tüntetés internet pszichológia tiltakozás hőbörgés komment
Hőbörögni, kikérni magadnak, felháborodni és asztalt csapkodva tiltakozni könnyebb, mint valaha! Csak internet és számítógép kell hozzá.

Vajon tényleg ennyi ember érzi magát mélyen megsértve, ahányan vért kívánva kommentelnek egy-egy cikk vagy bejegyzés alatt? Valóban úgy érzik: sárba tiporták a jogaikat, amit nem tűrhetnek szó nélkül? Hát nem!

Egy sor pszichológiai kutatás vizsgálta a nyilvános tiltakozás mögött meghúzódó motivációkat, és bizony kiderült, hogy nem csak az igazságtalanság elleni küzdelem motiválja az igazság önjelölt bajnokait.

Forrás: iStockphoto/darkbird77

Akkor tehát mik azok az indokok, amik hanguk felemelésére buzdítják az embereket?

1) A saját identitásuk kialakítása

Minden ember számára fontos, hogy kialakítsa a saját identitását. Egyeseknek segíthet ebben az, ha egy olyan csoporthoz csatlakoznak, aminek egyértelmű irányelvei vannak - így azokat egyszerűen magukévá tehetik.

Ha pedig kiemelkedő szerepet vállalnak szószólóként, akkor még mások elismerését is besöpörhetik! Ezzel plusz megerősítést kapnak arról: jó irányba haladnak.

Persze ilyenkor valójában nem magasztos eszmék és önzetlen jó szándék vezérli őket, hanem önös érdek...

2) Egy csoport elismerésének elnyerése

Az alacsony önértékeléssel rendelkező emberek próbálják mások elismerését kivívni, és pozitív külső visszajelzésekkel erősíteni önbizalmukat.

Ők nem azért lépnek be egy közösségbe és kardoskodnak bőszen a céljaik mellett, mert azonosultak az eszméjével, hanem saját önmegerősítésük érdekében. Ezek az emberek akár agresszívan is képesek védeni betöltött pozíciójukat! Ugyanis fontos számukra, nehogy a csoporton kívülre kerüljenek, - hiszen ez egyenlő lenne azzal, hogy értéküket veszítik!

Forrás: iStockphoto/julief514

3) Önigazolás

Ha hátrányos helyzetükért, rossz életkörülményeikért és sikertelenségükért külső - általuk nem befolyásolható - tényezőket okolnak, azzal el tudják hárítani a felelősséget.

Könnyebb vádaskodni és szemrehányást tenni, mint belátni: csak saját maguknak köszönhetik a szerencsétlenségüket.

4) Lehetőségekre vadászva

Vannak, akik csak ügyesen taktikázva nyerészkedni szeretnének egy mozgalom sikerén.

Ők sokáig nem is aktívak, csak csendben figyelnek és várják, hogy mi lesz a dolgok végkimenetele. Addig várnak, amíg a feldobott érméről kiderül, hogy melyik oldalával ért földet.

Hiszen véletlenül sem akarnak vereséget szenvedni! Majd ha már letisztultak az erőviszonyok, akkor harsányan a nyerésre álló oldal mellé állnak...

Jól megfigyelhető, amikor egy kampány célt ér, mennyivel több támogatója lesz, mint a nyilvános siker előtt!

Forrás: Getty Images/Izabela Habur

5) Unalomból

Ne feledkezzünk meg azokról sem, akik csak hobbit űznek a hőbörgésből! Egyszerűen nincs jobb dolguk, és a szürke hétköznapokban ez valamiféle plusz izgalmat adhat nekik. Az unalom elűzésére egy csoportos tiltakozás remek lehetőségnek számít: igazi szenvedélyt vihet az egyébként eseménytelenül zajló életükbe.

Onnan ismerhetőek fel a CSAK pszichológiai okokból tiltakozók, hogy hajlamosak a tényeket saját érdekeik szerint kiforgatni. Még akkor is, ha nyilvánvaló - és ezt mélyen, legbelül ők is tudják -, hogy valójában nincs igazuk.

Nyitókép:iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.