Oroszország kibeszélő magazin cár Rettegett Iván
IV. Iván Vasziljevics (1530-1584) volt a történelem egyik leghírhedtebb uralkodója. Nemcsak azért híres, mert ő volt Oroszország legelső cárja, hanem azért is, mert különösen könyörtelen és kegyetlen volt.

Bár uralkodása viszonylagos békében kezdődött, végül zsarnokságba süllyedt. Számtalan gyilkossághoz és merénylethez volt köze közvetlenül vagy közvetetten, köztük a saját fiával is ő végzett egy dührohama alkalmával. Ellentmondásos volt a személyisége, intelligens volt, de sokra tartotta a vallást is, emellett paranoiás volt, és erőszakos kitörésekre hajlamos.

Nehéz gyerekkora volt

Mindössze 3 éves volt, amikor apja, III. Vaszilij Ivanovics meghalt betegségben, így anyja lett a régens. Mivel édesanya rettegett attól, hogy valaki fia életére tör, ragaszkodott hozzá, hogy fiát állandóan fegyveres őrök vegyék körül. 8 éves volt, amikor anya meghalt (valószínűleg meggyilkolták), így Iván az Oroszországot irányító kormányzók forgatagában találta magát.

Hiába élt palotában, elhanyagolták, rongyokban járatták, és koldulnia kellett az ennivalóért. Már kicsi korától brutális gyilkosságok és kínzások szemtanúja volt, ami miatt korán elkezdett kialakulni a szadista természete: 12 éves korában kezdett macskákat kínozni.

13 éves korától kezdett bosszút forralni azon arisztokraták ellen, akik rosszul bántak vele, és ennyi idős volt, amikor elrendelte az első gyilkosságát is, egy arisztokrata ellen.

16 évesen lett Oroszország első cárja.

Nem szánták uralkodónak

Mivel gyerekkorában gyenge volt az egészségi állapota, és siket bátyjánál korán kiütköztek a mentális problémái, a politikusok nem számoltak vele, mint uralkodóval.

Forrás: Wikimedia Commons

Létrehozta Oroszország első titkosrendőrségét

Körülbelül 6000 feketébe öltözött férfiból állt, akik fekete lovon ültek, és fekete kocsikkal jártak, hogy minél ijesztőbbek legyenek. Úgy gondolták, hogy a törvény felett állnak, ezért számtalan szörnyű gyilkosságot, kínzást és nemi erőszakot követtek el.

Megölte a saját fiát

Iván rátámadt várandós menyére, Jelena Seremetyevára, valószínűleg azért, mert túl kihívónak gondolta a ruháját. Jelena ezután elvetélt, majd amikor Iván fia szembeszállt az apjával, addig ütötte a fejét egy bottal, amíg be nem tört a koponyája, és meg nem halt.

Lenyűgözte a Boldog Vazul-székesegyház

Amit ő építtetett 1561-ben a moszkvai Vörös téren, hogy megemlékezzen Kazany város elfoglalásáról. A legenda szerint (bár erre semmilyen bizonyíték nincs) Ivánt annyira lenyűgözte az épület szépsége, hogy megvakíttatta az építészt, hogy soha senki másnak ne tudjon ilyen szépet tervezni vagy építeni.

Nyolc felesége volt

Amivel még VIII. Henriket is felülmúlta, bár nyolc felesége közül mindössze négyet ismert el az egyház hivatalosan. Három feleségével állítólag méreg vagy merénylet végzett, bár sosem derült ki, hogy mi történt pontosan. Valószínűleg Iván ellenségei vagy más arisztokrata családok vitték véghez a merényletet, akik lányaikat akarták volna látni cárnéként.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.