Fesztivál egészségügy 1x1 a dokitól

Drága dolog a fesztiváljegy. Szóval ne akard a nyár legjobban várt hetét kórházban tölteni! Nem olyan jó ott a buli, hidd el Dr. Jónás Attilának, aki sokat tudna mesélni a fesztiválok egészségügyi sátrában szerzett tapasztalatairól...

Hogyan tudod megelőzni a bajt?

1. A detox sátorban nem olyan jó a buli...

Nem azt mondom, hogy az absztinens magatartás a legjobb, de figyelj a mértékletes alkoholfogyasztásra! Neked sem jó, ha semmire nem emlékszel a buliból, vagy az egészségügyi bázis detoxikálójában ébredsz vadidegenek között. Ivótársaknak pedig lehetőleg megbízható embereket válassz, akik legalább hívnak segítséget, ha Supermanre iszod magad, de félresikerül a landolás.

Forrás: Getty Images/Yuri Arcurs

2. Ne ugrándozz!

A másik probléma ilyenkor, hogy 5 pálinka után az ember azt gondolja, hogy jó ötlet leugrani a bárpult tetejéről vagy a színpadról. Nem, nem az! Elhiheted. Nem egy bokaficamot vagy saroktörést láttam már ilyen kaland után, ráadásul a legtöbbször ezt még a várva várt koncert előtt sikerült abszolválni. És akkor még könnyen megúszta az illető, mert sokkal nagyobb baj is lehetett volna belőle. Tisztában vagyok vele, hogy a buli hevében nem ez a cikk fog az eszedbe jutni, de azért hátha.

3. A magas sarkú papucs itt nem trendi!

A legtöbbször előforduló sérülések ilyenkor a bokaficam és a különböző végtagsérülések. Ezeknek nagy százaléka megelőzhető lett volna, ha megfelelő cipőt választott volna az illető. Tudom, hogy a divat nagyon fontos dolog, de most inkább koncentrálj a kényelemre! Nem túl könnyű a sáros, göröngyös talajon egyensúlyozni egy magassarkúban, és sajnos sokszor nem is lesz jó vége.

4. Hogy a hasmenés ne a toitoi wc-ben érjen utol...

Nem kell folyamatosan fertőtleníteni a kezedet, de evés előtt nem árt egy kis plusz figyelmet fordítani a higiéniára. Ha alapos kézmosásra nincs lehetőséged, használj fertőtlenítő gélt vagy kendőt! A fesztiválok látogatói létszáma több tízezer, így jó sokan végigtapogatnak mindent, amit te is.

Forrás: iStockphoto/vm

5. A pálinka nem oltja a szomjat! A sör és a fröccs sem.

A nyári fesztiválok idején akár 30-35 fokos hőségben is napon lehetsz egész nap. Ilyenkor fokozottan figyelned kell a folyadékbevitelre: legalább 3 liter vizet (nem bort, sört vagy pálinkát) kell meginnod, hogy a szervezeted regenerálódni tudjon.

Fesztiválkellékek szentháromsága

Nem kell, hogy egy egész kórház legyen a táskádban, de az alábbi 3 dolog a fesztiválkellékek szentháromsága:

- ragtapasz

- egy kis flakon higiéniás gél vagy kendő

- ha krónikus betegséged miatt állandóan szedsz valamilyen gyógyszert, akkor az mindig legyen nálad!

Forrás: Getty Images/By Marko Pekic/Marko Pekic

Mit csinálj, ha bekövetkezett a baj?

A nagyobb fesztiválokon (Sound, VOLT, Sziget) a Helperek Közhasznú Egyesülete látja el az egészségügyi biztosítást. A nap 24 órájában orvosok és ápolók várják a segítségre szorulókat az egészségügyi bázison.

  • Ha kisebb problémáról van szó, akkor keress meg egy elsősegély nyújtót, vagy sétálj be a bázisra! - Ezt minden alkalommal jelölik a fesztivál térképén.
  • Ha nagyobb a baj, nem tudsz saját lábadon bemenni a bázisra, akkor azonnal értesíts egy szervezőt vagy egy security csapat tagot! Ők ugyanis állandó összeköttetésben állnak az egészségügyi stábbal. Így motoron vagy éppen mentővel tudnak a segítségedre menni.

Fontos, hogy ne hívd a 112-es telefonszámot, mivel csak az időt vesztegeted vele: ezek a fesztiválok magánrendezvények, és saját egészségügyi személyzettel rendelkeznek.

A bázison a személyzet már eldönti, hogyan tovább. Ha esetleg olyan súlyos a sérülésed, hogy komoly kórházi ellátásra van szükséged, majd ők megszervezik a gond nélküli odajutásodat.

Végezetül pedig, ha nem vagy biztos abban, hogy szükséged van-e szakszerű segítségre, vagy nincs, akkor inkább menj be a bázisra! Abból még nem lett baj, ha valaki feleslegesen ment orvoshoz, abból viszont igen, ha mennie kellett volna, de nem tette!

Baleset- és problémamentes fesztiválozást kívánok mindenkinek!

Dr. Jónás Attila

Nyitókép: iStockphoto

    Ezt olvastad már?