életrajz nők filmek inspiráló nő erős Fehérvári Varga Judit ajánlás
Írtam már korábban inspiráló filmekről, amik egy-egy érdekes férfi életútját mutatják be. Most lássunk egy válogatást erős nőkről is, amelyek nem kevésbé izgalmasak és szintén valós élettörténeteket dolgoznak fel.

Piaf

Edith Piaf nevét és hangját mindenki ismeri - ő volt a sanzon királynője. Az élete azonban egyáltalán nem volt irigylésre méltó: tragédiák és nehézségek sora kísérte végig az útját. Alkoholista szülők, koldulás az utcán a túlélésért, négy évig tartó vakság - ráadásul túl kellett élnie a saját gyermeke és élete nagy szerelme elvesztését is.

Az élettörténetéből készült 2007-es film megrázó, mégis nagyon szép alkotás Marion Cotillarddal a főszerepben, aki (teljesen megérdemelten) Oscart is kapott a hihetetlen alakításért.

Coco Chanel

Ki ne ismerné a XX. század egyik legkiemelkedőbb divattervezőjét, akinek a nevéhez a modern divat megalapozása, a kis fekete ruha és a világ egyik leghíresebb parfümje fűződik? A múlt század egyik legismertebb alakja volt, aki forradalmasította a divatot. Szegény családból származott, ennek ellenére egy olyan divatházat és márkát hozott létre, ami sosem megy ki a divatból. A Chanel szó a mai napig szinte egyet jelent az eleganciával.

Coco (vagyis Gabrielle) Chanel nem mindennapi életét mutatja be a 2009-es film, Audrey Tautou főszereplésével. Ha olyan filmre vágysz, ami egy igazán különleges nő életébe enged bepillantást, mindenképpen nézd meg!

Frida

Ha valaki képes a legtöbbet kihozni egy olyan helyzetből, amiben más már rég feladta volna, akkor az Frida Kahlo - a híres mexikói festőnő. Egy baleset során olyan sérüléseket szenvedett, ami miatt hónapokig gipszfűzőben kellett feküdnie mozdulatlanul. Unalmában kezdett festeni, először önarcképeket, mert a mennyezetre szerelt tükörben a saját arca volt az egyetlen, amit láthatott. A baleset egész életére kihatott, gyermeke sem születhetett emiatt.

Az életét, művészetét és viharos szerelmét Diego Riverával - a szintén híres festővel - nagyon szemléletesen mutatja be a 2002-ben készült mű, Salma Hayek főszereplésével, aki remekül állít emléket a festőnőnek.

A J. K. Rowling-sztori

Az angol írónőnek, aki Harry Potter könyveivel lett világhírű (és nagyon gazdag), nem volt mindig könnyű élete. Munkanélküliként tengődött, rossz házasságban élt, és végül egyedülálló anyaként valóban kilátástalannak tűnt az élete. Azonban, miután kitalálta a híres karaktert és megírta a könyvet, az élete óriási fordulatot vett.

A róla készült életrajzi film roppant izgalmas, és arra tanít minket, hogy egy kilátástalannak tűnő helyzetből is ki tudunk jönni, ha nem adjuk fel, és alkotunk valamit, amiben hiszünk, amiben jók vagyunk.

Nagy Katalin

Ha kedveled a kosztümös filmeket, ebben sem fogsz csalódni. Nagy Katalin, Oroszország egyik legnagyobb uralkodója, porosz hercegnőnek született, és fiatalon az orosz cárnő örököséhez adták feleségül. Házassága sikertelen volt, ráadásul nem elégedett meg a cárné szerepével: röviddel azután, hogy a férje cár lett, egy államcsíny segítségével kikiáltatta magát uralkodónak, noha nem volt egyik orosz cár leszármazottja sem. Ez a tény némi ellenállást váltott ki az oroszok körében, mégis 34 évig uralkodott.

A legtöbben arra emlékeznek vele kapcsolatban, hogy élete során sok szeretőt tartott, ám felvilágosult udvaráról és a kor nagy filozófusaival (Voltaire-rel és Diderot-val) való levelezéseiről is híres volt. Nagy Katalin Oroszországot még jelentősebb birodalommá tette az uralkodása során.

Nem baj, ha nem vagy rutinos író. ✍️ Ha eddig csak a fióknak írogattál, akkor itt az alkalom, hogy megmutasd, mire vagy képes!

Mit kell tenned, ha részt akarsz venni a pályázaton?

Írd meg egy maximum 3500 karakteres cikk formájában, hogy mit gondolsz az alábbi idézetről - majd küldd el nekünk a jelentkezes@she.hu email címre április 30-ig!

Oszd meg velünk, és a legjobb cikkeket megjelentetjük az oldalon!

Forrás: She.hu

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.