Az olvasás jótékony hatásai

Az olvasás mindig is a kedvenc időtöltéseim közé tartozott - már gyerekkorom óta. Talán azért, mert a legkedvesebb emlékeim egyike az, ahogy apukám mesét olvas nekem esténként.

Emlékszem, mindig elaludtam közben, de amikor letette a könyvet, hogy kimenjen a szobából, felébredtem, és utánaszóltam: "Nem alszom!" Erre tovább olvasott, én pedig azon nyomban újra elaludtam, és semmit nem hallottam a történetből... Mégis a mai napig nagyon szívesen emlékszem ezekre a pillanatokra.

Tanár szülők gyermekeként (akik maguk is sokat olvastak) nem volt kérdés, hogy a könyvek fontos részei lesznek az életemnek. Egyszerűen így szocializálódtam. A gimnáziumi éveim alatt volt a legkevesebb időm olvasni, mégis rettentően vágytam rá.

Talán éppen azért, mert ez mindig a kikapcsolódást, a nyugodt pillanatokat jelentette számomra, és akkoriban ezekből nem sok akadt. A főiskola alatt viszont bepótoltam a kimaradást: a hosszú vonatozások remek lehetőséget szolgáltattak erre. Persze, akkor még szerencsére nem volt okostelefon...

Pár éve még viszonylag sokat olvastam, aztán lustább lettem, elsodortak a "kész" megoldások: a filmek, sorozatok, okostelefon, Facebook... A könyvek háttérbe szorultak. Ám pár hónapja elhatároztam: változtatok. Rengeteg időt töltünk el feleslegesen az idővonalat görgetve, pedig sokkal jobban is használhatnánk - például olvasásra.

Forrás: Shuttertsock

Mert az olvasásnak bizonyítottan gyógyító hatása is van. (Ellenben ezt a közösségi médiáról még nem sikerült bebizonyítani.) Azon túl, hogy növeli a műveltségedet, javít a kreativitásodon, a fantáziádon, a helyesírásodon, a kommunikációdon. Ráadásul szuper eszköz a kikapcsolódásra.

További jótékony hatása, hogy mentálisan stimulál, csökkenti a stresszt (ehhez már 6 perc is elég!). Bővíti a szókincsedet, fejleszti a memóriádat és az íráskészségedet, növeli a koncentráló képességedet. Jobban alszol tőle, továbbá bátrabb és empatikusabb leszel. Ráadásul akár két évvel megnövelheti az ember élettartamát. A Yale Egyetem kutatói 3635 résztvevő bevonásával kísérletet végeztek, amely megállapította: azok, akik napi 3,5 órát olvasnak, átlagosan 23 hónappal tovább élnek, mint a nem olvasó emberek.

Mi kell még?! Arról már nem is beszélve, mennyire inspiráló tud lenni egy-egy életrajz, vagy akár csak egy kitalált főszereplő élete. Milyen nehézségeken lett úrrá, hogyan ért el sikereket? Milyen akadályokat küzdött le (hiszen azok mindig vannak...)? Szuper ötleteket lehet meríteni a könyvekből.

Ha vannak gyerekeid, kiemelten fontos, hogy ezen a téren is példát mutass nekik. Mert a gyerekek bizony utánoznak: ha azt látják, hogy a szülei a telefonon és a tévén lógnak, akkor ők is azt fogják csinálni. Ha viszont olvasni látnak, akkor ők is így tesznek majd... Érdemes elgondolkodni: milyen gyereket szeretnél nevelni?

Gondolom, most mindenki felsóhajt: "Bárcsak lenne időm olvasni!" Pedig több időt senki nem tud adni neked - sem erre, sem másra. Az idő egy véges mennyiség. A következőt teheted: priorizálsz, és eldöntöd, hogy igenis, szakítasz időt az olvasásra.

Ha csak napi 20 percet szánsz rá, már az is pont 20 perccel több, mint a semmi... Ha még mindig azt gondolod, nincs időd, pár napig figyeld meg, mivel mennyi időt töltesz! Így kiderül, mi az a tevékenység, amiből le tudod csípni a kívánt 20 percet. (Biztosan találsz ilyet, ha eléggé akarod. Pláne télen, amikor kevesebb a szabadtéri program.)

A lényeget a végére hagytam: az olvasás felér egy meditációval. Annyit hallani, hogy kapcsoljunk ki, fókuszáljunk a pillanatra! Mi ennek a legegyszerűbb módja? Feledkezz bele egy könyvbe, és egyszerűen csak olvass! :-)

Fehérvári-Varga Judit

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek