Szexuális felvilágosítás modern kamaszoknak

Emlékeztek, amikor a "Bajos csajok" című filmben az edző azt mondja, hogy "Ne szexeljetek, mert terhesek lesztek! És meghaltok."? Az a baj, hogy ez nem csak vicc... Sajnos a felvilágosítások nagy része így zajlik.

A szexuális edukáció a legtöbb esetben csupán rémisztő statisztikákból és a nemi betegségek kimerítően részletes leírásából áll... Így a fiatalok azt tanulják meg, hogy a szex öl, butít és nyomorba dönt.

Ehelyett fontos lenne megtanulniuk, hogy:

  • Hogyan működik egy egészséges párkapcsolat?
  • Mi a kölcsönös beleegyezés?
  • A szexualitás örömforrás is!
  • Hogyan kommunikáljanak a párjukkal?

 ...és még sorolhatnám.

Tehát az edukációnak nem betegségközpontúnak, hanem egészség- és személyközpontúnak kellene lennie.

Forrás: Getty Images/FatCamera

Miért nem beszélünk a jó dolgokról is?

Emlékszem: amikor az egyházi gimnáziumban ahova jártam, kilencedikes koromban "felvilágosítást" tartottak az osztályomban. Külön a fiúknak, külön a lányoknak. Nekünk tartottak egy kimerítő előadást a természetes családtervezésről. Elmondták, hogyan tudjuk kiszámolni a termékeny időszakot, mi az a hőmérős módszer és hogy persze mindezt csak házasság után csináljuk!

Az edukáció másik fele a menstruációról szólt, aminek a végén kaptunk egy ajándék betét mintát. Gyönyörű rikító rózsaszín színben, amit aztán dugdoshattunk a fiúk elől, hogy ne cikizzenek halálra...

Az állami iskolába járó barátnőim sem számoltak be jobbról. Ők a nem kívánt terhességről, az abortuszról és a nemi betegségekről kaptak részletes tájékoztatást. Mindezt megtoldották a felvilágosítás végén egy 4x6 méteres felületre kivetített óriási pénisz képével, csak hogy tudják mit kell majd keresni.

Kész is a recept, hogyan vegyük el a fiatalok kedvét az egészséges szexuális élettől! Vagy hogyan kínáljunk tálcán nekik meggondolatlan döntéseket.

Ezek után az egyetlen lehetőségünk az volt, hogy a "Popcorn", "IM" és "Bravo" magazinokból szerezzük értesüléseinket a szexet illetően. Hadd ne mondjam, milyen minőségű információt lehetett onnan szerezni! Még szerencse, hogy a szüleimnek normális hozzáállása volt a témához, és meg tudtam velük beszélni mindent.

De a többség sajnos csak a saját hibáiból tanulta meg a szexualitás csínját-bínját - már ha megtanulta... S ezt a tudatlanságot, információhiányt a generációk szépen továbbadják a gyerekeiknek is.

Miért kezeljük a szexuális edukációt másként, mint egy szimpla tantárgyat?

A szexuális edukációs programok vezetőinek mindig harcolni kell az igazgatóval, osztályfőnökkel, szülőkkel, hogy mit mondhatnak el a gyerekeknek és mit nem. Ez olyan, mintha az angolórán bizonyos igeidőket nem tanítanának meg, vagy a matekórán kihagynák a deriválást (de jó is lett volna... :) ). Pedig sajnos sokkal fontosabb lenne tudnia egy gyereknek, hogyan tudja megelőzni a nem kívánt terhességet felnőtt korában, mint, hogy ki tudja számolni egy egyváltozós valós függvény görbéjéhez rajzolt érintőjének a meredekségét.

