De valahogy rossz érzése támad az ember lányának, ha belegondol, hogy a sok kicsi sokra mehet... És persze nem mutatható ki megcáfolhatatlanul összefüggés a sok új keletű "civilizációs betegség" és a felturbózott élelmiszeripari termékek között. De azért könnyű megérteni, hogy Vanda min húzta fel magát ennyire, miközben anyagot kutatott ehhez a cikkhez...
Amíg a csirke nem kerül a húspultba, addig a "húsgyáraknak" csak költséget jelent, amiben áll a pénze. Etetni kell, megóvni a fertőző betegségektől, szállítani, stb. Ezen nemes okból kifolyólag a lehető leggyorsabban kell felhizlalni és levágni őket.
Jobb, ha tudod, hogy ezért ebédedet zárt, szűk térben nevelik. Egyetlen négyzetméterre akár 19 csirkét is összezsúfolnak. Ezek az állatok napfényt sosem látnak, szabad levegőn sosem kapirgálnak. A kikelésük után másfél hónappal (!) le is vágják őket. Ez brutálisan gyors. Miközben a mellhúsuk olyan nagyra nő, hogy a lábuk gyakran eltörik, mert a csont nem bírja el a súlyt.
Ja, és azt tudtad, hogy a tyúkok természetes körülmények közt évi 30-40 tojást tojnak, ipari körülmények közt pedig másfélszer ennyit? Jobb belegondolni, hogy ennek mi lehet az oka és a következménye...
A feldolgozott ételek (párizsi, májkrém, virsli) rákfenéje, hogy feldolgozás során muszáj eladhatóvá, kívánatossá tenni az ételt.
Ez a nátrium-glutamát (ami az ételízesítő alapanyaga is). Minél kevesebb benne a hús, annál több ízfokozó kell. Az, hogy állatkísérletek során az ízfokozók használatakor szaporodási zavarokat és születési rendellenességet figyeltek meg, nem érdekes! De téged érdekeljen! Ezekbe az ételekbe foszfátokat is tesznek, amik meg a szervezet kalciumfelvételi képességének tart be. Helló, időskori csontritkulás!
Szóval, sírva könyörgöm: a saját érdekedben kérlek, a drágább húst vedd meg!
Amikor a növényi olajokat hidrogénnel kezelik, létrejön a transzzsír. Ebben az a jó (nyilván nem neked), hogy az olaj megszilárdul, és hosszabb ideig lesz tárolható. Mi a baj vele? Például, hogy befolyásolja az anyagcserédet, szívinfarktust, agyérgörcsöt okozhat, sőt, nőknél csökkentheti a fogamzáskészséget.
Transzzsírral találkozhatsz éttermekben (nem csak gyorséttermekben), ha bármilyen sültet rendelsz. De előfordul a szaloncukorban, a mélyhűtött pizzában és péksüteményben, a levesporokban, a vajas pattogatott kukoricában és a margarinokban is.
A tehéntej a borjú anyateje. Ezért a tejgazdaságokban arra van szükség, hogy a tehenek folyamatosan terhesek legyenek, és ellés után azonnal elválasszák tőlük a borjaikat. Pedig amúgy is 10-szer annyi tejet termelne az a szerencsétlen anyaállat, mint amennyit a kicsinye meginna, de nehogy már holmi emberséges bánásmód miatt 10% haszontól elessen a termelő!
Plusz, hogy a tejhozam jó maradjon, hormonkészítményeket adnak az anyaállatnak. Szóval, jobb keresni egy gazdát, aki nem tömi hormonnal az állatot, és nem ilyen kegyetlen.
Hallottál már a kényszerérlelésről? Ez azt az eljárást takarja, amikor a gyümölcsöket éretlenül szüretelik le, és az érés a szállítás során következik be. Igen, ládákban! A banánt zölden lekapkodják, majd a hosszú hajóúton, amíg szállítják, a tárolóikat felfűtik etiléngázzal. Ennek hatására a gyümölcs érett lesz. De ez mind semmi ahhoz képest, hogy mennyi vegyszer kerül elfogyasztásukkal a szervezetünkbe!
Ez hatványozottan igaz a citrusfélékre. Az igaz, hogy közvetlenül szüret előtt már tilos permetezni, csakhogy akad itt egy kis bibi: a citrusok rendkívül hajlamosak a penészesedésre. Hogy ezt a malőrt elkerüljék, vegyszerben fürdetik meg a gyümölcsöket. Igen ám, csakhogy ez a vegyszer benne marad a héjban.
Ha meghámozod, elvileg semmi bajod sem lesz, de a nagyik receptjét, miszerint reszelj a sütibe egy kis citromhéjat, jobb, ha elfelejted...
Ugye azt mindenki tudja, hogy télen nem teremnek zöldségek. De a boltokban mégis van belőlük bőven.
Paprika, káposzta, krumpli, nyáron találkozunk!
1. Vegyél biót! Egyrészt azért, mert az EU rendelete a bio kaják adalékanyag mennyiségét szigorúbban szabályozza. Ezekbe nem kerülhet színezék, édesítőszer vagy ízfokozó. A legjobb a szabadtartásból származó hús, tej és tojás.
2. Másrészt keresni kell a minél kisebb mértékben feldolgozott élelmiszereket, ugyanis azokban kevesebb az adalékanyag, ami a feldolgozás közben kerülne bele.
3. Harmadrészt, megéri kicsivel többet költeni ezekre az ételekre, ugyanis hosszú távon spórolsz rajta. Mert inkább finom ételekre költs, mint gyógyszerekre! Amiket azért írt fel az orvos, mert két pofára faltad az ízfokozót és a tartósítószereket.
Nyitókép: Shutterstock
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.