Az extrém terhességi rosszullét nem "csak egy kis hányinger"!

A terhesség eleve nem egy kellemes dolog, hiába harsogják a "tapasztalt" anyukák, hogy minden rózsás lesz, és majd ragyog a bőröd kilenc hónapig. Mert bizony akad olyan kismama, aki nemcsak kicsit émelyeg reggelente, hanem hyperemesis gravidarummal, azaz extrém terhességi rosszulléttel küzd - három, hat, vagy akár kilenc hónapig.

Ez a fajta rosszullét hányással és meg nem szűnő rosszulléttel jár - amit legfeljebb gyógyszeres kezeléssel lehet csillapítani. Mivel a nők nagy része túl van a hányós időszakon az első három hónapban, a legtöbben furcsán néznek, amikor megemlíted, hogy hat hónapos terhesen te még mindig minden nap a WC fölé hajolva üdvözlöd a reggelidet.

Forrás: Getty Images/Ns Yapr

Az elején még megpróbáltam elmagyarázni, hogy nem valami mentális defekttel küzdök, sőt a nők 2%-át érinti ez a betegség. Azonban hamar rájöttem: semmi értelme hosszasan ismertetni az orvosi látleleteimet, mert hirtelen mindenki tele lesz jó tanácsokkal:

1. Próbáltál már mentolos cukorkát szopogatni, gyömbért, sós kekszet rágcsálni, gyógyteát inni, akupunktúrát alkalmazni?

Nyilvánvalóan minden létező dolgot kipróbáltam, hogy legalább fél percig ne legyen hányingerem. Ha a legerősebb gyógyszerek nem csillapítják, akkor hidd el, a mentolos cukorka sem fogja.

2. Nem tudod valami pozitív dologgal elfoglalni magad, hogy elfeledkezz róla?

Amikor a fejemet sem tudom elfordítani hányás nélkül, akkor biztosan a pozitív gondolkodás megoldja majd a problémát... A hyperemesis nem mentális probléma, hanem teljességgel fizikális.

Forrás: iStockphoto/Kieferpix

3. Ó, én is nagyon rosszul voltam az első pár hónapban...

Az átlag reggeli rosszullétet a hyperemesishez hasonlítani nemcsak tájékozatlan, de sértő is! Az extrém rosszullét azt jelenti, hogy nem ritka, hogy valaki napi harmincszor hány. Gyakori a kiszáradás, a gyors fogyás, és a nők nagy része a terhessége alatt többször is kórházi kezelésre szorul. A napi kétszer hányást én egy laza terhességnek titulálnám.

4. Egyél keveset, de sokszor!

Ha bármit képes lennék megenni, bizony indiántáncot járnék. Amikor nyelni sem bírok, vagy egy korty vizet meginni, ne magyarázza nekem senki, hogy a megoldás csak a "sokszor keveset" lenne! Megértem, hogy egy átlagos reggeli rosszullétnél az evés segít, de ez egy teljesen más kategória.

Forrás: iStockphoto/Gpoint Studio/Anna Bizon

5. Ha ennyire rosszul vagy, akkor biztosan egészséges a baba.

Ezt milyen orvosi kutatás bizonyította? A hyperemesis az egy allergiás reakcióhoz hasonlít, amikor a szervezet nem bírja a terhességi hormon túltengését. Sehol nem mondta senki, hogy ez garantálja az egészséges gyereket. Van, aki simán így is egy szuper bébit hoz világra, de olyan is, aki sajnos elveszti a magzatot.

6. Biztos, hogy egészséges ez a sok gyógyszer?

Mivel nem szeretnék éhen és szomjan halni, igen, egészséges. Minden kismama parázik, hogy milyen gyógyszereket visz be a szervezetébe, és nyilván mi is végiggondoltuk, hogy mit jelent napi háromszor kétféle pirulával tömni magunkat. Amikor az orvostudomány még nem ismerte ezt a betegséget, a kismamák simán belehaltak a terhességbe, mert kiszáradtak. Szóval nem szeretném bűnösnek érezni magam azért, mert élek a modern gyógymódokkal.

Forrás: iStockphoto/kali9

7. Ha ennyire rosszul vagy, akkor biztos lány lesz.

Aha, hát az ultrahang szerint fiú. Erről ennyit.

8. Nem fog megnőni a baba, ha túl sokat fogysz terhesség alatt.

Egyrészt ettől továbbra sem bírom megenni azt a szendvicset. Másrészt az emberi test lenyűgöző, és képes létrehozni egy normális méretű, egészséges gyereket, akkor is, ha hetekig csak fagyit eszik a kismama.

9. Úgyis elfelejted, amikor megjön a baba, és rögtön szeretnél egy másodikat.

Igen, a szülés utáni amnézia egy csodálatos túlélő funkciója az emberi agynak, de ettől függetlenül nem fogom elfelejteni, hogy több hónapig sugárban hánytam. A második gyerekről pedig beszélni sem szeretnék, amíg ezt meg nem szültem, köszi, puszi!

10. Tényleg nem élvezed a terhességed? Szerintem csodálatos érzés...

Nem tudom, hogy hány várandós anyuka érzi magát gyönyörűnek, frissnek és tökéletesnek. Ha vannak ilyenek, akkor minden tiszteletem az övék, és velük örülök. Persze, hogy csodálatos dolog egy emberi életet hordozni, de amikor több hónapja ágyban fekszem, mert rosszul vagyok, akkor nem szeretnék a mások felhőtlen terhességeiről hallani. Legfőképpen nem szeretném, hogy a tökéletes kismamáktól felém áradó elvárásoktól még kisebbségi komplexusokkal is kelljen küzdenem.

Ha egy hyperemesistől szenvedő nővel találkozol, akkor csendben hallgasd végig, ne ítélkezz, és esetleg segíts a házimunkával vagy főzéssel az okoskodás helyett!

Nyitókép: iStockphoto

    Ezt olvastad már?