A csaj, akinek van 300 mangalicája

Szégyenszemre bevallom, hogy ha elképzelek egy mangalicatenyésztőt, nem kifejezetten egy törékeny, széles mosolyú, divatos nőt látok magam előtt.

Egyszerűen a kemény fizikai megterheléssel járó tanyasi életet jobbára nem egy filigrán nő képéhez társítom. Ehhez képest a Hajdúböszörményben tevékenykedő Fekete Zsóka rendesen rácáfolt a mai világ ki nem mondott előítéleteire.

 

Hogy miféle előítéletekre gondolok?

  • A mai fiatalok nem elég kitartóak.
  • Képtelenek felelősséget vállalni.
  • Nem fontos számukra a hagyományőrzés, a tradíció, a család.

És a sort még bőven lehetne folytatni, de beszéljenek helyette a tények: Zsóka mindössze 31 éves, és immár ötödik éve áll a családi vállalkozás élén. Három diplomával rendelkezik, és mintegy negyven anyakocás a sertésállománya - ami úgy 350-400 mangalicát tesz ki. A családi vállalkozás felfuttatását uniós támogatásból finanszírozták, vagyis óriási felelősséget vállaltak.

Forrás: Fekete Zsóka saját képe

Bár Zsóka a nyomasztóan nagy felelősség felvetésére csak széles mosollyal válaszol, majd némi kételyt látva az arcomon hozzáteszi:"A felelősség tettre sarkall. Erőt ad, hogy nap mint nap menjek előre. Ugyanakkor bizakodással tölt el, hogy megnyertük a pályázatot. Ez számomra azt is magában foglalja, hogy a pályázat elbírálói is láttak realitást az ötletünk kivitelezésében."

Zsóka nem győzi hangsúlyozni, hogy a rohamléptekben fejlődő vállalkozásukban hatalmas szerepe van a családnak. Annak, hogy kicsi korától kezdve munkára nevelték, és neki is ki kellett vennie a részét a háztáji feladatokból. Meg annak, hogy bár a szülők, nagyszülők példaértékűen elkötelezettek voltak a gazdálkodás mellett, mégis hagyták Zsókát a maga útját járni.

A családi hagyományok egyáltalán nem kötötték gúzsba a fiatal lányt, így szabad akaratából követhette a szíve hívó szavát: az első diplomájának megszerzése után még egy multinál helyezkedett el. Ahol bár kiválóan megállta a helyét, mégsem érezte maradéktalanul jól magát. Mindeközben egy véletlen folytán a mangalicaállományuk egyik pillanatról a másikra többszörösére növekedett. Mivel Zsóka ingázni sem nagyon szeretett otthona és a város között, végül a hazaköltözés mellett döntött.

Forrás: Fekete Zsóka saját képe

Mielőtt azt hihetné a kedves olvasó, hogy Zsókának könnyű, mert ott az évtizedes családi háttér, a szülők támogatása és a birtok, érdemes tisztázni, hogy hajnali ötkor kelni és este kilencig talpon lenni nem egy leányálom. Persze a fiatal gazdasszony egy percig sem vitatja, hogy a családja összefogása nélkül vélhetően nem tartana ott, ahol. De azért önmagában a lehetőség kevés, ha valakiben nincs annyi elhivatottság, hogy az éjszaka közepén még fűszerezéseket próbálgasson a termék fejlesztése érdekében.

Zsóka kitalálja a gondolataimat, és magától elmondja, hogy a feszített munkatempó mellett könnyű megőriznie karcsú alakját, valamint az állomány rendben tartása is segíti a kondíciója megőrzését. Így az oly divatos edzőtermeket hírből sem ismeri.

Bezzeg az állatoknak valóságos wellnesst alakítottak ki, amelynek szerves része a sárban dagonyázás (lévén, hogy disznókról van szó, ez igen közkedvelt program), a kismalacok megszeretgetése vagy a kocák vakargatása. Külön kényeztetésben részesülnek a kan disznók, akik mindössze hárman vannak a tanyán. (Hiába, ez egy férfiközpontú világ, még akkor is, ha nő a vezető.)

A Fekete család még arra is figyel, hogy az állatokat csak és kizárólag a farmon megtermelt takarmánnyal etessék, amit granulálnak is, hogy könnyebben emészthető legyen a sertéseknek. Ezáltal pedig minél jobb minőségű árut kínálhassanak a vásárlóknak. Zsóka pedig rendszeresen jár a környékbeli piacokra, fesztiválokra, de kéthetente a budapesti Lehel piacon is beszerezhetünk a kézműves finomságokból.

Hát, ha létezik olyan, hogy "amerikai álom", akkor Zsóka sikersztoriját nevezhetjük "európai álomnak". Hajrá, csajok! ;)

Nyitókép: Fekete Zsóka saját képe

    Ezt olvastad már?