Az "igazi" Drakula, Vlad Tepes: Élvezte, ha gyilkolt!

A legendák és horrorfilmek rettegett Drakuláját egy havasalföldi fejedelem ihlette: Vlad Tepes. Aki szörnyülködni vágyik, könnyen ellátogathat az egyik várába is, hiszen nincs messze kis hazánktól: Erdélyben,Törcsvár falu mellett található.

Ma már persze csak múzeumként funkcionál, de Karóbahúzó Vlad annak idején számos gyomorforgatóan véres kivégzést hajtott végre a falai közt. A Dracul nevet még az apja kapta, amikor a Sárkány Lovagrend tagjai közé lépett. A név egyébként sárkányt és ördögöt is jelentett. Vlad pedig, aki szintén tagja lett a rendnek, Drakula, azaz "sárkányka" lett. A törökök azonban csak karóbahúzó hercegként emlegették...

Nem csoda, hogy ez volt a legkedvesebb kivégzési módja, hiszen sokáig élt túszként az Oszmán Birodalomban, ahol előszeretettel alkalmazták ezt a halálnemet. Apja azért adta két fiát zálogba a törököknek, hogy biztosítsa őket: a vazallusuk lesz. Vlad a fogsága során rengeteg szörnyűséget élt át: mivel önfejű és goromba fiú volt, sokszor megkínozták. Ráadásul édesapját meggyilkolták a lázadó bojárok, idősebb testvérét pedig megvakították, majd élve elégették politikai ellenfelei. Mindez nyilván nem tett túl jót a fiú személyiségfejlődésének...

Forrás: Wikipedia

Erőskezű uralkodó lett: a gyengéknek, a lustáknak és a tolvajoknak nem kegyelmezett. Sőt, állítólag az öregeknek sem, hiszen a mihasznák közé sorolta őket... Egyszer megparancsolta: minden idős, beteg és szegény ember jöjjön az udvarába. Egy nagy helyiségbe kísértette őket, bőséges lakomát adva nekik. Ám miközben ettek, rájuk záratta, majd felgyújtatta a házat.

Állítólag a következő szavakkal indokolta tettét: "Tudjátok, elsősorban azért cselekedtem így, hogy ne jelentsenek terhet mások számára, és ne maradjon szegény ember az országomban, mindenki legyen gazdag. Másodsorban felszabadítottam őket, hogy senki se szenvedjen közülük ezen a világon a szegénységtől és a tehetetlenségtől."

Uralkodása alatt még a kisebb lopásokért is karóba húzás járt, de a testcsonkítás és a nyúzatás is a kedvelt kínzási módszerei között szerepelt. Vérszomjas kegyetlensége még életében messze földön (Havasalföldön túl, Magyarországon és a Török Birodalomban is) hírhedté vált. Amikor nem akart többé adózni a töröknek, új szövetséget kötött Mátyás királlyal. Az elfogására küldött Hamza basát és kíséretét pedig karóba húzatta, majd elrettentésképpen egész "karóerdőt" állíttatott belőlük a főváros körül.

Forrás: Wikipedia

Állítólag élvezte a kínzásokat és a kivégzéseket. Azt is "megleckéztette", akinek ezekhez nem volt olyan erős gyomra, mint neki. Volt, hogy karóba húzott holttestek között adott vacsorát, az egyik szolgája azonban elfordította a fejét, hogy kevésbé érezze a bűzt. Erre tüstént karóba húzatta, mondván: "Neked ott fent kell élni, hogy a szag ne jusson hozzád."

Egyszer saját féltestvére, Radu miatt került szorult helyzetbe, aki megállapodást kötött a törökkel, és ellene vonult. Vlad azonban Erdélybe menekült előle. Később maga Mátyás király börtönözte be, mivel szövetséget kötött Raduval. Állítólag nem volt rossz dolga a fogságban - egyes források szerint még Mátyás egyik női rokonát is feleségül vette. Később, testvére halála után aztán újra elfoglalta a havasalföldi trónt.

A halálát illetően többféle verzió létezik. Egyes források szerint a törökök elleni ütközetben ölték meg Bukarest közelében. Mások szerint a hűtlen havasalföldi bojárok gyilkolták meg. A beszámolók egyvalamiben viszont egyetértenek: a feje a törökökhöz került. Ők pedig karóba húzva közszemlére állították, hogy hirdessék: legyőzték az "Ördögöt".

Tudtad?
A leghíresebb Drakulát alakító színész Lugosi Béla volt, aki csillagot is kapott a hollywoodi hírességek sétányán. Az Universal filmstúdió kérte fel Amerikában az 1931-es Drakula című film főszerepére. Később olyannyira azonosították az általa megformált szereppel, hogy Drakula jelmezben temették el.
Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Wikipedia

    Ezek is érdekelhetnek