Mennyi időt pazarolsz a napodból az internetre?

Megszámoltad már, hányszor nézed meg a telefonod naponta, vagy pörgeted át a Facebookot ébredéstől lefekvésig?

Egy felmérés szerint, egy átlagos internethasználó 150-szer nyitja meg a telefonját egy nap alatt, nézi át a közösségi oldalait, olvassa az ott közzé tett hírfolyamot. Ez a tevékenység akár órákat vehet igénybe. Miért is ne tennéd, hiszen a Facebook segítségével követed a régi barátaidat, elveszettnek hitt rokonaidat, külföldön élő ismerőseidet.

De a gyorsan fejlődő technológiának köszönhetően pár perc alatt összegyűjtheted - egy okostelefon segítségével - a világon létező összes anyagot például egy kutatómunkához. Az irodád, a könyvtárad a zsebedben van. Vásárlás, főzés közben kezdeményezhetsz videóhívást, mely pár éve még elképzelhetetlen volt.

Gondolj csak bele: reggel a telefonodra ébredsz, megnézed jött-e értesítés, üzenet éjjel. Este, elalvás előtt még egyszer legörgeted a Facebookot, nehogy lemaradj valamiről. Megnézed a másnapi időjárás-előrejelzést, miközben a mesterséges intelligencia (MI) dolgozik a háttérben.

Forrás: Shutterstock

De azt tudod-e, hogy a digitális technika és a MI elterjedésével már nemcsak te használod az internetet, hanem az internet is használ téged? Figyeli a böngészési szokásaidat, mikor mire keresel, és közben arra törekszik, hogy minden figyelmedet lekösse.

Chamath Palihapitiya, aki egykor a Facebook fejlesztéséért volt felelős, azt nyilatkozta, hogy a közösségi oldalak és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások szétszakítják a társadalmat, torzítják a valóságtudatunkat, elszigetelnek minket. A kutatók szerint, a Facebook-függőségért ugyanaz a dopamin nevű, testben termelődő vegyület a felelős, mint például a kokain- vagy a cukor addikcióért.

A Facebook készítői annak idején az emberi agy sebezhetőségét kihasználva rájöttek, hogy posztolás és megosztás után dopaminlöketet kapunk a lájkok, kommentek, megosztások láttán. Ez ösztönöz bennünket egy újabb posztra, hogy megkapjuk a löketünket.

Mikor számít valaki függőnek?

Amikor az internethasználat rossz irányba befolyásolja a napi rutint. Te már függő vagy? Teszteld magad digitális méregtelenítéssel!

Digitális méregtelenítés 7 lépésben:

  1. Tégy egy kísérletet, hány órát vagy képes "létezni" a telefonod nélkül! Próbáld meg egyre jobban kitolni az időt!
  2. Ne vidd haza a munkád! Otthon ne olvasd el az üzleti leveleidet, ne válaszolj rájuk! Csak pihenj!
  3. Ne csak nézegesd a tájképeket a képernyődön, menj el kirándulni!
  4. Ne engedd, hogy az alvásidő rovására menjen a netezés!
  5. A tablet helyett szeretteidet simogasd!
  6. Ne csak a fejedben élj, hanem a fizikai valódban is!
  7. Ne vedd elő a telefont, ha a barátaiddal találkozol!

Vajon képes lennél rá?

Forrás: Shutterstock
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek