Greta Garbo kibeszélő színésznő Marlene Dietrich
121 évvel ezelőtt ezen a napon látta meg a napvilágot Berlinben a hollywoodi Aranykor dívája, a mindenki által csodált színész- és énekesnő, Marlene Dietrich.

Színpadi teljesítménye kétségtelenül figyelemreméltó, ám élete számos egyéb érdekességet is tartogat. Ebből hoztam most nektek párat.

Egy sérülés miatt lett színésznő!

Kislány korában, a múlt század elején Lena - ahogy a családja becézte - magániskolába járt, ahol franciául és hegedülni tanult. Nagy zenei karrierre készült, ám a terveit 18 éves korában sajnos (vagy szerencsére) keresztülhúzta egy sérülés. Így váltott dráma tanulmányokra 19 éves korában, majd kisebb német filmekben vállalt szerepeket. A siker nem is váratott sokáig magára: pár éven belül már Amerikában élt és filmekben szerepelt.

Volt mersze nemet mondani Hitlernek!

A náci vezető szerette volna, ha propaganda filmekben játszik, ő azonban ezt a leghatározottabban elutasította. Helyette inkább felvette az amerikai állampolgárságot, a németet pedig egész egyszerűen megszüntette. Azt, hogy mennyire ellenszenves volt neki, ami a régi hazájában folyt, talán az mutatja legjobban, hogy erején felül próbált segíteni a bajba jutott zsidóknak: többször is gyűjtéseket szervezett más Amerikában élő németekkel a menekülők és disszidensek segítésére.

A későbbiekben erről úgy nyilatkozott, hogy "Az egyetlen fontos dolog, amit valaha tettem." De cselekvésvágya nem merült ki ennyiben: többször járt a fronton is, hogy az ott állomásozó katonáknak lépjen fel.

"Egy gyerek? Velük csak a baj van!"

Marlenéről, mint anyáról azonban már nem beszélhetünk ennyire szuperlatívuszokban. A címbeli mondat akkor hagyta el a száját, amikor egyetlen lánya, Maria Riva bejelentette, hogy babát vár. Maria felnőttként anyját éppen olyannak írta le, amilyen a filmvásznon volt: egy rideg, önző jégkirálynőnek. A kislány legtöbb idejét otthon és a Paramount Stúdióban töltötte. Barátai nem lehettek, sőt, anyja még azt is megtiltotta neki, hogy háziállatot tartson...

Forrás: Shutterstock

Az örök rivális: Greta Garbo

Az köztudott, hogy Dietrich biszexuális volt, és a '20-as évek elejétől a legrosszabb hírű lebujok törzsvendégeként tartották számon. Szeretőinek se szeri, se száma nem volt, csak hogy néhány példát említsek: Édith Piaf, Erich Maria Remarque, Jean Gabin, Joseph F. Kennedy. Hemingway-jel viszont - állítólag - csak plátói volt a kapcsolatuk.

A legviharosabb viszonya Greta Garbóval volt, ami a nagyközönség számára csupán rivalizálásnak tűnhetett, de a háttérben valójában féltékenység és sértődöttség fűtötte heves indulatok bújtak meg.

Kapcsolatuk csupán néhány hétig tartott, és a két színésznő ezek után még azt is letagadta, hogy ismerik egymást... Hogy mi vezetett a szakításhoz, arról nem szól a fáma, ám egy alkalommal Marlene így nyilatkozott Gretáról: "Irigylem Garbót. A titokzatosság a nő egyik legfőbb vonzereje, bárcsak olyan titokzatos lennék, mint ő! Nem akarom, hogy az emberek mindent tudjanak rólam. Garbo soha nem ad interjút. Bárcsak én is meg tudnám ezt tenni!"

Hiúságból jeles

"Az imidzs miatt öltözködöm. Nem magam miatt, nem a nyilvánosság miatt, nem a divat miatt, nem a férfiak miatt" - mondta Dietrich, aki valódi stílusikon volt. Idősebb korában - kb. 70 felett - aztán teljes mértékben elzárkózott a nyilvánosság elől, ugyanis nem akarta, hogy leromlott állapotban bárki is lássa (az alkohol és a fájdalomcsillapítók megtették a hatásukat...).

Csak telefonon tartotta a kapcsolatot a külvilággal, sokszor még a közeli családtagjainak sem engedte, hogy betegyék a lábukat párizsi lakásába. 90 éves korában hunyt el, végső nyughelye szülővárosában, Berlinben van.

Nyitókép: AFP

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.