Segíts magadon, Isten is...

Egy ideje már nyűglődsz ezzel a dologgal, de majdcsak lesz valami... Majd elmúlik. Aha... Mióta is tart ez az állapot? Mióta nincs megoldás?

Képzeld el, hogy autót vezetsz. Te és az autód hasítotok szépen az országúton, amikor is kidurran a gumi. A pótgumi le van eresztve, közel s távol senki.

 

Mit csinálsz?

  • Dühöngsz, hogy ez is csak veled történhet meg. Aztán lekuporodsz a kocsi mellé, és sírdogálsz, míg este nem lesz.
  • Imádkozol a Sárga Angyalhoz, hogy járjon arra, és mentsen meg.
  • Felhívod a haverodat, aki a környéken lakik, hogy adja meg a legközelebbi autószerelő számát. (Vagy kikeresed a neten az okostelefonodon.) De ha se haver, se térerő, akkor pedig besétálsz a legközelebbi faluba, és kérdezősködsz a szerelő felől.
    Forrás: iStockphoto/roshinio

 

Melyiket választod? Melyikből lesz megoldás?  

Pont ugyanez a helyzet az aktuális nyűglődéseddel is. Ha valami nem megy az életedben (itt most nem a nagy traumákra és veszteségekre gondolok), van választásod, hogy mihez kezdesz vele:

  • Választhatod azt, hogy dühöngsz miatta vagy siránkozol, hogy ó, te szegény. Semmi nem fog változni. A katasztrófaturisták kattintanak pár fotót, és vége.
  • Választhatod azt, hogy egy többedik dimenziós felsőbb erőhöz fordulsz, amiben hiszel (Sors, Univerzum, Isten, kvantummező, ki hogy hívja) és kéred, hogy mentsen meg. Ez már eggyel jobb, de ha csak ennyiben hagyod, ritkán működik a 3D-ben.
  • Csinálsz valamit. Itt és most, a 3D-ben. Segítséget hívsz, lehetőségekkel próbálkozol. Addig mész, amíg valami megoldás nem lesz.

Ha elromlik az autód, totál nyilvánvaló, hogy elkezdesz segítség után kutatni, és megoldást keresni. Ha elromlik a lelked, miért nem teszel semmit?

Jobb esetben az ember - ha tud - ilyenkor a barátokhoz fordul. Utánaolvas. Megpróbálja, amit lehet, saját erejéből. És könnyen lehet, hogy a dolgok nagy része ezzel meg is oldódik.

Aztán, ha nem megy... megtanul együtt élni a szenvedéssel. De minek? Annyi módszer van ma már, amivel oldani lehet az érzelmi stresszt, amivel új stratégiát lehet építeni. Miért nem mész tovább, és keresed meg, ami neked segít? Ha valaki más kérne tőled segítséget az adott ügyben, akkor mit mondanál neki?

Ne kerülgesd, úgyis visszamászik a hátsó ajtón...

Gondold végig: melyik terület nem működik úgy, ahogy szeretnéd? Hol kéne egy kis segítség a következő lépéshez?

Munka, amit szeretsz:

Azt gyorsan felejtsd el, hogy a tökéletes munkahely létezik! De olyan munka sok van (akár szabadúszol, akár cégben dolgozol), ahol úgy töltöd a napjaidat, hogy több benne az élvezetes rész, mint a hajhullasztó. Ha a pozitívumok és negatívumok nincsenek legalább egyensúlyban, akkor ideje lépni!

Forrás: Getty Images/Yuri Arcurs Yapr

Megélhetés:

Ha egyfolytában megélhetési gondjaid vannak, akkor ideje átgondolni a bevételeid és a kiadásaid arányát, és lépni! Ha ezután még mindig megélhetési gondjaid vannak, akkor pedig újratervezés.

Párkapcsolat:

Tökéletes itt sincs, csak olyan, aki neked tökéletes minden hülyeségével együtt. Jól érzed vele magad? Képes vagy vele felszabadult lenni? Képesek vagytok megoldani a konfliktusokat? Ha nem, elsőként próbálkozz meg az erőszakmentes kommunikációval...

Családi viszonyok:

Van egy mondás, hogy a barátainkat ajándékba kapjuk kárpótlásul a családunk miatt... De azért nem árt, ha a családdal is el tudunk jutni legalább valami elfogadás féléig. Bármilyen furán is hangzik, de a legjobbat nyújtják, ami tőlük telik. Igen, ez a legjobb. Miért, te se vagy mindig a topon, nem?

Baráti viszonyok:

Túl sok? Túl kevés? Túl felszínes? Túl mély? Mit akarsz változtatni a barátságaidon?

Forrás: iStockphoto/Kamil Macniak

Kikapcsolódás és önmagadra szánt idő:

Így látatlanban is meg tudom mondani: erre tuti, hogy szükséged van. Szóval, töltődj fel! A feltöltődés nem szükségszerűen a sorozatnézést vagy a sportot jelenti. Azt keresd meg, mi az, ami téged feltölt! Mozgás? Művészet? Természet? Kultúra? Emberek? Magány? Ja, és utána persze iktass is be ebből valamennyit!

Fejlődés valamiben:

Mikor akartad legutóbb, hogy valami jobban sikerüljön, mint előtte? Ez a csokis-banános muffintól a legutóbbi edzésed eredményén át a dán üzleti nyelvig bármi lehet. Ha van valami, bármi, amiben szívesen tökéletesíted magad, hát rajta! Ezzel az önbizalmad is nevelgeted egyébként.

Kapcsolódásod a nagyobb egészhez:

Hogy mi az a nagyobb egész, aminek részeként értelmezed magad, az tőled függ. Lehet a ház lakóközössége, valamilyen klub vagy civil szervezet, az egész társadalom, a bolygó lakossága, vagy az univerzum. A lényeg az, hogy ápold ezt a kapcsolatot rendszeresen! Csacsogj a szomszéd nénivel, menj el önkénteskedni, meditálj!

Ha még ezek után is van, ami visszatart... annyi megoldás van ma már a klasszikustól a varázsosig.

Soroljam?Pszichológus, coach, kineziológus, családállítás, energiagyógyítók, táncterápia, pszichodráma, önismereti csoportok, tematikus tréningek, meetupok és előadások... Csak indulj el, és szerezd be azt az információt vagy támogatást, amire szükséged van a következő lépéshez!

Sobják Mónika

Nyitókép: iStockphoto

    Ezt olvastad már?