Gyermekét szoptató modell a kifutón - bátor vagy furcsa?

"Már az is felháborító, hogy kövér lányokat mutatnak, de ez mindenen túltesz" - így reagált egy Twitter felhasználó a Sports Illustrated magazin éves divatbemutatójára. Hogy mit látott az illető?

Egy aranyszínű, lurexbikiniben vonuló, 40 kiló feletti modellt, mellén az öthónapos gyerekével. Vajon mi ez? 15 perc hírnév? Az anyaság dicsérete? Feminizmus túltolva? A közösségi média üstje újra felfortyant.

"Nem hiszem el, hogy felébredek, és magamat látom a címlapokon a lányommal, valami olyan dologért, amit amúgy mindennap megteszek" - írta Instagram oldalán Mara Martin modell, aki büszkén vonult végig a kifutón, miközben lányát szoptatta. Csúszott a program, a gyerek megéhezett, a főszerkesztő pedig azt mondta: folytassa odakint nyugodtan.

A közönség imádta a meghökkentő "kiegészítőt" a kifutón, Martin pedig nem győzött hálálkodni az elismerő szavakért. "Remélem, hogy segítek lebontani a szoptatást körbeölelő stigmát, ami valójában természetes dolog, a mindennapok része" - hangsúlyozta az anyuka.

A helyzet azonban nem ilyen egyszerű.

Bár jómagam még nem szoptattam, családtagok, barátnők révén közelebbről is láttam, milyen kínszenvedés lehet a nyilvános etetés. Ki látja a melled, hova "bújj" a gyerekkel, mit szólnak a többiek, nem tudsz lepakolni, lehullott a ruhád másik fele, fáj, húzódik, és egyáltalán. A munkahelyi szoptatás ennek az emelt szintje - ami ma még mindig relatíve szokatlannak számít. Persze egyre több a bátorító példa, több külföldi képviselőnő, jogalkotó szoptatott beszéd vagy előadás közben, hogy inspirálja a nőket: ehhez minden anyának joga van.

A kifutói esetet épp a közeg teszi különlegessé: egy természetes cselekedet került természetellenes környezetbe, ahol vékony combú sztármodellek mutatják meg terhesség előtti idomaikat. Akciójával Martin arra is szerette volna motiválni a nőket, hogy bátran vállalják a szülés utáni formájukat is, és ne engedjék, hogy nőiességük elhatárolódjon az anyai szereptől.

Forrás: Shutterstock

Diszkréten vagy bátran szoptass?

Valahogy nem tudom elképzelni, hogy majd ha eljön az idő, az értekezleten ráfektetem a gyereket a mellkasomra, de inspiráló látni, amikor valaki megteszi. Hiszen a szoptatás az anyaság egyik legintimebb, legszebb része, aminek nem bátornak, hanem mindennaposnak kell lennie.

A munkahelyeknek tudomásul kell venniük: a dolgozó anyák egy része szoptat, ki kényszerből, ki önként. Ha nem biztosítják az ehhez szükséges feltételeket, az újrateremti a nőket érő hátrányokat. Lesújtó pillantást persze a játszótéren is kaphatsz, de valószínűleg előbb fognak rácsodálkozni a kivillanó melledre az irodában.

Lehet egyszerre csinálni, de nem szükséges!

De a fentiek ellenére ne legyen kötelező a nyilvános szoptatás! Aki akarja, és van rá lehetősége, tegye, aki viszont nem akarja közszemlére bocsátani, vonulhasson el. Lehet mantrázni, hogy egy nő ma már szoptathat és dolgozhat akár egyszerre, de mi van, ha valaki nem akarja egyszerre csinálni?

Van, aki csendes magányba vonul, mert nem vágyik a férfi kollégák vizslató tekintetére. Vagy mert nem megy neki a multitasking, és nem tud úgy szoptatni, hogy közben a cég féléves eredményeit veti össze a kivetítőn. Ettől persze nem lesz kevésbé modern anya, csak más.

Gondolj a (leendő) gyerekedre, hiszen mindegy, hogy a baba-mama szobában vagy aranybikiniben táplálod őt, a lényeg, hogy mindkettőtöknek jó legyen!

Forrás: Shutterstock
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezek is érdekelhetnek