Dr. Novák Edit, a gyermekszívek földi őrangyala

Este hétkor szirénázva érkezik a Cerny Mentő. Egy újszülött kislányt hoznak be a GOKI Gyermekszív Központba, akinek azonnali operációra van szüksége.

Anya és apa kétségbeesetten kapaszkodnak egymásba, szemükben félelem és aggodalom tükröződik. Sosem gondolták volna, hogy ez megtörténhet velük: még csak most született meg, alig két hetes a babájuk, és máris életmentő szívműtét előtt áll. Egy ilyen embert próbáló szituációban különösen fontos, hogy a szülők biztonságban érezhessék a gyermeküket. És mint krízishelyzetben mindenki, az orvosok tekintetéből próbálják kiolvasni a jövőt. A jövőt, ami felforgathatja az egész család életét. Olyan személyiség kell ilyenkor, aki reményt és megnyugvást tud sugározni feléjük.

Nem árt, ha a felsőfokú szakértelemnek emberi arca is van

Dr. Novák Edit egyike azon kevés intenzíves specialistának Magyarországon, aki kritikus állapotú szívbeteg gyermekekkel foglalkozik. "Edit doktor néni egy igazi angyal" - írta köszönőlevelében egy 9 éves kislány. De nem ő az egyetlen, aki örömmel szalad hozzá, akárhányszor találkoznak. A főorvosnő egyik legkedvesebb emléke ahhoz a kisfiúhoz kötődik, aki néhány évvel ezelőtt több szívműtéten esett át.

Forrás: Őszi Szilvia

"Amikor először láttam őt, alig múlt 4 hónapos. Hosszú, szülőt próbáló út vezetett a gyógyulásáig, de végigcsinálták, és azóta rendszeresen visszajárnak hozzánk. Én pedig pótanyuka lettem."

A profi kardiológusokból, aneszteziológusokból, szívsebészekből és nővérekből álló csapat munkáját elszigetelten, a steril műtőben, valamint az intenzív osztályon végzi. A szívbetegségek komplexitása megköveteli a magas színvonalú szakmai tudást, de ez nem elég, hisz emberileg is a páciensek mellé kell állni. Amikor egy csecsemő a 10 órás műtétet követően megérkezik az intenzív osztályra lélegeztető gépen, nyitott mellkassal, tele csövekkel, az a laikusoknak is ijesztő látványt nyújt.

A szülők általában nem járatosak az egészségügyben, ezért előre fel kell készíteni őket arra, amivel szembesülni fognak. A doktornő háromgyermekes anyaként pontosan tudja, hogy milyen kérdések gyötrik ilyenkor a műtőajtón kívül maradókat. Ő is állt már a másik oldalon.

Forrás: Őszi Szilvia

Gyógyító erő rejlik a mosolyban

Bár a modern szívsebészet az évek során sokat finomodott, egy műtét még mindig robusztus tehertétel a gyermekeknek. Dr. Novák Edit gondoskodik arról, hogy ez minél kisebb traumát okozzon nekik, és mindent megtesz azért, hogy életben maradjanak. A szerepe tehát sokkal többrétű annál, minthogy álomba ringatja a szívbetegeket. Olyan "gyógyszert" is tud adni, amit nem lehet receptre felírni. Empátiája, barátságos és nyitott személyisége mindenkiben pozitív benyomást kelt, legyen szó a kis páciensekről, a hozzátartozókról vagy éppen a kollégákról. Szakmai rátermettségét pedig mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy 2017-ben elnyerte a Richter Aranyanyu orvos kategóriájának közönségdíját.

Mindig őszintén

A gyermek lelki felkészítése is nagyon fontos egy-egy operáció előtt. Olyan nyelven kell kommunikálni vele, amit ő is megért. "Emlékszem arra a nagyfiúra, akinek a beavatkozását halasztani kényszerültünk, mert erre még nem volt felkészülve. Többször beszélgettem vele, mire elfogadta azt a tényt, hogy operációra van szükség, és elhitte, hogy sikerülni is fog. Ha őszinte vagy, akkor megkaphatod az egyik legnagyobb kincset, amit a betegek adhatnak: a bizalmat." De nem mindig könnyű kimondani az igazságot. Egy orvos számára a legmegrendítőbb feladat, amikor közölnie kell a szülőkkel, hogy nincs remény.

"Ma is látom annak a kamasznak az arcát, aki boldog öleléssel köszönt el tőlem a sikeres szívátültetés után. Aztán évekkel később visszakerült hozzánk, de akkor már nem tudtunk rajta segíteni. A karjaimban halt meg."

De kik az igazi hősök?

Gyermekkórházban dolgozni sokak számára lehangolónak tűnhet. Látni az infúzión lógó csecsemőt, a járni is alig tudó óvodást és a nehezen lélegző 18 évest. Dr. Novák Edit ezt csodálatos kihívásként éli meg, mert a segítő szándék a hajtóereje. Szerencsére mindig számíthat a családja támogatására, pedig sokszor nem ér haza vacsorára. Olyan is előfordul, hogy egy sürgős műtét miatt ugrik az előre betervezett kirándulás vagy a mozi.

Mi kell ahhoz, hogy valaki jó aneszteziológus legyen? - kérdezem tőle. "Szükség van racionális gondolkodásra, alázatra, és szükség van lélekre. Azok a gyermekek, akikkel nap mint nap találkozom, igazi hősök. Ők az én tanítóim."

Nyitókép: Dr. Novák Edit saját képe

    Ezt olvastad már?