Aszexualitás: Nem vagyok beteg, csak nem kívánom a szexet!

Ha azt állítanám, hogy szex nélkül is lehet kiegyensúlyozott és teljes életet élni, akkor a legtöbben körberöhögnének. Vagy rosszabb esetben betegnek titulálnának. Pedig vannak olyan emberek, akik nem tartanak igényt a szexre.

Az aszexualitás nem betegség, nem a képzelet szüleménye - de még csak nem is gyermekkori abúzus következménye. Egyszerűen annyit jelent, hogy az illető nem érez szexuális vonzalmat. Libidója lehet - gyakran van is -, de ez nem jelenti azt, hogy vágyat érezne a szeretkezésre vagy bármilyen nemi aktusra.

Lehet, hogy elsőre bonyolultnak tűnik a képlet, pedig korántsem az, ha van némi rálátásunk a témára. Már csak azért is, mert Magyarországon megközelítőleg 100.000 aszexuális egyén él. Amerikai kutatások szerint minden társadalom egy százaléka küzd a szexuális vonzalom hiányával.

- "Ez nem összekeverendő a szexuális averzió zavarral" - hívja fel a figyelmemet Sulyok Viki, a Magyar Aszexuális Egyesület egyik alapító tagja. A szexuális averzió zavar ugyanis a szexuális aktusok félelmen alapuló elkerülése.

Magyarul egy aszexuálist nem veri ki a víz a szex gondolatától. Sőt, sokan nagyon is szexpozitívak, és akár szexuális aktusra is hajlandóak, hogy a párjukat boldoggá tegyék. Mégis rengetegen próbálják rájuk húzni a vizes lepedőt, és fizikai, mentális vagy lelki betegséggel küzdőnek beállítani őket.

Természetesen ez alól Viki sem kivétel, aki három évvel ezelőtt élhette át a megkönnyebbülést, mikor végre rájött, milyen címke illik rá igazából. Ezért aztán őt már nehéz igazán kihozni a sodrából személyeskedő kommentekkel vagy heccelő beszólásokkal - akár online vagy offline térben.

De ehhez azért megfutotta a maga köreit. Például évekig azt gondolta magáról, hogy leszbikus. Csak közben az volt a probléma, hogy nem talált benne megnyugvásra. Vikinél bonyolítja a helyzetet, hogy az aszexualitásához aromantikusság is társul, ami azt jelenti, hogy romantikus vonzalmat sem érez mások iránt. Megközelítőleg úgy kell elképzelni, hogy nagyon erős barátsággal képes kötődni.

Forrás: Shutterstock

Azért nem kell megijedni, mert ez nem jelenti azt, hogy Viki egy hidegszívű jégkirálynő lenne, aki nem képes érzelmeket kipréselni magából. Egyáltalán nem. Csupán nem érez - és nem is érzett soha - repkedő pillangókat a gyomrában. A számára elképzelhető párkapcsolatot (bár nincsenek illúzió, és tisztában van vele, hogy jó eséllyel egyedül fog maradni, ami nem is zavarja különösen, mert remekül elvan egyedül) például így jellemzi:

- "Teljesen mindegy, hogy milyen az illető szexuális irányultsága, de fogadja el - feltétel nélkül - az enyémet. Mert ha ez megvan, akkor tuti, hogy nyitottan is gondolkodik. Részemről például működhet egy nyitott vagy poliamor kapcsolat is."

Fontos megjegyezni, hogy az aszexualitás - amennyiben tényleg erről van szó - egy szexuális irányultság, ami nem betegség. Tehát nem igényel kezelést.

Viszont Viki szavaival élve:

- "Maga az aszexualitás nem kezelhető, de nagyon nehéz megállapítani, hogy tényleg erről van-e szó. Sokszor összekevernek bennünket a hipoaktív szexuálisvágy-zavarral küzdőkkel, amikor valakinek lecsökken a libidója. Pedig nekem például kifejezetten magas a libidóm, csak nulla darab emberhez vonzódom szexuálisan. Pont emiatt volt nehéz rájönnöm, hogy mi a baj velem."

Merthogy egyértelműen nem a szex volt a probléma. Számtalan szakember szeretné ráhúzni az aszexekre, hogy ők valójában átlagos szexuális vággyal rendelkező emberek, akik valamilyen rossz tapasztalás miatt váltak aszexuálissá. Közben meg szó sincs róla: "Dehogy volt rossz! Azért, mert valaki nem érez szexuális vonzalmat, fizikailag képes élvezni a szexuális aktust."

Jó lenne mélyen megérteni, hogy az aszexuálisoknak nem okoz szorongást a szex. Nem pánikolnak tőle, és nem is tartják gusztustalannak. Csupán csak nem érdekli őket. Ha valamitől mégis szoronganak, az maximum a társadalmi nyomás.

Viki történetét Baranyai Kata jegyezte le.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezek is érdekelhetnek