Ilyen 20 év után visszaállni a munkába!

Nyilván vagyunk jó néhányan, akik valamilyen okból hosszú ideig arra kényszerültek, hogy otthonuk négy fala közt, viszonylagos elszigeteltségben töltsünk akár tíz-tizenöt évet. Lehet, hogy főállású anyaként, lehet, hogy távmunka miatt, vagy éppen háztartásbeli feleségként.

Én személy szerint a home office gyönyöreit cseréltem le egy stabil, "bejárós" munkahelyre. Mit ne mondjak, nem volt kis kihívás. 20 év után... Gondoltam, nem árt, ha összefoglalom, mi az, amivel szembesülhetsz középkorú új munkaerőként.

1. Idősebb korosztály leszel...

A kollégáid átlagéletkora mélyen a tiéd alatt lesz. Emiatt persze ne érezd magad senior managernek, mert a kutyát sem érdekli a korod, pláne azokat a huszonéves feletteseidet, akik akkor születtek, amikor a lányod. Törődj bele: alulképzett vagy hozzájuk képest!

2. Új munka, új szabályok

Ne kezdj el nosztalgiázni, milyen volt húsz évvel ezelőtt az élet egy munkahelyen! Már nem olyan. Már nincs rangidős művezető bácsi és szakszervezeti titkár, akik végigvezetnek a munkafolyamatokon. Most csak háeres meg píáros van, meg persze informatikus, akin áll vagy bukik a cég léte. Ha összeomlik a rendszer, hozzá kell szaladni. Ha a te rendszered omlik össze, akkor meg a pszichológushoz.

3. Ne traktáld őket a gyerekeiddel!

Óvakodj attól, hogy az összes közvetlen kollégádat a gyerekes sztorijaiddal fáraszd! Úgy fogják érezni, szánalmas kis anyuci vagy, aki nem tud kitörni a maga kis zárt világából. Mennyivel érdekesebb, hogy ki hova jár műkörmöshöz, és melyik plázába megy munka után...

4. Bámulsz majd, mint borjú az új kapura...

Ne lepődj meg, ha elsőre semmit sem fogsz érteni abból, amit próbálnak kettő perc alatt beléd verni! Ilyen iktatórendszer, olyan számlázó program, ilyen meghajtó, olyan mappa, ilyen belső levelezés, olyan külső mail szerver. Nem győzöd majd kapkodni a fejed! Garantált az első nap után a migrén, még ha korábban sosem volt ilyen úri passziód.

Forrás: Shutterstock

5. Ne csinálj úgy, mintha értenél hozzá!

Ha nem értesz valamit, inkább ne bólogass okosan, mintha mindent kapásból a kisujjadból kiráznál, mert piszok kellemetlen, amikor később valamit azért baltázol el, mert elsőre úgy tettél, mintha világéletedben ezt a munkát végezted volna...

6. De szólj, ha már végre érted!

Ha viszont végre fényt látsz az alagút végén, és leesik a tantusz, okvetlenül jelezd! Nehogyúgy emlegessenek a hátad mögött mint "a gyengeelméjű kollegina".

7. Csak óvatosan a lazsálással!

Ne akard már első héten te képviselni a szabadság nagy fehér madarát! Muszáj alkalmazkodnod a kötöttségekhez! Hiába voltál húsz éven át a magad ura, egy munkahelyre nem érhetsz be fél órás késéssel, a legkisebb gyermeked szorulását indokul felhozva sem. És persze nem ildomos húszpercenként kávé- és/vagy cigarettaszünetet sem tartanod, ahogy idő előtt távoznod sem, akár lekésed a kedvenc soridat, akár nem. Tudom, nagy úr a megszokás.

+1 Mindig lesz egy újabb szint...

Ha minden oktatáson túlestél, elvégezted a különböző tanfolyamokat, és már nagyjából érted is, amit csinálsz, akkor se lélegezz fel látványosan, mert onnantól fogva még több feladatot kapsz. Hiszen teher alatt nő a pálma. Na, ekkor szedd össze magad! Mert ha idő előtt feladod, és odébb állsz, máshol újra ugyanezeken a fázisokon fogsz átbotladozni. Hidd el, előbb-utóbb jön egy új munkaerő, aki a helyedre kerül a reflektorfényben.

Forrás: Shutterstock
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?