Ha ma még nem hullott ki a hajad: Íme, a baba parfüm!

Belefutottam az egyik nagyobb babaholmikat forgalmazó cég webshopján egy baba parfüm néven futó termékbe, ami - a nevéből is kikövetkeztethetően - arra lett kitalálva, hogy kisbabákat ILLATOSÍTS vele.

Ennek hatására újból felmerült bennem az a bizonyos költői, megválaszolhatatlan kérdés: miért???

Nem elég, hogy tizenéves lányok olyan vastag vakolattal rohangálnak az arcukon, hogy be sem férnek a pláza ajtaján, nem elég, hogy óvodás korú gyerekeknek sok szülő olyan ruhákat vesz, mintha saját magának vásárolna (szűk szárú nadrág, kivágott felső, irreálisan nagy napszemüveg és karra akasztható kistáska).

Sőt, már azt is kezdjük megszokni, hogy ezek a fullos outfitbe öltöztetett 3-4 éves gyerekek együtt pózolnak az anyjukkal. De most mindezek mellé megjelent egy olyan termék, amivel már kisbaba korban el lehet kezdeni egy gyerek "műanyagosítását". Micsoda öröm!

Nagyon szívesen elbeszélgetnék az olyan szülőkkel, akik baba parfümöt vesznek a gyerekeiknek. Megkérdezném: tisztában vannak-e azzal, milyen ártalmasak a saját csemetéikre? Mert bármennyire is natúr alapanyagokból készítik azokat a baba parfümöket, a semminél biztosan nem természetesebbek. Ha fizikailag nem is ártalmas (reméljük), akkor még mindig itt van egy másik nyomasztó kérdés: milyen emberek lesznek azokból, akik már nulla kilométeres korukban azt a visszacsatolást kapják otthonról, hogy egy babának parfüm kell? Innen már csak egy lépés, hogy lakkozni kezdjék a kicsik körmét vagy spirálozni a szempillájukat.

Számon kérném azokat a vállalatokat is, akik felesleges kozmetikumokat gyártanak és/vagy forgalmaznak babáknak, kisgyerekeknek. Mert ha senki nem készítené el ezeket a baromságokat, akkor a "felelős szülők" nem tudnák honnan beszerezni őket. Így viszont ez a sok szarság mindenki számára elérhető, és bele sem merek gondolni, hogy vajon hány ilyen termék talál gazdára naponta...

Forrás: Shutterstock

Hölgyeim és Uraim!

Tudom, sokan meg fognak döbbenni, de nem tudom tovább magamban tartani a hírt: feltalálták a szappant. Már az ókorban, a gall és germán népek is alkalmazták, bár akkor még nem mosásra vagy fürdésre, hanem a haj sárgítására. Meghökkentő tény, hogy ebben az időben mosásra az állott vizeletet tartották leginkább alkalmasnak. Durva, mi? Na most az a szerencsés helyzet állt elő, hogy manapság már nem vizelettel kell mosnunk a ruháinkat, melynek köszönhetően a kisbabáink is tisztábbak, ápoltabbak lettek, mint az ókorban.

Innentől kezdve pedig semmi szükségünk arra, hogy egy pár hónapos gyereket baba pacsulival fújkáljunk - mert ha éjjel-nappal állott vizelet szaga lenne, akkor még talán meg is érteném.

Így viszont azt gondolom, hogy nem érdemes elvenni se magunktól, se a gyermekeinktől azokat az értékeket, amiket a természet adott nekünk. Ne parfümözzük a babákat, mert a saját illatuknál kellemesebb a világon nincs! Ne fessük be a hajukat, ne öltöztessük őket kirakati babának, röviden szólva: hagyjuk meg őket olyannak, amilyennek a koruk szerint lenniük kell!

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezek is érdekelhetnek