Nobel-díj nők Alfred Nobel béke Bertha von Suttner
Akinek a Nobel-díjat köszönhetjük, 1843-ban született Prágában. Egy közvélemény-kutatás szerint Bertha von Suttner a századforduló táján a legnépszerűbb nő volt.

Bertha von Suttner Bertha Felicie Sophie von Kinsky néven látta meg a napvilágot egy grófi, arisztokrata családban. Édesapja osztrák tábornagy volt, de a család korán elvesztette őt, így Berthát és testvérét, Sophiet édesanyjuk egyedül nevelte fel. A kis Bertha egészen fiatal korától kezdve nyelveket tanult, fogékony volt a zenére és rendkívül sokat olvasott.

A család kezdetben sokat utazott, élénk társadalmi életet éltek, majd a családfő halála után az anyagi helyzetük egyre rosszabbá vált. Bertha végül úgy döntött, nem szeretne többé családja nyakán élni, ezért bátor lépésre szánta el magát. Tanítóként helyezkedett el a jómódú Suttner báró lányai mellett. Itt találkozott jövendőbeli férjével, Arthur von Suttnerrel. A fiatalok hamar szerelembe estek egymással, ám boldogságuk még váratott magára. Arthur családja ellenezte ezt a szerelmet, ezért Bertha egészen Párizsig menekült, ahol Alfred Nobel titkárnője lett. A férfi idővel beleszeretett az akkor harmincas éveiben járó grófnőbe, akivel naphosszat a békéről beszélgettek. Bertha mindvégig Arthur elvesztése miatt szomorkodott, Nobel azonban szerelmet táplált a fiatal nő iránt.

Arthur és Bertha azután találtak egymásra, miután Arthur von Suttner levelet küldött a nőnek, amiben megkérte a kezét, aki örömében már indult is vissza Bécsbe. A fiatalok szinte azonnal egybekeltek a Suttner család tiltakozása ellenére is. Kitagadásuk után egészen a Kaukázusig menekültek, majd itt is telepedtek le. Történetük már-már egy romantikus lányregényben is megállhatná a helyét. A szerelmesek kilenc hosszú évet töltöttek a Kaukázusban, ahol zene- és nyelvtanításból, valamint írásból tartották el magukat. Itt derült ki, hogy Bertha nagyon tehetségesen ír.

Bertha von Suttner Forrás: Wikipedia/berthavonsuttner.com

Miután lecsitultak a kedélyek Bécsben, a házaspár úgy döntött, hazatér Ausztriába. Bertha továbbra is sokat dolgozott, férje oldalán bekapcsolódott a békemozgalomba, és részt vett az első nemzetközi békekongresszuson. Először alapítója, majd elnöke lett az Osztrák Béke Társaságnak, előadásokat tartott, többek közt Budapesten is. Egymás után írta a pacifista könyveit, és folyóiratot is indított a témában.

Leghíresebb könyve a Le a fegyvert! 1889-ben jelent meg. Alfred Nobel levélben vette fel a kapcsolatot Berthával könyvének megjelenését követően. Ettől kezdve gyakrabban váltottak levelet egymás közt, és szép barátság fűzödőtt köztük. Bertha folyamatosan tájékoztatta Nobelt a békemozgalom aktuális ügyeiről, a férfi pedig megígérte, hogy ő is tenni fog valamit az ügy érdekében.

Hogyan is jött létre a Nobel-díj?

Alfred Nobel szerette volna bebizonyítani a világnak, hogy békések a szándékai, a vagyonát, amit a pusztító találmánya által szerzett, a béke javára fordította.Végrendeletében arról rendelkezett, hogy halála után vagyonából hozzanak létre egy olyan alapot, aminek kamatait minden évben osszák szét azok között, akik a legtöbbet tették előző évben a világért, tudományért, valamint békéért. Így született meg a rangos kitüntetés, a Nobel-díj, amit részben Alfred titkos szerelmének, Berthának is köszönhetünk, aki nagy hatással volt a férfira.

Bertha hátralévő életét a békének szentelte, előadásokat tartott a hágai, londoni békekonferenciákon is.1905-ben, 62 évesen elhivatott munkájáért Nobel-békedíjat kapott. Ezzel ő lett az első nő a világon, akit ezzel a kitüntetéssel illettek.

Nyitókép: Shutterstock

 

Te mit gondolsz a Nobel-díjas nőkről? Szerinted is több figyelmet érdemelnének?

 

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.