szerető kibeszélő festőművész Frida Kahlo festő Diego Rivera
A XX. század legismertebb női művésze egyértelműen Frida Kahlo. A mexikói festőnőre többen a feminizmus-mozgalom példaképeként tekintenek, pedig ő csupán egy céltudatos nő volt, akinek életét a tragédiák formálták.

Vannak alap dolgok, amiket mindenki tud Frida Kahlo életéről, de, ha te nem tartozol az „összenőtt szemöldökű festőnő képével menőbb az outfitem" csoportba, akkor itt van pár érdekesség a Frida Kahlo testét és lelkét befolyásoló hatásokról.

Frida Kahlo teste gyerekkorától ellene dolgozott

Csupán 6 éves volt, amikor a járványos gyermekbénulás megtámadta őt. Ennek következtében jobb lába kissé eldeformálódott, de legalább tudott járni. Frida ezt szégyellte és hosszú szoknyák, nadrágok alá rejtette lábait. Ám ezzel nem értek véget a fiatal festőnő testével kapcsolatos balszerencsék.

Egy buszbaleset következtében a 18 éves Frida Kahlo teste gyakorlatilag teljesen összeroppant: gerince és karja több helyen eltört, medencéjén pedig keresztül fúrodott egy rúd. Életveszélyes sérüléseivel hónapokat volt kórházban, ám sosem épült fel teljesen. Gyakran kellett acélfűzőt viselnie, évekkel később pedig hiába a számtalan gerincműtét, tolószékbe kényszerült, sőt, egyik lábát amputálni is kellett.

Frida Kahlo lelkét azonban nem csak a csontjai sebezték meg. A baleset következtében a művésznő hasa is megsérült, ez vezetett a csupán évekkel később lejegyzett betegségéhez, az Asherman-szindrómához, ami a méhben lévő összetapadásokat jelenti. Emiatt Frida gyakorlatilag meddő lett, ám ő nem tudhatta, hogy az áhított kisbaba korábbi balesete miatt nem érkezik. Számára hatalmas, szinte feldolgozhatatlan tragédiát jelentett, hogy nem sikerült teherbe esnie, vagy, ha mégis, akkor korán elvetélt.

Forrás: Wikipedia

Frida Kahlo szerelme és szeretői

A festészetben még kissé járatlan Frida 1928-ban ismerkedett meg Diego Riverával, aki nála 21 évvel volt idősebb, és kora elismert festőjének számított. Szenvedélyes kapcsolat vette kezdetét, kétszer házasodtak össze és kétszer váltak el. Második egybekelésükkor Frida érdekes módon kikötötte, hogy testi kapcsolat sosem lehet köztük.

Életében egyetlen igazi szerelem létezett csupán, amit az idősödő, pocakos Diego iránt érzett.

Sokan úgy hiszik, a nyitott házasságot Frida is épp annyira akarta, mint férje, pedig a festőnő nagyon is féltékeny volt, aki szenvedett Rivera mellett. Férje nem titkolta a világ előtt sem viszonyait, amik közül az egyik Frida húgával esett meg. A művésznő mindig is kedvelte a csupán testiség alapú élvezeteket, büszkesége és önérzete pedig nem engedte, hogy otthon ülve tűrjön, ezért ő is nyíltan kezdett el szeretőket tartani. Ezek között voltak nők és férfiak is, rájuk egyébként Frida férje rettentően féltékeny volt.

Az egyik és talán a legjelentősebb szerető Muray Miklós magyar fényképész és olimpiai bajnok kardvívó volt. Kapcsolatuk túlnyúlt a szimpla testiségen, Frida ugyanis több szerelmes levelet is írt a férfinak, volt, amelyiket magyarul. Ezekben azonban sosem árult zsákbamacskát, mivel nem titkolta, életében az első mindig Diego Rivera lesz. Muray Miklós nem csupán szeretőként tekintett Fridára, szerette volna feleségül kérni a mexikói festőnőt. Az álma akkor tört ketté, amikor Frida Kahlo válása után pár évvel újra hozzáment Riverához.

Szeretők ide, viszonyok oda, Frida Kahlo és Diego Rivera a festőnő 1954-ben bekövetkező haláláig együtt maradtak. A hivatalos álláspont szerint Frida halálának oka tüdőembólia volt, de naplóját olvasva nagy rá az esély, hogy a 47 éves minden téren megtört csodálatos Frida Kahlo önkezűleg vetett véget az életének.

Nyitókép: Shutterstock.com

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.