba zárnod ahelyett, hogy megbeszéled valakivel, aki még segíteni is tud?

Korábban ciki volt terápiára járni, de ma már, szerencsére, érzékelhető a pozitív változás. Az önfejlesztés (mondhatni) divatos lett, és egyre többen fordulnak segítőkhöz.

Általánosan elmondható, hogy a nők mindig nyitottabbak voltak ilyen téren, de talán ez a "gyengébbik nem" skatulyának is köszönhető. Egy nőnek kevésbé kínos beismerni, hogy egyedül nem birkózik meg a nehézségekkel, és egyébként is, megszokott dolog, hogy kibeszélik a problémákat a barátnőkkel. Innen már csak egy lépés, hogy a barátnők helyett szakembert választanak.

De mi van a férfiakkal? Még mindig hódít a "mindent kibírok" és "az igazi férfi magában oldja meg a gondjait" hozzáállás? Hogy a gyengeség jele, ha beismerik, hogy nekik is vannak problémáik, és ezek megoldásához külső segítséget kérnek?

Forrás: Shutterstock

Van az a mondás, hogy minden sikeres férfi mögött áll egy nő. Ebből is látszik, hogy igenis, a férfiaknak igényük és szükségük van arra, hogy segítsenek nekik - legyen az a párjuk, vagy akár egy professzionális segítő. Azt hiszem, kezdenek ők is rájönni: nem az a fontos, hogy fenntartsuk a macsó álarcot (miközben belepusztulunk a nehézségekbe), hanem sokkal kifizetődőbb felvállalni a gyengeségeinket is.

Arról nem végeztem még kutatást, hogy a hozzám forduló férfiak vajon maguktól jelentkeznek-e, vagy a párjuk beszéli rá őket. Azt viszont tudom, hogy amikor megtapasztalják, milyen érzés segítséget kapni, sokkal pozitívabbak lesznek.

A nők sokszor annyi módszert kipróbálnak a coaching előtt, hogy olykor kétségekkel érkeznek hozzám. Kételkednek, hogy vajon mi lesz az eredmény, és ezért néha nem is teszik oda magukat annyira.

A férfiak sokkal precízebben végzik el az általam adott házi feladatokat, és lelkesen közreműködnek. Rajtuk gyakran látványosabb, amikor rájönnek: "Jé, ez tényleg működik!". Nem derogál nekik elfogadni az új nézőpontokat, ha azt látják, ez segít nekik. Az is igaz viszont, hogy a női ügyfeleknek sokszor már az is segít, ha kibeszélik magukból a dolgot - a férfiak ennél többet szeretnének.

Kedves férfiak, igazán örülök ennek az új trendnek, és csak bíztatni tudok mindenkit, aki eddig hezitált: ne szégyelljetek segítséget kérni! Sokkal jobb, mint belebetegedni abba, hogy működtetitek a gyerekkorban belétek nevelt "katonadolog" és "a fiúk nem sírnak" hozzáállást. Problémák mindig vannak az életben, de sokkal könnyebb megoldani őket, ha segítséget kértek.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezek is érdekelhetnek