Mutasd a kommented, megmondom, aberrált vagy-e!

Segítséget kérsz egy Facebook-csoportban, és máris rosszindulatú kommentekkel találod szembe magad. Vajon honnan jönnek ezek a habzó szájú, megkeseredett emberek?

A jelenség olyan szintre nőtte ki magát, hogy néhány lelkes kutató sem hagyta figyelmen kívül. Pár éve a Live Science honlapján megjelent néhány felmérés az online trollkodásról. A kutatás kimutatta, amit már amúgy is tudunk: bár a trollok csupán a hozzászólók kis csoportját alkotják, sokuk szociopata vonásokkal rendelkezik.

Persze egyéb személyiségzavarokból is lehet csemegézni: nárcizmus, elfojtott szadizmus vagy szexuális aberráció, pszichopátia. Egyébként ezek a személyiségvonások meglepően gyakoriak a társadalomban...

Szóval, ez az alap, de a helyzet azért árnyaltabb ennél. A született őstrollok ugyanis befolyásolják az online környezetüket, olyan hozzászólókat is bevonva a kommentháborúba, akik egyébként maguktól nem írtak volna fröcsögő kritikát. A kutatás szerint könnyebb bevonni a gyalázkodásba azokat a felhasználókat, akik egyébként is rossz hangulatban vannak, vagy nehéz időszakon mennek keresztül.

Sőt, a trollok egy hosszú távú negatív hullámot is képesek generálni. Sokan pedig bekapják a csalit: hiszen egy anyádat szidó, velejéig rosszindulatú kommentet nagyon nehéz figyelmen kívül hagyni, főleg kezdő internetezőként.

Nem véletlen, hogy aki egyszer már jól kifröcsögte magát valamin, az később rendeszeresen feljár a közösségi platformokra hasonló élményért. Legalábbis a 80%-uk nem tud ellenállni. A miért persze világos: az online tér biztonságot, anonimitást nyújt. Egy troll pontosan tudja, hogy valószínűleg senki nem fogja felkutatni a lakcímét csak azért, hogy "elbeszélgessen" vele. Ettől olyan bátor.

Forrás: Shutterstock

Épp ezért a Facebook és más közösségi platformok a szociológusok és pszichológia professzorok mekkája lehet. Az interneten gyakorlatilag nem kell "viselkedni", felelősséget vállalni, a másik szemébe nézni - így mindenki olyan lehet, amilyen valójában. Természetesen csak abban az esetben, ha idegeneket gyaláz.

Hány ismerősöd posztja alatt látsz komolyabb beszólást? Mennek a lájkok és szívecskék, meg hogy "Jaj, de szépek vagytok!" Még egy tengerparton pucsítós kép esetében is, ahol pedig garantálom, hogy a többség első reakciója közel sem ilyen kedves...

Moderálni persze lehet. Egyelőre ennél jobb módszert még nem találtak ki a személyiségi jogok védelmére az interneten. A trollok természetesen mindig a szólásszabadságra hivatkoznak - szerencsére általában eredménytelenül. Érdekes tanulmány lehetne az is, hány ember veszi a szívére a "kedves" hozzászólásokat.

Józan ésszel végiggondolva persze tudod: a másik a saját frusztrációját éli ki rajtad, különben mi oka lenne bántani, ha nem is ismer? A baj az, hogy a tudattalanunk ezt nem mindig így reagálja le, ezért az első pillanatban mindenképp rosszulesik a verbális támadás. Ezen felül a trollok szorgoskodása azért sem építő, mert negatív légkört teremtenek maguk körül, másokat is befolyásolva ezzel.

A legjobb amit tehetsz, hogy nem reagálsz. Könnyűnek hangzik, valójában viszont sok troll mestere annak, hogyan húzza ki a gyufát még a leghiggadtabb felhasználóknál is. Vitába szállni vele értelmetlen, mert az észérv hatástalan fegyver ellene. Gondolj arra, hogy neked legfeljebb öt perc kellemetlenséget okoz - neki viszont az egész életét magával kell töltenie.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezek is érdekelhetnek