Greta Garbo: a különc sztár, akinek a reménytelen szerelem beárnyékolta az életét

szerelem kibeszélő magazin színésznő különc Greta Garbo
Az egyik ikonikus mondat, amit Greta Garbonak tulajdonítanak, az az „Egyedül akarok lenni." A színésznő később azonban azt állította, hogy félreértették. Nem azt mondta, hogy egyedül akar lenni, hanem, hogy hagyják békén! Ez a kettő pedig nem ugyanaz.

Greta Garbo ritkán volt látható a nyilvánosság előtt. Soha nem tartozott a rongyrázó sztárok közé, akik különböző társadalmi eseményeken villogtak. A színésznőt soha, senki nem látta vacsorázni vagy táncolni Hollywood elegáns éttermeiben, vagy férfiakkal flörtölni divatos éjszakai klubokban. Nem járt vásárolni exkluzív üzletekbe, az eladónők soha nem is látták a világhírű színésznőt. Még a saját szülővárosában is egy rejtélynek számított. Hollywood és a világ csak a képernyőn és a mozivásznon ismerte Greta Garbót, az elbűvölő, érzéki személyt, akit furcsa személyisége még izgalmasabbá tett.

A színésznőnek a munkában is megvoltak a szigorú szabályai. Rouben Mamoulian, aki 1933-ban dolgozott együtt Greta Garbóval, azt állította, hogy a színésznő azt mondta neki, az intim jelenetek forgatásánál csak az operatőrt tűri meg, a rendezőnek ki kell mennie egy kávéra vagy egy turmixra. Garbo még az MGM (az egyik legismertebb hollywoodi filmstúdiók egyike) munkatársainak sem engedte meg, hogy meglátogassák forgatás közben. Amikor páran megjelentek a forgatás helyszínén, a színésznő nem volt hajlandó beengedni őket. Amikor az egyik kollégája elkezdett siránkozni, hogy mégsem várakoztathatja kinn ezeket a fontos embereket, Garbo azt mondta: „Rendben. Hadd jöjjenek be... én viszont hazamegyek".

Bár nemzetközi filmsztár volt, interjút is alig adott. 1927-ben, amikor kivételt tett, ezt mesélte extrém zárkózottságáról: "Amikor még kisgyermek voltam, már amennyire emlékszem, egyedül akartam lenni. Utálom a tömeget... nem szeretem a sok embert." Később Garbo álneveket használt, a repülőgépeken és színházban pedig több üléshelyet is vásárolt, hogy ne üljön mellé senki. Még az Oscar-díj átadókra sem ment el, akkor sem, ha jelölték, sőt, 1955-ben még az életműdíját sem vette át. A sajtó az őt körülvevő misztikus titokzatosság miatt „svéd szfinxnek" nevezte el.

Forrás: MGM/Photo12 via AFP

Egyes elméletek szerint azonban Greta Garbo valójában nem akart egyedül lenni, de az élet mégis így hozta, mert nem lehetett együtt szerelmével, Mimi Pollak svéd színésznővel. A viszonzatlan szerelem rányomta bélyegét Greta Garbo életére, aki megszállottja volt Mimi Pollaknak. 60 éven át levelezett a színésznővel, úgy érezte, hogy az isten is egymásnak teremtette őket. "Arról álmodozom, hogy újra látlak, és rájövök, hogy még mindig törődsz a régi "agglegényeddel". Szeretlek, kis Mimóza" - írta levelében a színésznőnek. De hiába, Mimi Pollak férjhez ment és gyermeket is szült párjának.

Greta Garbo férfiakkal is próbálkozott. A pletykák szerint John Gilbert első látásra beleszeretett a színésznőbe és állítólag háromszor is megkérte a kezét. A színész odáig ment, hogy kikitűzött egy konkrét dátumot és helyszínt, de legnagyobb bánatára Greta Garbo nem jelent meg az esküvőn. A színésznő elmondása szerint ő volt élete szerelme, de férjhez menni nem akart. Egyrészt rettegett attól, hogy egy házasságban nem ő hordaná a nadrágot, másrészt úgy érezte: „a feleség csúnya szó".

Évekig pletykáltak Garbo szexualitásáról, köztük egy különösen szikrázó viszonyról Marlene Dietrich-vel. Mercedes da Costa írónő is azt állította, hogy leszbikus viszonya volt Garbóval. Bármi is az igazság, a színésznő 36 évesen nyugdíjba vonult és élete utolsó 50 évét magányosan, a külvilágtól elzártan töltötte.

Nyitókép: AFP

Kapcsolódó cikk:

Greta Garbo: Kövéren és ferde fogakkal nem kellett a filmiparnak!



Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.