Forrás: Getty Images/Fatcamera

A biztonságos szex témáját normalizálni kellene. A legtöbb gimnáziumban a szexuális edukációs füzetekből kiveszik az óvszert, mielőtt odaadják a gyerekeknek. Mert szerintük "szexuálisan felhívó jellege van". Egyrészt ezzel csak azt érik el, hogy felelőtlen együttlétekbe mennek bele a fiatalok. Mert lássuk be: ha valaki szexelni akar, az óvszer hiánya nem fogja megakadályozni! Főleg, ha nem is tud róla, hogy kellene használni. Másrészt ez olyan, mintha a tanuló vezetőknek azt mondanánk, hogy:

Azt szeretnénk, hogy biztonságban érezd magad vezetés közben, de biztonsági övet nem kapsz!

Miért csak 14-15 éves korban kezdődik a szexuális életre nevelés?

Naivitás azt gondolni, hogy 14 éves kor alatt senkit nem érdekel a szex témaköre! E téren ráadásul nagyon furcsa, ambivalens információk érkeznek a gyerekekhez. A társadalomban, az iskolában, otthon a szex témája általában tabunak számít. Viszont a televízió, a filmek, a reklámok tele vannak szexuális tartalommal. Szegény gyerek meg nem mer kérdezni, mert általában a felnőttek elterelik a témát, vagy leszidják ezért. Vagy ami a leggyakoribb: olyan általános érvényű közhelyeket puffogtatnak, amik - bár igazak, de egy kamasz számára unalmasak. Tehát egy lehetőség marad: az internet!

A Z generáció gyermekei szinte okostelefonnal a kezükben születtek - így mindenhez hozzáférésük van, ami fent van a neten. Egy friss EU-s kutatás szerint a 7-10 éves gyerekek 3. leggyakoribb keresőszava az interneten a pornó.

Az egészséges kapcsolatok és szexualitás témájának a fejlődés korábbi szakaszaitól kezdve jelen kéne lennie! Nagyon hasznos lenne, ha már korai életkortól kezdve beszélnének velük az egészséges kapcsolatokról, az intimitásról, mert így később teljesen normálisan és pozitívan tudnák kezelni a szexualitást.

Ez nem azt jelenti, hogy a 7 évesekkel az orális szexről kellene diskurálni, hanem biztosítani kellene a koruknak megfelelő információkat, ahogy felnőnek. Például meg lehetne nekik tanítani, hogyan mondjanak nemet, hogyan vállaljanak felelősséget a tetteikért és hogyan tiszteljenek másokat. Ezeket később alkalmazni tudják majd intim kapcsolataikban is!

Forrás: Getty Images/Mtreasure
Egy modern megoldási lehetőség- Yelon

Nemrég indult el a "Yelon" szexedukációs okostelefon-alkalmazás és weboldal (yelon.hu), ami 10–18 éves fiatalok testképével, énképével, kapcsolataival, szexualitásával összefüggő kérdésekre igyekszik válaszokat adni. A weboldalon található cikkek, videók, képanyagok között a fiatalok tudnak szűrni nemüknek, életkoruknak és a témának megfelelően.

A kezdeményezés egyik legfontosabb funkciója egy anonim chat, ahol a fiatalok névtelenül tehetik fel kérdéseiket, és személyre szabott válaszokat kapnak a Yelon képzett szakembereitől. A yelon.hu/szuloknek oldalon a felnőttek, tanárok, családtagok találnak tabumentes, tényszerű válaszokat a szexuális nevelés fontos kérdéseire.

A weboldal segítségével a gyerekek az ország bármely pontján életkoruknak megfelelő, hiteles információhoz juthatnak az őket legjobban érdeklő témákról, a testi változástól a párkapcsolati kérdéseken át egészen a pornóig.

A Yelon nyitottan, ítélkezés nélkül kezel sokszor tabunak számító témákat. Így a Yelont használó fiatalok remélhetőleg megtanulnak kommunikálni ezekről a témákról, és egyre inkább az egészséges, normális élet részének fogják tekinteni a szexualitást.

 

Nyitókép: iStockphoto

    Ezt olvastad már?