#metoo: Egy szó, ami tönkretehet egy férfit - akkor is, ha ártatlan!

A #metoo-bomba 2017 őszén robbant, Hollywoodban Harvey Weinstein, itthon Marton László nevéhez fűződően. Világszerte nők százezrei álltak ki magukért, hogy kimondják: ők is átélték a szexuális zaklatás valamilyen formáját.

Mindez felszabadító hatással volt áldozatok tömegei számára, de azóta elég idő telt el ahhoz, hogy a sötét oldalát is lássuk. "A #metoo a szexuális forradalom legnagyobb vívmányát vette el tőlünk. Azt, hogy egy férfi bármikor odaléphet egy nőhöz, és azt mondhatja neki: kívánlak, van kedved lefeküdni velem?" - mondta egy alkalommal az általam mindig is nagyra becsült, de nőjogi kérdésekben sok esetben szűk látókörű Puzsér Róbert.

Szavait hallva bosszankodtam: nem hiszem el, hogy egy hozzá hasonló intellektusú ember nem méri fel, hogy itt nem azzal van a gond, hogy egy szórakozóhelyen két bolondos fiatal pár órára egymásra talál hasonló felvezető után (lelkük rajta, csak óvszerrel tegyék!). A #metoo azokról az esetekről szól: amikor a professzor szól így a nála vizsgázó diákhoz, amikor az ismert filmrendező veti ezt oda a kezdő színésznőnek. Amikor a főnök manipulálja így az albérletét fizetni kénytelen fiatal anyukát, vagy épp egy sikeres producer igyekszik ezzel a szöveggel "felkarolni" egy feltörekvő tehetséget.

Egyszóval nem önmagában vérlázító a szexuális ajánlat (legfeljebb közönséges vagy ízléstelen, de ez esetben könnyedén mondhatunk nemet), hanem abban a kontextusban, amikor hatalmi visszaélés (potenciális) eszköze, hiszen ilyesformán sokkal nehezebb elutasítani az ajánlatot.

Nem ez tehát a mozgalom sötét oldala. Mert végre beszélünk arról, hogy bizonyos területeken sok a visszaélés, és a legtöbb nő élete során - így vagy úgy - találkozik a zaklatás valamilyen formájával. Ez pedig segíthet abban, hogy a feltörekvő generáció tisztában legyen a problémával, és mindkét nem tudatosan tegyen ellene. A gond inkább az - és ez igazából majd' két év távlatából látszik -, hogy van, amikor a #metoo az igazságtalálás és feldolgozás helyett a nemtelen bosszú eszközévé válik.

Például egy válás során, ahol a sértett asszonyka úgy próbál előnyökhöz jutni, hogy a férjét bántalmazóként állítja be. Egy sikertelen karrier miatti frusztrációból fakadóan, ahol az énekesnő a lemezcég igazgatóját okolja, hogy nem jut előre, és ezért vádolja meg. Vagy épp egy iskolában, ahol az irigy kollégák bármikor "kicsinálhatnak" egy pedagógust azzal, hogy elterjesztik róla: "másképp" nyúlt a kislányokhoz, mint ahogy azt illik.

Forrás: Shutterstock

Természetesen vannak esetek, amikor tényleges bűncselekményekről beszélünk, és ezekről muszáj szólni (ebben nincs vita), de gondoljunk csak bele egy pillanatra: milyen egyszerű ezeket a szóbeszédeket útjukra indítani, és milyen nehéz - az esetek nagy részében - bizonyítani a történteket, vagy éppen annak ellenkezőjét?

Ha ma valakire rásütik a bélyeget, hogy szexuális erőszaktevő, akkor onnantól jó eséllyel vége a pályafutásának, a családja, szomszédai előtt sem állhat egyenes derékkal, a szülői jogaitól pedig megfosztják. Még ha sikerül is bizonyítani ártatlanságát - vagy ami gyakoribb, nem sikerül bizonyítani a bűnösségét - egy életre meghurcolták: többé senki sem néz rá úgy, mint azelőtt, hiszen "kabátlopási ügybe keveredett". Vagyis bármi is történt, egy ponton túl senki sem tudja, ő lopta-e a kabátot, vagy épp tőle lopták el - sötét lelkű elkövető, vagy épp hamis váddal bemocskolt áldozat valójában.

Nem csoda, hogy sok bosszúszomjas nő ébredt rá arra, hogy ha el szeretné lehetetleníteni az exe életét, a legjobb, ha olyasmivel vádolja, ami az évek távlatából a legnagyobb jóindulattal is bizonyíthatatlan, ezért arra sem jön rá senki, ha meg sem történt. Ezeket a férfiakat - akik valójában ártatlanok - vajon ki védi meg a #metoo mozgalom puskaropogásában?

Nem állítom, hogy a mozgalom nem játszott fontos szerepet abban, hogy végre nyíltan beszélünk erről az igen érzékeny bűncselekménytípusról és visszaélési formáról, és elhatárolódunk azoktól, akik hatalmi pozíciójukkal visszaélve - legyen az pénz vagy épp testi erőfölény - kárt tettek más testében-lelkében. Ám valószínű az is, hogy egy új korszak gyermekeiként az újdonsággal járó szélsőségekkel is szembe kell néznünk.

Azzal, hogy a mozgalom pozitív hozadékaival párhuzamosan egy ideig - amíg a tényleges elkövetők meg nem bűnhődnek, és amíg ez a fajta visszaélés marginálissá nem válik - lesz egy sor áldozat, akik teljesen ártatlanul kerültek a vádak kereszttüzébe, és teljesen eszköztelenek, ha védelemről van szó. Ezért arra kérlek most benneteket: álljunk meg egy pillanatra, és gondoljunk kicsit a #metoo azon áldozataira is, akik férfiként ártatlanul szenvedtek, szenvednek, és egy életre elvesztették becsületüket a világ szemében...

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezek is érdekelhetnek