Az ideális orrméret nyomában

Ahogy haladnak az évek, egy valamire való szelfi elkészítése minimum fél órát vesz igénybe, mire sikerül egy vállalható képet összehozni valamelyik közösségi oldalra.

Egyik nap épp hevesen szelfizgettem, mikor rápillantottam az egyik fotón az orromra. Ez meg mi? Nőtt az orrom? Pánikban rohantam a fürdőszobába, hogy ellenőrizzem a változást, és sokkot kaptam. Úgy láttam, hogy nagyobb az orrom, mint lánykoromban! 

Forrás: Shutterstock

A drámai felismerés után futottam is jó öreg barátomhoz, a Google-hoz, hátha mond valami okosat. Meglepődtem, hány ember kérdezte meg előttem: "Normális, hogy nő az orrom?" Nem találtam hiteles választ, csak a brit tudósok ilyen-olyan megállapításait.

Szóval, itt a vég! Nem elég, hogy meg kell birkóznom a nevetőráncokkal, hogy szinte már ki sem jöhetek a kondiból, hogy feszes maradjak, festetnem kell a hajam, hogy ne őszüljek, de az orrnövekedéssel mégis hogy küzdjek meg? Jobbnak láttam, ha megkérdezem Dr. Juhász Éva háziorvostan szakorvost: mégis mire számítsak?

- "Élettani sajátosság, hogy az orrunk és a fülünk nő életünk végéig. Az orr - mivel porc, és nem csont alkotja - egész életünkben növekszik. Az a helyzet, hogy az idő múlásával elkerülhetetlenül sorvad a testünk, nő a lábunk mérete, vékonyodik a szánk. A bőr alatti kötőszövetek elveszítik a rugalmasságukat, megnyúlik a mell, a has, a fülcimpa.

Egyébként svájci tudósok kikalkulálták az ideális európai orrméretet. A kutatók szerint egy átlagos 30 éves férfi orra 5,8 centi hosszú, és 2,6 centire emelkedik ki az arcból. Az azonos korú nők ideális szaglószerve 5,1 cm hosszú, és 2,2 centire nyúlik előre. (Ugye most mindenki vadul elkezdte méricskélni az orrát, nem csak én? - a szerk.)

Forrás: Shutterstock

A tudományos vizsgálódás eredményét a tudósok és orvosok egy növekedési táblázatban foglalták össze, amely a szabályos orrméreteket tartalmazza az újszülöttől a 97 éves korosztályig. Ezek alapján egyértelmű, hogy a férfiak orrhosszal vezetnek a nők előtt: 97 éves korukra 6,6 centisre nő a szaglószervük, ami a nőknél ekkorra 6,1 centit ér el."

- Akkor hatvan év felett minden igyekezetünk ellenére nagy lábunk, vicces orrunk és lapát fülünk is lehet?

- "Igen, de ma már kitűnő korrekciós műtéteket végeznek, és a fülbevalótól megnyúlt fülcimpát is tökéletesen lehet már műteni. Ismerek olyan sebészt, aki erre a precíziós műtétre specializálódott."

Legalább már tudjuk, hogy miért kívánják nekünk születésnapunkon, hogy füled érjen bokáig...

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek