A nagy antibiotikum kérdés

Az antibiotikum: sokan ellenzik, sokan támogatják, és vannak olyanok is, akik akkor is szedik, amikor semmi szükség nem lenne rá. Így a nátha-, influenza-, takonykór- és megfázásszezon elején ideje egy kicsit körbejárni alaposabban ezt a kérdést.

Mikor és hogyan kell antibiotikumot szedni?

Elsőként jó tisztázni, hogy az antibiotikum szedésének több oka is lehet. Ma már nagyon sokféle antibiotikum létezik, speciálisan kifejlesztve a különböző problémákra. Egy orvos felírhatja:

  • egy komoly műtét után prevenciós okkal, hogy megelőzzön egy fertőzést, ami veszélyeztetheti a gyógyulást
  • vagy lehet egy már fennálló fertőzés megállítása érdekében is alkalmazni
Forrás: Shutterstock

Mivel a gyógyszer komoly mellékhatásokat okozhat - leggyakrabban a bélrendszerünkben - így szabályok vannak rá, mikor és kinek kell szednie a tablettákat. Fontos, hogy mindig be kell szedni a felírt mennyiséget, mert az antibiotikum kúraszerűen működik. Így, ha a páciens hamarabb abbahagyja a gyógyszer szedését, a tünetek múlásával nem lesz hatásos a felírt szer. Akár még a fertőzés is visszatérhet erősebb formában.

Vannak azonban olyan esetek, amikor teljesen felesleges antibiotikumot szedni, mert nemhogy nem használ, de még árt is a bélflórának. Ilyen például egy vírusos eredetű nátha vagy a torokgyulladás. Sajnos sokan már megszokásból is az antibiotikumhoz nyúlnak: orvosok, betegek egyaránt. Pedig a túl sok tabletta szedése egy idő után immunissá teszi a kórokozókat, amelyek így legközelebb nem fognak reagálni az antibiotikumra.

Milyen mellékhatásokat okoz a kúra?

Mint majdnem minden gyógyszernek, az antibiotikumnak is lehetnek mellékhatásai. A szer elsődleges feladata a "rossz" baktériumok elpusztítása, ám sajnos eközben sokszor a "jó" baktériumok is áldozatul esnek. Leggyakoribb probléma ilyenkor a bélflóra felborulása. Ez sokszor hasmenéssel, hasi fájdalmakkal vagy hányingerrel jár, amelyek nagyon megnehezítik a mindennapokat.

Forrás: Shutterstock

Mit tehetünk a mellékhatások ellen?

Fontos, hogy ne várjuk meg, míg ezek a mellékhatások megjelennek! Akkor ugyanis sokkal nehezebb dolga lesz a szernek, ha utólag kell ezeket a problémákat csillapítani. Az antibiotikum felírásával egy időben kérdezzük meg orvosunkat, milyen probiotikus készítményt javasol gyomrunk védelmében! Ugyanis nemcsak a gyógyszerek lettek az idővel egyre specifikusabbak, a mellékhatásokat elkerülő szerek is sokat fejlődtek. Így az antibiotikummal egy időben elkezdhetjük szedni a kifejezetten nekünk legmegfelelőbb probiotikumot. Emellett még támogathatjuk a szervezetünket különféle joghurtokkal, amik szintén megkönnyítik a "jó" baktériumok munkáját.

Normális esetben, ha az antibiotikum nem okozott mellékhatást, a probiotikum használatát is abbahagyhatjuk ugyanakkor, mikor a gyógyszer szedését. Abban az esetben, ha a gyomorpanaszok a kúra befejeztével is fennállnak, 5-10 napig folytathatjuk a gyomorvédő szedését. Ha ezek után sem enyhülnek a panaszok, akkor mindenképpen konzultáljunk az orvosunkkal!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?