Klasszikus horrorfilmek, amiket nem hagyhatsz ki Halloween estéjén

Amennyiben a beöltözős bulik helyett idén Halloweenkor az otthon kényelmét választanád, és megnéznél pár borzongató horrorfilmet, válassz a klasszikusok közül.

5. Drakula

Ha esetleg nem láttad az 1992-es Drakulát, akkor itt az ideje, hogy megnézd ezt a zseniális kulthorrort! Ez az alkotás az egyik leghíresebb Drakula film, az 1931-es, Lugosi Béla főszereplésével készült változat mellett. A film Bram Stoker 1897-es regényét dolgozza fel, melyben Vlad Tepes, másnéven Drakula gróf vámpírként tevékenykedik. Vlad Tepes felesége, Elizabeta öngyilkossága után megesküszik, hogy az élete árán is, de megbosszulja felesége halálát. Összességében az 1992-es Dracula adaptáció nem csak, hogy az egyik legnagyszerűbb film lett, mely a vérszívó történetét a szemünk elé tárja, hanem a mozgókép történelem egyik legemlékezetesebb alkotása.

4. Kedvencek temetője

Szintén kultikus horrorfilm a Kedvencek temetője, mely Stephen King Állattemető című regénye alapján készült. A film középpontjában a Creed család áll, akik egy Maine állambeli, országúti házba költöznek. A háztól nem messze fekszik a Kedvencek temetője, ahova főleg az autók által elütött házi kedvenceiket temetik az emberek. A temetőn túl található egy elhagyatott indiántemető is, mely sötét titkokat rejt. A család életében hamarosan tragédia következik be, amit az apa szeretne meg nem történtté tenni. Ezért Louis, az apa kihasználja az indiántemető természetfölötti képességeit, hogy rendbe hozza a dolgokat, de próbálkozásai balul sülnek el, mert az a temető egy elátkozott hely.

Forrás: NORTHFOTO/ 2018 by Entertainment Pictures/Paramount Pictures

3. Szörnyszülöttek

A Szörnyszülöttek egy 1932-es amerikai horrorfilm, amelyben olyan emberek játszották a karaktereket, akik vándorcirkuszoknál dolgoztak és valóban valamilyen testi fogyatékossággal rendelkeztek. Az eredeti verziót túl sokkolónak találták ahhoz, hogy kiadják, ezért megsemmisítették.

A rendező, Tod Browning 16 évesen hagyta el tehetős családját, hogy csatlakozzon egy utazó cirkuszhoz, innen merítette a személyes tapasztalatait a Szörnyszülöttekhez. Mivel ő volt a sikeres Drakula című film rendezője, jelentős mozgásteret kapott az első nagy stúdiójú horrorhoz. A filmben, a fizikailag elcsúfított „szörnyszülöttek" lényegénél fogva hiszékeny és tisztességes emberek, miközben a valódi szörnyeteg az a két „normális" cirkuszi ember, akik összejátszanak, hogy gyilkosságot kövessenek el az egyik előadó ellen azért, hogy hatalmas örökséghez jussanak.

2. Onibaba

Az Onibaba 1964-ben készült fekete-fehér, japán filmdráma, horror. Shindo Kaneto rendező legismertebb és legsikeresebb filmjének számít. A történet alapjául egy buddhista mese szolgált, amelyet a rendező még gyerekkorában hallott az édesanyjától. A háború elembertelen hatását példázó kegyetlen rémmese a középkorban játszódik. Egy magára maradt fiatalasszony és anyósa abból élnek, hogy szamurájokat ölnek meg, értéktárgyaikat ellopják. A gyönyörű fiatal nő szerelembe keveredik egy szökött katonával, s ezzel kivívja anyósa gyűlöletét, féltékenységét. Az ember alatti lét kíméletlen és gonosz ábrázolása naturalizmussal, misztikummal és erotikával vegyül.

1. Ragyogás

A Ragyogás egy 1980-ban bemutatott brit-amerikai horrorfilm, Stephen King - magyar nyelven is megjelent - A ragyogás című bestsellerje alapján. Jack Nicholson élete egyik legjobb alakítását nyújtja, mint Jack Torrace, aki a családjával a téli holtszezon idejére egy, a világtól elzárt kísérteties hotelba költözik gondnoknak. Ha az évszázados falak mesélni tudnának, hátborzongató történetek tucatjai kerülnének a felszínre. Úgy tűnik, hogy Jack kisfia előtt nincsenek is titkai a háznak, mert látja a fürdőkádba fulladt nőt, az elegáns lakosztályban kivégzett férfit és az összes holt lelket, amelyek nem találnak nyugalmat. De lehet, hogy mindezek a rémképek csupán jeleznek valamit. A Jack agyát elborító őrületet, a folyamatot, amelynek hatására a szerető apa vérszomjas, gyilkos indulatokkal teli szörnyeteggé válik.

 

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek