horror kibeszélő horrorfilm Mosolyogj magazin kritika
Azzal a vallomással kell kezdenem a cikket, hogy imádom a borzongást, azt az érzést, amikor a riadtság pillanatában a szívem vér helyett adrenalinnal vegyes félelmet pumpál az ereimben. Egy jó horrorfilmre bármikor vevő vagyok, és míg mellettem mindenki más csukott szemmel markolássza a moziszék karfáját, én ekkor vagyok elememben.

Sajnos nem mindegyik horror jó, sőt azt kell mondjam, sok a középszerű produkció, és még több az olyan, melyet a marketingesek soroltak csupán ebbe a műfajba. A jó horror ugyanis több, mint jumpscare-ek, azaz váratlanul lecsapó, ijesztő pillanatok sorozata. A jó horrortörténetet a bőrödön érzed még órákkal a film vége után is, és napokra megüli a lelkedet. Ha egy film igazán ijesztő, még nappal is villanyt kapcsol az ember.

Hogy mi kell ehhez? Nem tudom, de amikor a kritika lelkesen hangoztatta, hogy a Mosolyogj, na az egy ilyen besz*ratós film, ami után lehúzott redőny mellett, égő lámpafény társaságában fogsz csak aludni, akkor tudtam, hogy ezt a filmet nekem látnom kell. Moziba sajnos nem jutottam el, ezért maradt az otthon magánya és sötétje, az ideális közeg ahhoz, hogy egy valóban ijesztő film hasson, üssön, szétmarcangoljon.

A Mosolyogj viszonylag egyszerű receptből főz. A főhőse egy pszichológus, aki szemtanúja lesz egyik páciense öngyilkosságának. Az élete egészen eddig a pillanatig tökéletes volt, ám az eset után már nem önmaga, hallucinál, sőt kiesnek neki percek és órák, és már nem hihet tulajdon két szemének sem, hiszen a képzelgései erősek és szuggesztívak, lehetetlen megkülönböztetni ezeket a valóságtól. A környezete természetesen bolondnak véli, hiszen amiket ő tapasztal, azokat senki más nem látja, és minél inkább próbálja elmagyarázni a dolgokat, annál inkább érzik a szerettei, hogy lement nála a függöny.

Forrás: YouTube

A sztoriról szándékosan nem írok semmit, ugyanis nem akarom lelőni a "poént". A Mosolyogj ugyanis nem is annyira a cselekménye miatt erős, hanem a láthatatlan gonoszával szegezi a képernyő elé a nézőt. Mi sem ismerjük, hogy pontosan mitől fél a főszereplő, és mi sem tudjuk, mikor képzeleg és mikor látja a valóságot. Ez pedig sokkal erősebb eszköz a zsigeri rémület kiváltásához, mint egy baltás gyilkos figura, ugyanis a való életben sincs rémisztőbb az ismeretlennél. Annál az érzésnél, amikor a korábban biztosnak, bizonyosnak hitt dolgokban is megrendül a bizalmunk.

Ha elveszítjük az életünkben a biztos pontokat, a kapaszkodókat, akkor könnyen az őrület szélére sodródhatunk, akárcsak a film főszereplője. Ha nem hihetünk a szemünknek, akkor mégis miben vagy kiben vagy miben bízhatunk? Valóban ott van velünk az, akit szeretünk? Valóban érezzük a veszélyt, a gonosz jelenlétét, vagy az elménk játszadozik velünk? Paranoia és depresszió kéz a kézben jár, ha az ember a saját elméjével kerül szembe, hiszen a fejünkből nem tudunk elmenekülni.

A Mosolyogj megmutatja, hogy a láthatatlan, az ismeretlen az, ami igazán félelmetes, mert egy maszkos sorozatgyilkost be lehet azonosítani, elmenekülhetünk előle, esetleg megpróbálhatjuk legyőzni őt, de a képzeletünk, az agyunk nem kikapcsolható, és ha elveszítjük a kontrollt felette, akkor Isten irgalmazzon nekünk.

SPOILER

A film végén testet ölt a gonosz, az, ami ellen a főhős mindvégig harcolt, és ekkor veszíti el erejét a történet. Olyasmi érzéssel álltam fel a filmtől, mint amikor egy jó könyvet először látsz mozivásznon. Elképzelted valahogy a figurákat, a helyszíneket, és ezek nem egyeznek a látottakkal. Így van ez a Mosolyogj főgonoszával is, mert nem is annyira egy lény vagy alak, hanem inkább egy érzés, amely minden néző számára egyedi, de amint "arcot" kap, szertefoszlik a varázs. Ennek ellenére aki szereti a borzongást, ne hagyja ki.

Szereted a horrorfilmeket?

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.