Pszichológiai trükkök, amiket sikeres úszóktól lestünk el!

Ma már senki sem kérdőjelezi meg, hogy egy úszó sikere nem csak a fizikai erőnlétén múlik. A felkészülés és a versenyzés is iszonyú koncentrációt igényel. Ami nekünk, hétköznapi embereknek is jól jöhet...

Aki látott már úszóversenyt tudja, hogy ebben a sportban minden ezredmásodperc számít, és egy karcsapáson is múlhat a győzelem. Viszont maga a verseny elég rövid ideig tart, így sokszor nem mutatkozik meg az a rengeteg áldozattal járó temérdek mennyiségű munka, amit ezek a sportolók elvégeznek. Pedig a versenyt megelőzően évi több ezer kilométert úsznak le.

Ahhoz, hogy ezt teljesíteni tudják, nélkülözhetetlen a kitartás és az elkötelezettség. Ezek viszont fejleszthető készségek. Íme, azok eszközök, amik kitartásra ösztönözik az úszókat - és amelyeknek te is hasznát veheted a sikereid elérésének érdekében:

Forrás: AFPforum/Francois-Xavier Marit

1. Zárd ki a negatív belső gondolatokat!

Az embert próbáló edzéssorozatoknál vagy a kiélezett versenyszituációknál, esetleg az unalom vagy fájdalomtűrő képesség határához érkezve gyakran előfordul, hogy az úszók fejében megszólalnak a negatív belső hangok:

  • "Ezt már nem bírom!"
  • "Ez nekem úgyse megy, minek csinálom?"

Hogy sikeres legyél és fejlődni tudj, az ilyen és ehhez hasonló gondolatokat ki kell zárni. Ezt persze mindig egyszerűbb mondani, mint megvalósítani. Azonban, ha átesel a holtponton, és sikeresen teljesíted a feladatot, akkor az felemelő érzés lesz. És erre kell koncentrálni.

Ha utolérnek a negatív gondolatok, akkor igyekezz más szemszögből is nézni a helyzetet: gondold át, hogy a félelmeid valóban reálisak és megalapozottak-e! És végül - de nem utolsó sorban - ne dramatizáld túl a dolgot!

2. Összpontosíts a feladatra!

Amikor az úszó nekiugrik a sorozatainak, akkor csak és kizárólag az adott pillanatra és feladatra figyel. Nemcsak ismételi a mozdulatokat, hanem elmerül azok gyakorlásában és automatizálásában. Semmi sincs a véletlenre bízva, minden tudatos. Akkor tudja valami elvonni a figyelmedet, ha ezt engeded megtörténni. Zárd ki te is a zavaró tényezőket, és ugorj neki a feladatnak!

Forrás: iStockphoto/level17

3. Gyakorold a kiélezett helyzetek kezelését!

Minél gyakrabban néz szembe egy úszó egy versenyhelyzettel, annál inkább megszokja ezt a feszültséget, és egyre kevésbé vált ki belőle szélsőséges reakciókat. Ezért a mindennapokban is ilyen kiélezett helyzeteket kell teremtenie, ahol meg kell erőltetnie magát. Így a verseny napján élesben a legjobb formáját tudja majd hozni.

Ez például azzal érhető el, ha az utolsó sorozatoknál nagyon meghajtja magát, szokva ezzel, hogy minden esetben a maximálisat nyújtsa. Te is kövesd a példájukat, keresd a kihívásokat, és hozz áldozatokat a hosszú távú sikerek érdekében - akár a rövid távú kényelmet feláldozva is!

Forrás: iStockphoto/DragonImages

4. Fejlessz ki egy horgonyt!

Nem minden olimpiai aranyról álmodozó úszónak adatott meg, hogy a legjobb körülmények közt készüljön. A kitűzött célok és felkészülési lehetőségek közti különbség lehangoló lehet, azonban egy "motiváló horgony" megoldást tud nyújtani erre a problémára. Hogy ez mit jelent?

Azt, hogy bármilyen demotiváló is a környezet, nekik le kell horgonyozniuk egy bizonyos érzés mellett. Ez pedig a motiváltság és a koncentráció. Ehhez pedig az alábbi technikát használják: visszaszámlálás és motiváló jelszavak. Például: "3... 2... 1... Figyelj, megcsinálod!"

Forrás: AFPforum/ DPPI/Stephane Kempinaire

Ha te is kifejlesztesz magadnak egy ilyen érzelmi horgonyt, könnyebb lesz visszahoznod a figyelmedet a jelenbe, ahelyett, hogy a jövő nehézségein aggódnál.

5. Mindenre legyen terved!

Bármelyik versenyen adódhatnak váratlan helyzetek. Azonban minél több különböző helyzetre készül a versenyző, annál jobban tud ezekre reagálni. Egy úszónak támpontot ad, ha vizualizálja, hogyan küzdi le egy ellenfél őrült tempóját, vagy mit tesz, ha beázik a szemüvege. Így a nehézségek közben is tud fókuszálni, és elszánt tud maradni.

Te is képzeld el, milyen szituációk adódhatnak, és főleg azt, hogy milyen megoldást tudsz rájuk találni!

+1. Viseld el a gyűrődést!

Ezt sem az úszók, sem te nem fogod tudni megspórolni.

Kitartás és önfegyelem - ez minden bajnok titka!

A cikk megjelenését a Bp2017 Nonprofit Kft támogatta

Nyitókép: AFPforum