JanuHairy mozgalom: Januárban maradj szőrös!

Új év, új kihívások. A száraz november után itt a szőrös január. A JanuHairy kampány egy angol diáklány kezdeményezése, amely arra buzdítja a nőket, hogy egy teljes hónapig ne borotválkozzanak.

Szerintem óriási ötlet a január hónapot választani, amikor - túl a bulis decemberen, de még a bálokkal teli február előtt - a nők fele amúgy sem ragaszkodik olyan szigorúan a csupaszság trendjéhez. Igazi kihívás, tényleg... :)

Az ünnepek előtti takarítás során kezembe került a családi fotóalbum, benne egy régi kép. Egy falusi lakodalomban készült, valamikor a hetvenes évek végén. A fotón a násznép - az egész falu - látható, ahogy vonul az utcán, minden nő a legszebb ruhájában. A nők lába pedig szőrös. Nyáron. Minden túlzás nélkül: némelyik nő úgy nézett ki, mintha fekete harisnyát viselne, de senki sem botránkozott meg ezen, akkor ez normális, természetes dolog volt.

Az album úgy repít vissza a gyerekkoromba, mint egy időgép. Abba a korba, amikor még nem ismerték azt a szót: bikinivonal. A borotválkozás pedig csak a férfiak privilégiuma volt. Abban az időben megszólták a szőrtelenítő asszonyokat - ahogy ma megszólják azt, aki úgy néz ki, mintha egy palotapincsit szorongatna a hóna alatt.

Szinte most is látom magam előtt a pletykáló néniket:

  • "Hajjátok, ez a Julis meg má' borotválkozik, mint egy ember. Aszongyák nincs is szőre sehun..."
  • "Nem jóféle a', mind tuggyuk. Szegény annya..." - és jelentőségteljesen összenéznek.
Forrás: Shutterstock

Ma ugyanez a párbeszéd zajlik le, csak kicsit kevesebb tájszólással és ellenkező előjellel. Ma, ha egy nő nem borotválkozik, akkor igénytelen, és nem lehet teljes jogú tagja a közösségnek. Furcsa visszagondolni a régi falubeli szokásokra, mert ha az ember utánanéz a szőrtelenítés történetének, akkor azt látja, hogy már Kleopátra is alkalmazta.

Amerikában és a nyugati országokban pedig a II. világháború után teljesen általánossá vált. Talán Magyarország nagyvárosaiban is, ezt nem tudom. Csak az biztos, hogy mi vidéken szőrtelenített nőket csak a TV-ben láttunk, akikről a falu idős asszonyai - az erkölcs és moralitás főfelügyelői - mind tudták, hogy rosszéletűek.

Hogy hol fordult meg a világ kereke? Nem emlékszem éles váltásra. Idővel eltűntek a nyári ruhából kikandikáló szőrős lábak és hónaljkutyák. A strandokon ciki lett a bikiniből kilógó fanszőrzet. A rendszerváltás utáni években az ügyes és hozzáértő reklámszakemberek szép lassan megváltoztatták a nők gondolkodását. Elhitették velük, hogy a szőrtelenség egyenlő az igényességgel. Mára pedig eljutottunk oda, hogy ez a férfiakra is érvényes.

Szóval itt ez a JanuHairy mozgalom, hogy próbáld ki magad szőrösen, és ez óriási vitákat kavar a nők körében. Mert az igényes nő borotvált - mondják. Én meg anyámra gondolok - a tiszta, Baba szappan szagú édesanyámra, aki úgy nevelt fel engem, hogy közben sosem szőrtelenítette magát.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?