Utazz úgy, hogy ne találkozz közben turistákkal!

A toszkán út életem egyik legjobb nyaralása volt. Egyetlen napot utáltam belőle: amikor kvázi kötelességből megnéztük Firenzét. Mert azt úgy szokták...

Ciki, vagy sem, engem nem érdekelnek a régi templomok, sem a paloták. Jó, ez utóbbiak közül talán azok el tudnak varázsolni, ahol konkrétan bemutatják, hogyan éltek a hercegnők. Egyszer voltam egy várban, ahol az idegenvezető elmagyarázta, hol és hogyan végezték a nagydolgukat a szerzetesek. Imádtam!

Félreértés ne essék, nem azt akarom mondani, hogy mindenki kerülje a patinás régi épületeket. Ez inkább rólam szól, ugyanis engem valamiért sosem fogott meg a művészettörténet. Ha pedig így van, akkor mégis mi a francnak töltsem azzal a ritka szabadnapjaimat, hogy felhevült, öreg köveket nézegetek?

Forrás: Getty Images/Oleh_Slobodeniuk

Hol vannak az érdekes turistaprogramok?

Mindig nehéz volt megtalálnom a számomra érdekes, szervezett turistaprogramokat. Pedig kizártnak tartom, hogy a többséget tényleg érdekli a reneszánsz festészet és a román kori építészet! Nyom egy szelfit a Dávid-szoborral, hogy eldicsekedhessen: itt járt - de lehet, hogy egy olasz néni lekvárfőző leckéjét sokkal jobban élvezné.

Mi inkább hátat fordítottunk Firenzének, és megkérdeztük a helyieket, ők hova kirándulnának. Persze ez nekünk "könnyű volt", hiszen nem hotelben laktunk, hanem egy helyi családnál. Hogy mégis hogyan? Hát "couchsurfinggel". A weblap, ahol idegeneknek ajánlhatod fel a kanapéd vagy a vendégszobád ingyen, mindenki számára elérhető.

Így jutottunk el többek között egy különleges fürdőbe is. A forró vizű forrásból kiömlő vizet a patak partján összesodródó kövek fogták fel, különböző méretű és hőmérsékletű medencéket kialakítva. Ha túlhevült a testünk, egyszerűen megmártózhattunk a hegyi patakban. Sem zuhanyzó, sem büfé nem járt hozzá, viszont belépő sem volt. Ez az erdei gyöngyszem örök emlék marad számunkra!

Forrás: Schnierer Kati saját képe

Afrikában már szándékosan kerültem a turistaparadicsomokat

Helyiekkel laktam, velük barátkoztam. Nem kellett drága szafarira befizetnem, hogy életre szóló élményeket szerezzek: elég volt, hogy segíthettem valakinek mosni, főzni, vagy elkísértem a fodrászhoz. Hamar rájöttem, hogy Afrikában minden érdekes. A fodrásznál például nincs folyóvíz, így egy kannából öntik a vendég fejére a hideg vizet (ami direkt jólesik!). Ráadásul mindig érdekelt, hogy készülnek azok a csodálatos hajköltemények, amiket sok fekete nő visel! Hát elmondom: az mind-mind póthaj! Műanyag tincsek, amiket egy-két hónapra tetetnek a fejükre. Ha lenőtt, dobnák a kukába - ha megoldott lenne a szemétszállítás. De így az utcán lépten-nyomon egy-egy elhullott frizuradarabba botlottam...

Forrás: Schnierer Kati saját képe

A helyi kézműves vásár helyett pedig inkább vidékre vettem az utam, ahol egy falusi asszony mutatta be nekem, hogyan készítik a kötelet. Szívesebben választottam az élményeket ahelyett, hogy kirakatokat bámuljak. Mindeközben a fehér barátaim európai hangulatú diszkókban mulattak éjjel, nappal pedig a csak fehérek által látogatott kávézóban neteztek.

Mindehhez persze nem kell Afrikáig utazni

Nógrádban egyszer betévedtünk egy faluba, ahol támadt egy nagy ötletünk, és megkérdeztük a helyi családot, segíthetünk-e krumplit szedni. Hálából körbevezettek a gazdaságban, megmutatták a kisbárányokat, és elvittek egy körre Lada Nivájukkal a rögös erdei utakon. Városiként ez hatalmas élmény volt, csakúgy, mint benézni a helyi búcsúba. Sosem láttam előtte generációkat együtt táncolni szlovák nyelvű mulatós nótákra!

Számomra a kaland és az emberi kapcsolatok milliószor többet érnek, mint a szuvenírek gyűjtése és a múzeumok.

Ez az én utam - és a tiéd mi?

A fenti élmények a nekem valók, hisz az én személyiségem ilyen. Te pedig joggal lehetsz másmilyen, nincs azzal gond! Van, akit valóban őszintén érdekelnek a művészetek, és olyanok is akadnak, akiket legjobban tényleg a tengerparti napozás tölt fel. Egyesek pedig fagyos sziklákat szeretnek megmászni.

SHE

Mit akarok ezzel mondani? Azt, hogy ne dőlj be a többség ízlésének: ismerd meg magad, tapasztald ki, mi az, ami tényleg feltölt téged, és amiből a legszélesebb mosollyal térsz vissza a munkahelyedre a nyaralás elteltével! Ez vezessen, ne az utazási irodák katalógusai, vagy az, hogy mi miatt tart majd vagánynak a kollégád!

Nyitókép: iStockphoto

Ezek is érdekelhetnek