Miért szökik meg egy hercegnő a világ egyik leggazdagabb emberétől

Biztosan sok nőnek a fejében megfordult már, milyen szuper lehet hercegnőként élni. Dubaji hercegnőként meg pláne, hiszen ott még az átlagpolgárok is olyan gazdagok, mintha minimum Bill Gates rokonának születtek volna.

A valóság azonban sokszor megcáfolja az álmokat. Ezt Haja Bint al-Hussein, a dubaji alelnök-miniszterelnök felesége is megtapasztalhatta, aki hercegnő létére szökni kényszerült férje és a hazájában uralkodó szokások elől. Jelenleg állítólag Londonban várja, hogy hivatalosan is felbontsák a házasságát férjével, aki Dubaj vezetőjeként a világ egyik leggazdagabb embere. 

Forrás: Wikipedia

Haja 2004-ben fogadott hűséget a nála sokkal idősebb sejknek. Szökésének okát az egész világ találgatja, hiszen korábbi nyilatkozataiból úgy tűnt, boldogan éltek. Egy nap azonban mégis fogta a két gyermekét - plusz nem kevés, kb. tízmilliárd forintnak megfelelő készpénzt -, és Londonba távozott, ahol a gyerekek védelem alá helyezését kérte a felsőbíróságtól.

A miértek

Hogy a hercegnő miért rúgta fel egyik napról a másikra egész addigi életét, arról nincsenek biztos információk. Lázadásában talán az is szerepet játszhat, hogy gyerekkorában igen felvilágosult nevelésben részesült, az oxfordi egyetemen diplomázott. Iskolaévei alatt megszerette a lovaglást, olyannyira, hogy díjugratóként még a sydney-i olimpián is járt. Tehát az európai szokások és gondolkodásmód nem állnak távol tőle...

Egyesek szerint beleszeretett egy másik férfiba, és ezért kéri a házassága felbontását. Mások viszont a családi múlt sötétebb fejezeteire tippelnek. Való igaz, hogy Mohammed Al Maktum sejk körül már korábban is történtek ijesztő dolgok: egy másik feleségének a lánya szintén megkísérelt elszökni a családtól, ám elkapták, és hazahurcolták. A lány pedig egy videóban rémisztő dolgokkal vádolta a családját.

Forrás: Wikipedia

Bármi is Haja döntésének oka, a történtek komoly diplomáciai feszültséggel járhatnak. A feleket jelenleg brit sztárügyvédek képviselik. A legnagyobb harc valószínűleg a gyerekekért fog folyni, hiszen az iszlám jogszabályok úgy rendelkeznek, hogy a válni akaró nő nem tarthatja meg a közös gyermeket, a férj tehát szinte biztosan igényt fog tartani rájuk...

Hogyan él egy átlagos nő Dubajban?

Az Egyesült Arab Emirátusok a nők jogait illetően sokkal fejlettebb a környező országokhoz képest. Az abaja alatt márkás ruhákat, farmert és tűsarkút hordanak a lányok, tanulnak, és akár vezető állásban is dolgozhatnak. A mostani férfi generáció már nem akarja bezárni a feleségeit a házba, az egykori szigorú szokások rengeteget enyhültek.

Sőt, minden évben kiosztanak egy díjat, ami azoknak jár, akik a legtöbb dolgot tették a nők jogaiért és a nemek egyenlőségéért. Erre 2019 januárjában is sor került, ahol a díjazottak mellett kiemelték Mohammed Al Maktum sejk egyik feleségének a munkásságát is...

Külső szemlélőként még mindig nagyon keveset tudunk arról, milyen lehet az élet ebben a zárt világban. Milyen lehet ott egy férfi X. feleségének lenni. Ráadásul nem is Dubaj kullog a sor végén, ha a női jogokról van szó. Habár lazultak a korlátok, és több lehetősége van a nőknek, mint elődeiknek, Haja mégsem érezhette elég szabadnak magát, ha a szökés mellett döntött.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?