könyv jótékony hatás olvasás Fehérvári Varga Judit hatások
Az olvasás mindig is a kedvenc időtöltéseim közé tartozott - már gyerekkorom óta. Talán azért, mert a legkedvesebb emlékeim egyike az, ahogy apukám mesét olvas nekem esténként.

Emlékszem, mindig elaludtam közben, de amikor letette a könyvet, hogy kimenjen a szobából, felébredtem, és utánaszóltam: "Nem alszom!" Erre tovább olvasott, én pedig azon nyomban újra elaludtam, és semmit nem hallottam a történetből... Mégis a mai napig nagyon szívesen emlékszem ezekre a pillanatokra.

Tanár szülők gyermekeként (akik maguk is sokat olvastak) nem volt kérdés, hogy a könyvek fontos részei lesznek az életemnek. Egyszerűen így szocializálódtam. A gimnáziumi éveim alatt volt a legkevesebb időm olvasni, mégis rettentően vágytam rá.

Talán éppen azért, mert ez mindig a kikapcsolódást, a nyugodt pillanatokat jelentette számomra, és akkoriban ezekből nem sok akadt. A főiskola alatt viszont bepótoltam a kimaradást: a hosszú vonatozások remek lehetőséget szolgáltattak erre. Persze, akkor még szerencsére nem volt okostelefon...

Pár éve még viszonylag sokat olvastam, aztán lustább lettem, elsodortak a "kész" megoldások: a filmek, sorozatok, okostelefon, Facebook... A könyvek háttérbe szorultak. Ám pár hónapja elhatároztam: változtatok. Rengeteg időt töltünk el feleslegesen az idővonalat görgetve, pedig sokkal jobban is használhatnánk - például olvasásra.

Forrás: Shuttertsock

Mert az olvasásnak bizonyítottan gyógyító hatása is van. (Ellenben ezt a közösségi médiáról még nem sikerült bebizonyítani.) Azon túl, hogy növeli a műveltségedet, javít a kreativitásodon, a fantáziádon, a helyesírásodon, a kommunikációdon. Ráadásul szuper eszköz a kikapcsolódásra.

További jótékony hatása, hogy mentálisan stimulál, csökkenti a stresszt (ehhez már 6 perc is elég!). Bővíti a szókincsedet, fejleszti a memóriádat és az íráskészségedet, növeli a koncentráló képességedet. Jobban alszol tőle, továbbá bátrabb és empatikusabb leszel. Ráadásul akár két évvel megnövelheti az ember élettartamát. A Yale Egyetem kutatói 3635 résztvevő bevonásával kísérletet végeztek, amely megállapította: azok, akik napi 3,5 órát olvasnak, átlagosan 23 hónappal tovább élnek, mint a nem olvasó emberek.

Mi kell még?! Arról már nem is beszélve, mennyire inspiráló tud lenni egy-egy életrajz, vagy akár csak egy kitalált főszereplő élete. Milyen nehézségeken lett úrrá, hogyan ért el sikereket? Milyen akadályokat küzdött le (hiszen azok mindig vannak...)? Szuper ötleteket lehet meríteni a könyvekből.

Ha vannak gyerekeid, kiemelten fontos, hogy ezen a téren is példát mutass nekik. Mert a gyerekek bizony utánoznak: ha azt látják, hogy a szülei a telefonon és a tévén lógnak, akkor ők is azt fogják csinálni. Ha viszont olvasni látnak, akkor ők is így tesznek majd... Érdemes elgondolkodni: milyen gyereket szeretnél nevelni?

Gondolom, most mindenki felsóhajt: "Bárcsak lenne időm olvasni!" Pedig több időt senki nem tud adni neked - sem erre, sem másra. Az idő egy véges mennyiség. A következőt teheted: priorizálsz, és eldöntöd, hogy igenis, szakítasz időt az olvasásra.

Ha csak napi 20 percet szánsz rá, már az is pont 20 perccel több, mint a semmi... Ha még mindig azt gondolod, nincs időd, pár napig figyeld meg, mivel mennyi időt töltesz! Így kiderül, mi az a tevékenység, amiből le tudod csípni a kívánt 20 percet. (Biztosan találsz ilyet, ha eléggé akarod. Pláne télen, amikor kevesebb a szabadtéri program.)

A lényeget a végére hagytam: az olvasás felér egy meditációval. Annyit hallani, hogy kapcsoljunk ki, fókuszáljunk a pillanatra! Mi ennek a legegyszerűbb módja? Feledkezz bele egy könyvbe, és egyszerűen csak olvass! :-)

Fehérvári-Varga Judit

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.