"Nem olvas a gyerekem!" - Nem csoda, ha te is csak a tévét bámulod!

Gyakori szülői panasz, hogy a gyerek nem akar olvasni. Inkább a telefont nyomkodja naphosszat, vagy a képernyő előtt görnyed. Jobb esetben odakint rúgja a labdát, vagy a haverokkal bringázik.

Mondani szokás, hogy a kütyüzés a modern kor hátulütője. "Bezzeg az én időmben..." Igen. Az én időmben a tévére fogták. Most meg másra. Van is benne igazság, hiszen a könyveladási statisztikák igazolják, hogy egyre csökken az olvasók tábora. Olvasni jó dolog, azt hiszem, ebben mindannyian egyetértünk. Na, de akkor miért nem olvas a gyerekem?

"Pedig már veszekedtem, könyörögtem, ígértem. Falra hányt borsó... Ő ilyen és kész."
Először is kérdezzük meg magunktól: biztos, hogy ez az ő hibája? Vagy inkább a miénk? Jó példával járunk elöl, vagy már megint csak követelünk tőle? Ha mi magunk nem olvasunk, csak állandóan a tévét bámuljuk, vagy a telefon képernyőjét, nem várhatjuk el a gyerektől, hogy majd csak úgy magától olvasni fog. De még parancsra sem. Sőt, leginkább arra nem. Itt nincs helye mentegetőzésnek, itt nem állja meg a helyét, hogy "de fáradt vagyok". Miért, ő nem az? Napi nyolc órát ül az iskolában...

Pedig olvasni jó dolog, több okból is. Először is, ugrásszerűen javulni fognak a jegyei. Jobb lesz a helyesírása, mert olvasás közben rögzül a szavak helyes alakja. Sokkal szórakoztatóbb módja ez a gyakorlásnak, mint órákon át másolni mondjuk, az "ly"-os szavakat. A szókincse is bővülni fog. Javul a problémamegoldó képessége, és olyan dolgokhoz tud majd hozzászólni, amik korábban nem is érdekelték.

Nézz körbe a lakásban! Van miből választania a gyereknek, vagy csak nippek pislognak a polcokon? Legyen jó sok könyv otthon! Nem csak gyerek- és ifjúsági irodalom. Tudományos és történelmi magazinok és folyóiratok, sportról, állatokról, bármiről. Én annak idején édesapám Galaktikáit forgattam, pedig még olvasni sem tudtam. Alig vártam, hogy képes legyek rá.

Ne rettegjünk a képregényektől! Nem feltétlenül a modern, "egy oldal egy kép" típusú kiadványokra gondolok. Vegyük elő bátran a régi Mozaik, Kockás és Alfa magazinokat vagy a Hahotát! Garantáltan imádni fogják a gyerekeink is.

Forrás: Shutterstock

Nemrég a fiammal együtt olvastuk végig kamaszkorom nagy kedvenceit, a Kaland, Játék, Kockázat könyvek legjobbjait. Aki még emlékszik rá: ezek azok a fantasy történetek, ahol az olvasó - a megfelelő oldalra lapozva - maga dönthet, hogy merre haladjon a sztori. Ez olyan egyedi élményt nyújt, amire még a jelenkor gyerekei is rákattannak.

Nagyobb gyerekeknél keressünk a korosztályuknak megfelelő nyomozós történeteket, vagy próbáljunk meg a humor oldaláról közelíteni! Nincsenek otthon könyveid? Sebaj, irány a könyvtár! Nincs nekik amit szeretnél? Ma már létezik a könyvtárközi kölcsönzés fogalma. Igény szerint akár Miskolcról Sopronba küldik a kívánt kötetet.

Az is nagy előny, ha már kisgyerekkorától mesélsz neki. Amikor pedig már maga is képes rá, hadd olvasson ő neked! Az együtt olvasás remek móka, nálunk bevált. Ráadásul a kapcsolatotokat is erősíti. Ha pedig elfárad, még mindig befejezheted helyette a fejezetet.

Ne tiltsd a számítógépet meg a kütyüzést! A tiltás csak ellenállást vált ki. Helyette alakíts ki ésszerű szabályokat és időkorlátozást! Nem a múltban élünk - a gyerekeknek igenis szükségük van arra, hogy felfedezzék a környező világot, különben lemaradnak a többiektől. Még az is lehet, hogy már régen olvas, csak nem tudod, mert egy olyan felületen teszi, ami számára ismerősebb, mint nekünk, felnőtteknek. Fogadd el, hogy a számítógép és az internet a világunk részévé vált!

Ha egy gyerek olvas, attól szebb lesz a lelke is. Empatikusabb lesz a világgal szemben, és önmagát is könnyebben el tudja majd helyezni benne.George R. R. Martint idézve: "Egy olvasó ezernyi életet megél, mielőtt meghal. Az az ember, aki nem olvas, csak egyet."

Trux Béla

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?