Közkívánatra: A többférjűség előnyei és árnyoldalai...

Néhány hete a többnejűségről szóló cikkem után özönlöttek a kommentek, ami nem meglepő. Az viszont már érdekes, hogy sokan kérdeztétek: mi a helyzet a többférjűséggel?

A többférjűség ma is létezik!

Poliandriában azok a családi közösségek élnek, ahol egy nőnek több (nem minden esetben legális) férje van. Napjainkban ez már csak olyan gazdaságilag elmaradott területeken lelhető fel, mint például Tibet, Nepál és India egyes részei. A többférjűség oka ugyanis főleg az anyagi nehézségekben rejlik. Egyrészt csak több férfi tud megfelelő anyagi biztonságot nyújtani a családnak, másrészt gyakori, hogy a férjek testvérek - így előzik meg, hogy a családi vagyon szétaprózódjon.

Sokat kutakodtam a témában, de arra, hogy egy nő önként, érzelmi megfontolásból élne együtt több férfival, alig találtam példát. Ám azért eljátszottam a gondolattal, hogy aki ezt választja, vajon miért teszi...

Több férj - több házimunka!

Persze, én csak a magam nevében beszélhetek, de nem, én nem akarok ilyet. Ennek az első és talán legfontosabb oka, hogy szeretek dolgozni - és ez alatt nem csak a háztartási teendőket értem. Tisztában vagyok vele, hogy napjainkban a férfiak is egyre nagyobb arányban vesznek részt a ház körüli munkákban, de sajnos még mindig nem ez az általános. Valamiért görcsösen ragaszkodunk a jó öreg nemi szerepekhez. Ha pedig ebből indulunk ki, az a nő, akinek több férje van, több férfit szolgál ki, ergo több lesz a házimunkája is. Így nem igazán marad energiája a munkahelyi feladataira. Kell ez valakinek?!

Több férj - több szex!

Maradjunk továbbra is a három férjes példánál, és tegyük fel: a nőnek belefér, hogy kétnaponta szexeljen valamelyikükkel. Melyik pasit fogja kielégíteni a heti egy együttlét? Egyúttal el is érkeztünk egy másik, nem elhanyagolható problémához, ami már a többnejűségnél is jelen van: ez nem más, mint a féltékenység. Egyrészt én ebben a helyzetben tuti aggódnék, hogy valamelyik férj előbb-utóbb félrelép. Másrészt pedig úgy képzelem, hogy egy ilyen szituációban a feleségen osztozkodó férfiak sem biztos, hogy meg tudják őrizni a hidegvérüket...

Forrás: Shutterstock

Több férj - több gyerek!

Mi van, ha mondjuk, van három férjem, és mind szeretne minimum 2 gyereket? Ebben az esetben nemhogy csak több házimunkája lesz az asszonynak, de búcsút inthet bárminemű munkahelynek. Ha egyedül gondozza a gyerekeket, és egy alkalmazottja (takarítónő, bébiszitter, szakács stb.) sincs, még egy részmunkaidős állás sem fér bele az idejébe. Ez hosszú távon borzasztó egyhangú lehet.

Mi a helyzet a szerelemmel?

A dolog érzelmi oldala sem elhanyagolható. Ilyen esetben a nő mindegyik férfibe szerelmes? HOGY??? Néha hallani olyanról, hogy valaki két személyt szeret egyszerre, és nem tud dönteni közöttük. Számomra már ez is nagyon furcsa, az pedig, hogy kettőnél több emberbe legyen valaki szerelmes, totál elképzelhetetlen. Szerintem ez maximum úgy lehetséges, ha az asszony az egyik férjét szereti, a többit pedig csak anyagi vagy egyéb megfontolásból tartja.

Szerintem mindez csakis úgy működhet, ha a nő megfelelően erős személyiséggel bír, és mindemellett nem csinál semmi mást, csak a férjeinek, a családjának él. Persze, én magamból indulok ki. Ti mit gondoltok erről?

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek