A folyamatosan gyomorbántalmakkal küzdő uralkodót dr. Zwack - a Zwack család őse - kínálta meg a gyógynövényes itallal, amely immáron 227 éves múltra tekint vissza.
A sokak által kedvelt likőr valóban enyhítheti a gyomorpanaszokat, hiszen válogatott gyógynövényekből készül. Persze a mértékletesség nem elhanyagolható tényező!
A tekintélyes múlttal rendelkező Zwack család és az unicum története egybeforrt. Mindemellett a történelem őket sem kímélte: a II. világháború alatt gyakorlatilag porig rombolták a gyárat, amit 1948-ra ugyan renováltak, de egyben államosítottak is... A család azonban bravúros cselhez folyamodott, és hamis receptet adott át a szovjeteknek. Ezzel az életüket kockáztatták, de így megőrizték az eredeti receptúrát, és megelőzték azt, hogy a kommunista hatalom alatt az enyészeté legyen a családi ereklye. A pontos összetevőket és ezek arányát azóta is hétpecsétes titokként őrzik.
Az összetevők arányának fontosságát Zwack Sándor - akivel legújabb különlegességük bemutató estjén találkoztam - több ízben kihangsúlyozta. Majd mosolygósan hozzátette:
Az Unicum olyan, mint egy képlet: ha akármit kiveszel belőle, felborul az egész.
Sőt, azt is elárulta, miben rejlik a legfőbb csalafintaság:
A gyógynövénylikőrök általában úgy készülnek, hogy alkoholos oldatba öntik őket, és ebből az oldatból lesz maga az ital. Az Unicum attól különleges, hogy a növények bizonyos százaléka lepárlásra megy. Ez felelős az illatért, míg a kivonat az ízért és a színért.
Egyébként Sándor a kóstolóbizottság elnöke. Így teljes mértékig az ő felelőssége, hogy családi, baráti vacsoráink aperitifje mindig a megszokott ízvilággal örvendeztesse meg a fogyasztót.
A néhány nappal ezelőtti bemutató sztárja, a Zwack család legújabb büszkesége, az Unicum Riserva volt. Ennek egyedisége többek között abban rejlik, hogy dupla hordós érlelésnek vetik alá. Zwack Izabella gyorsan elmagyarázza a rejtélyt, hogy a hozzám hasonló egyszerű halandók is megértsék a kifejezést.
A 80 éves (még a II. világháborút is túlélt) hordóból tokaji aszús hordóba kerül az Unicum, innen ered a "dupla hordós" érlelés kifejezés. A legújabb fejlesztés a testvérpár erős kettősének verhetetlen alkotása, amibe mindketten tudásuk és az évek tapasztalatának legjavát beleadták.
Sándor a fűszereket és gyógynövényeket adta hozzá, míg Izabella a borok világából merített ihletet. Hiszen az Unicum Riservát Zwack Izabella pincészetének, a Dobogó Pincészetnek Tokaji aszúja teszi teljessé, ami a meglévő karakterjegyeket még inkább kiemeli és lekerekíti.
Az érzékien édes Tokaji aszú komplex ízvilága lágyabbá, ugyanakkor fűszeresebbé, gyümölcsösebbé válik egy csipet sárgabarackos, finoman gyógynövényes, hűs, mentás fuvallattal. A végeredményben pedig tökéletes harmóniában egyesíti az izgalmas és egzotikus gyógynövényeket a Tokaji csábító, mézes lényegével.
Nyitókép: Zwack Unicum
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.