Bevezették a kötelező párterápiát - válás előtt!

Mielőtt még bárki pánikba esne: nem nálunk tették kötelezővé a válni szándékozóknak a párterápiát, hanem Dániában. Én viszont bízom benne, hátha idővel begyűrűzik hozzánk is az ötlet, szerintem ugyanis kiváló.

Dániában eddig a válás sokkal egyszerűbben működött, mint nálunk. Annyira szem előtt tartották az állampolgárok szabad akaratát, hogy tulajdonképpen egy hét leforgása alatt, online (!), egy elektronikus program segítségével el lehetett válni. Legalábbis azoknak, akik között nem volt vita a vagyonmegosztást vagy a gyerekelhelyezést illetően.

Ez elsőre talán vonzónak hangzik, hiszen párok ezrei úszták meg a bíróságra járást, ügyvéd fogadását. Valószínűleg azonban a dánok is rájöttek, hogy túlságosan kényelmessé vált a dolog, emiatt pedig a válások száma megemelkedett.

Mert nyilván számtalan házaspár szabadult meg egymástól hirtelen felindulásból. Olyanok is, akiknél voltaképpen nem voltak nagy gondok, csak éppen alaposan összekaptak valamin, és átmenetileg "elgurult a gyógyszer". Aki már élt párkapcsolatban, biztosan ismeri az érzést, amikor annyira haragszik a másikra, hogy egészen szélsőséges dolgokra is képes lenne - mondjuk, beadni a válóperes papírokat. Csak úgy, dühében. Másnapra, vagy egy hét múlva viszont már minden megoldódik: kibékülnek, és az élet megy tovább.

Dániában viszont hiába bánta meg az ilyen elhamarkodott döntést az illető egy hét után: addigra már megérkezett a hivatalos visszajelzés a házasság felbontásáról. Valószínűleg ennek kiküszöbölésére vezették be most a (szintén online) kötelező párterápiát. Erre pedig nem győzök helyeslően bólogatni - még akkor is, ha elsőre sokan dühösen felhördülnek a gondolatára.

Természetesen én is megértem, hogy ha valakinek elege van a másikból, akkor minél hamarabb és minél kevesebb tortúra árán szeretne szabadulni. Ám akkor is tény, hogy ez egy komoly döntés, ráadásul sokszor nemcsak két nagykorú felnőttet érint, hanem a hozzájuk tartozó gyerekeket is. Szóval, ha két ember valaha szerette egymást - márpedig így volt, hiszen ezért házasodtak össze! -, akkor tartoznak annyival önmaguknak és az egykori szerelmüknek, hogy megpróbálnak rájönni: hol romlott el a dolog, és javítható-e még?

Forrás: Shutterstock

 

Most persze biztosan sokan rávágják, akik épp válófélben vannak: "Nem vagyok hülye, tudom, hogy ennek már tutira vége. Már egymáshoz sem szólunk, vagy csak ordibálva tudunk kommunikálni..." Értem én. De a helyzet az, hogy még a legokosabb, legsokoldalúbb ember sem ért mindenhez tökéletesen - erre vannak a különböző szakemberek. Ha elromlik a mosógépem, próbálkozhatom egy ideig a saját módszeremmel, hogy beindítsam.

Ám ha ez nem válik be, butaság lenne kijelentenem, hogy javíthatatlan - hiszen nem vagyok mosógépszerelő. Lehet, hogy a szakember megtalálja, hol a hiba, és máris működhet minden tovább, nem kell a kukába vágnom és újat keresnem...

Ugyanezért lenne szüksége párterápiára azoknak, aki lezárni készülnek egy házasságot. Ebben az érzelmileg felfokozott állapotban ugyanis végképp képtelenség reálisan értékelni a helyzetet. Egy szakember segítségével viszont kiderülhet, hogy a megoldhatatlannak tűnő problémák kezelhetőek... Miért ne akarnánk biztosra menni, mielőtt gyökerestől felforgatjuk az életünket?!

Bár Dániában az említett kötelező párterápia inkább a válás utáni konfliktushelyzetekre és helyzetmegoldásokra van kihegyezve, sok önkormányzat lehetőséget biztosít olyan személyes tanácsadásra is, ami a házasságok megőrzését szolgálja. Ahol pedig ilyen lehetőség áll a párok rendelkezésére - milyen furcsa! -, a hivatalos adatok szerint csökkent a válások száma...

Egyszóval a párterápia nem hülyeség. Ezért a magyar pároknak is azt tanácsolnám: mielőtt végleges döntést hoznak, menjenek el "szerelőhöz"! Sőt, ne várják meg, amíg idáig fajulnak a dolgok - néha jól jön az embernek egy kis külső segítség, főleg, ha időben veszi igénybe...

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?