Ha elhagysz, megölöm magam!

Egy bulin ismerkedtem meg Eszterrel - meséli Robi. - Tetszett, hogy olyan szenvedélyesen táncol, jópofa és könnyed.

Kicsit meglepődtem ugyan, mikor kiderült, hogy még csak harmadikos középiskolás, de nem csináltam belőle nagy ügyet. Kiegyensúlyozottnak tűnt, olyannak, aki humoros oldaláról fogja fel az életet, és mindent a helyén kezel. Az első két hónapunk szinte tökéletesen telt, bár csak heti háromszor találkoztunk, mert részidőben dolgozom az egyetem mellett. Imádtam, hogy mindig lelkesen, jókedvűen fogad, hogy folyton fel van pörögve.

Az egyetlen furcsaság - utólag már tudom, hogy figyelmeztető jelként kellett volna kezelnem - egy sms volt: "Megbánod, amiért elhanyagolsz, sírni fogsz majd, ha nem leszek." Mikor rákérdeztem, miért írt ilyet nekem, azt mondta, véletlenül küldte el. Az egyik barátnőjének szánta, akivel bohóckodtak, és csak poénos szöveg. Elhittem...

Jött a félév, készülnöm kellett a vizsgákra, így megkértem Esztert, hogy egy időre vegyük ritkábbra az együttléteinket. Helyeselt, megértőnek látszott, mégis a legközelebbi látogatásomkor rá sem ismertem. Letargikus volt, sírt, hogy biztosan meguntam, csak nem merem megmondani, és valójában szakítani akarok vele. Igyekeztem meggyőzni, hogy szó sincs ilyesmiről, látszólag el is hitte - attól a naptól fogva mégis minden megváltozott. Volt, hogy túláradóan vidáman viselkedett, furcsa, eltúlzott ötletekkel állt elő, hogy mivel tegyük izgalmasabbá a kapcsolatunkat.

Forrás: Shutterstock

És volt, hogy szinte hozzám sem szólt egész este, vagy olyan sírásrohamokat produkált, hogy megrémisztett. Már nem volt kérdés, hogy darázsfészekbe nyúltam. Próbáltam négyszemközt beszélni az anyjával, aki annyit mondott, hogy Eszter kamaszlány, a korára jellemző hangulatváltozásokkal, és az egészet én túlzom el.

Mivel sem energiám, sem eszköztáram nem volt arra, hogy Eszter egyre ijesztőbb húzásait kezeljem, elhatároztam, hogy mindkettőnk érdekében szakítok. Persze, az előzményekből sejthettem, hogy nem lesz könnyű menet, de Eszter reakciója mindent felülmúlt... Úgy zokogott, hogy alig kapott levegőt, megfenyegetett, hogy ha elhagyom, felvágja az ereit.

Megijedtem, fogalmam sem volt, mit tegyek. Visszakoztam a szakításból, ő pedig megígérte, hogy próbálja normálisan kezelni a dolgokat - de azóta már tudom, hogy képtelen erre. Szerintem azért, mert komolyan beteg. Minden napom olyan, mintha egy szakadék szélén egyensúlyoznék.

Van, hogy teljesen okénak tűnik a csaj, máskor viszont a legkisebb dolgok miatt is öngyilkossággal fenyeget. Nem tudom, mit kéne tennem. Próbáltam megértetni a szüleivel, hogy a lányuk segítségre szorul, de elbagatellizálják a dolgot. Én pedig képtelen vagyok felvállalni ekkora lelkiismereti terhet, mert mi van, ha esetleg tényleg végez magával, ha elhagyom?! Egyelőre húzom az időt, kínlódunk, de előbb-utóbb muszáj lesz lépnem. Csakhogy fogalmam sincs, mit tegyek..."

A pszichológus tanácsai
Ezekben a helyzetekben talán a legfontosabb megérteni, hogy ez az érzelmi abúzus egyik formája. A partner az érzéseiddel próbál manipulálni, hiszen tudja, hogy alapvetően szereted és félted őt. Ilyenkor a megzsarolt fél általában dühös lesz, vagy azt érzi, sarokba van szorítva, és nem tudja, mit tehetne, hogy kikerüljön ebből a helyzetből.

A következőket lehet tenni egy ilyen helyzetben:

Mondd el a partnerednek, hogy törődsz vele, de közben ragaszkodj a saját határaidhoz! "Tudod, hogy szeretlek, és érzem, hogy most el vagy keseredve, de nem fogom megtenni ezt és ezt..."

Az élet-halál kérdésének felelősségét tedd vissza a partneredre! "A mi kapcsolatunk a szereteten és bizalmon alapszik, nem a fenyegetéseken. Fontos vagy nekem, de ez a te döntésed."

Ne vitasd el tőle, hogy komolyan gondolja-e, mert ilyenkor előfordulhat, hogy kísérletet tesz rá, csak azért, hogy bebizonyítsa.

A legjobb, amit tehetsz, ha szakmai (pszichológusi) segítséget kérsz saját magad számára, mivel a fenti javaslatok leírva egyszerűnek tűnnek, de általában nem olyan könnyű kivitelezni, mint ahogy gondolnád.

Váradi Fanni, pszichológus

Forrás: Shutterstock
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?