pénz fejlődés cél mohóság szükségletek többet akarni
Az emberek többsége úgy tartja: mohóság az, ha mindig többet akarunk, és nem elégszünk meg azzal, amink van! És szerintük ez rossz tulajdonság. Szerintem viszont, ha nem lennének emberek, akik mindig többet akarnak, akkor te most éppen a vacsorádat próbálnád levadászni az erdőben. Ahelyett, hogy ezt a szöveget olvasod az interneten.

Még a Biblia is azt mondja: a mohóság bűn. Nem is akármilyen: halálos bűn! Kérdés: mit nevezünk mohóságnak? Valóban arra gondolt a könyv ihletője, hogy a fejlődésre való hajlam, a mindig többet akarás számít bűnnek?

Hiszen, ha jól belegondolunk, ő maga megteremtett egy egész világot, benne azzal a több milliárd emberrel, több ezer állatfajjal és megszámlálhatatlan lehetőséggel, ami a Földön vár ránk.

Akkor miért mondaná azt, hogy ne merjünk nagyot álmodni? Miért akarná, hogy leragadjunk egy ponton? Lehet, hogy mi, emberek, félreértelmezzük a mohóságot. Vagyis sokszor olyan dolgokra is használjuk ezt a szót, ami valójában nem is az.

Először is nézzük meg, kiket hívnak általában mohónak?

Elárulom: a nagyvállalatok vezetőit, politikusokat, tudósokat, akik találmányaikkal rengetegszer segítették fejlődésünket. Embereket, akik többet akarnak, mint mi.

Forrás: /iStockphoto/Shironosov

Miért, nem ez az igazság? Mindenki mohó, aki többet akar, mint mi? Persze, hogy nem! Hiszen ez alapján mohó lenne Bill Gates is? Csak azért, mert nagyban hozzásegített többek közt téged is ahhoz, hogy ezt az írást most olvashasd!

Mohók lennének azok az őseink, akik letelepedtek ide, mert nem elégedtek azzal, ami a végtelen sztyeppéken megtermett? Mohó vagy te is, mert többet akarsz, mint ami az életben maradásodhoz szükséges?

Szerintem nem ezt kellene értenünk ez alatt. Mindaddig nem használhatjuk ezt a szót valamire, amíg azt a fejlődés szóval is leírhatjuk. Így tehát, amíg egy cél érdekében teszel valamit, nem lehetsz mohó. Amíg tudod, miért mész előre, azt teszed, amit emberként tenned kell! Legyen szó egy atomfegyver megépítéséről vagy egy luxusjacht megvásárlásáról! Teljesen mindegy.

A lényeg: amit teszel, szolgáljon egy célt!

Azok az emberek, akik most azzal érvelnek: "Azért van egy határ, van az a szint, ahonnan már felesleges továbbmenni. Meg egyáltalán, minek neked luxus jacht?" Nos, nekik szól ez a latin bölcsesség:

Ha valaki életében nem látott még luxushajót, és el sem tudja képzelni, milyen érzés lehet birtokolni egyet, biztosan soha nem is kergeti ezt a álmot. De amint megtapasztalunk valamit, ami elérhetőnek bizonyul, el is akarjuk majd érni azt! Ez így van rendjén.

Az nem nevezhető mohóságnak, ha mindig többet akarsz: ha kényelmet, biztonságot, vagy valamilyen más szükségletedet sokkal magasabb szinten szeretnéd kielégíteni. Tartsd meg ezt a jó tulajdonságod, és ne higgy annak, aki azt mondja: ez nem jó így! Akinek nincsenek céljai, az ugyanis halott ember...

Forrás: iStockphoto/UI

Na, pontosan ezeket az embereket nevezhetjük mohónak! Akik céltalanul élik az életüket úgy, hogy semmilyen fejlődésre való hajlam nincs bennük. Akik csak vegetálnak, és úgy vesznek el a társadalomtól, hogy azt semmilyen módon nem akarják, és nem is tudják visszaadni.

Ezek az emberek az igazi mohóság megtestesítői! Teljesen mindegy, milyen társadalmi réteghez tartoznak. A mohóság nem más, mint az anyagi javak céltalan hajszolása, a gazdagság utáni vágyakozás. Úgy, hogy közben azt sem tudják, hogyan érjék el a kívánt állapotot! És azt sem: mit kezdenének vele, ha véletlenül elérnék?

Mohóság, ha nem tudod megindokolni, miért van szükséged valamire. Mohóság az, ha nem tudod, mi a célod? És mohóság az is, ha elvárod: mások is hozzád hasonlóan gondolkodjanak! Azaz ne gondolkodjanak! Még mielőtt bárkit mohónak hívsz, tedd fel magadnak a kérdést:

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.