Greta Garbo: a különc sztár, akinek a reménytelen szerelem beárnyékolta az életét

Az egyik ikonikus mondat, amit Greta Garbonak tulajdonítanak, az az „Egyedül akarok lenni." A színésznő később azonban azt állította, hogy félreértették. Nem azt mondta, hogy egyedül akar lenni, hanem, hogy hagyják békén! Ez a kettő pedig nem ugyanaz.

Greta Garbo ritkán volt látható a nyilvánosság előtt. Soha nem tartozott a rongyrázó sztárok közé, akik különböző társadalmi eseményeken villogtak. A színésznőt soha, senki nem látta vacsorázni vagy táncolni Hollywood elegáns éttermeiben, vagy férfiakkal flörtölni divatos éjszakai klubokban. Nem járt vásárolni exkluzív üzletekbe, az eladónők soha nem is látták a világhírű színésznőt. Még a saját szülővárosában is egy rejtélynek számított. Hollywood és a világ csak a képernyőn és a mozivásznon ismerte Greta Garbót, az elbűvölő, érzéki személyt, akit furcsa személyisége még izgalmasabbá tett.

A színésznőnek a munkában is megvoltak a szigorú szabályai. Rouben Mamoulian, aki 1933-ban dolgozott együtt Greta Garbóval, azt állította, hogy a színésznő azt mondta neki, az intim jelenetek forgatásánál csak az operatőrt tűri meg, a rendezőnek ki kell mennie egy kávéra vagy egy turmixra. Garbo még az MGM (az egyik legismertebb hollywoodi filmstúdiók egyike) munkatársainak sem engedte meg, hogy meglátogassák forgatás közben. Amikor páran megjelentek a forgatás helyszínén, a színésznő nem volt hajlandó beengedni őket. Amikor az egyik kollégája elkezdett siránkozni, hogy mégsem várakoztathatja kinn ezeket a fontos embereket, Garbo azt mondta: „Rendben. Hadd jöjjenek be... én viszont hazamegyek".

Bár nemzetközi filmsztár volt, interjút is alig adott. 1927-ben, amikor kivételt tett, ezt mesélte extrém zárkózottságáról: "Amikor még kisgyermek voltam, már amennyire emlékszem, egyedül akartam lenni. Utálom a tömeget... nem szeretem a sok embert." Később Garbo álneveket használt, a repülőgépeken és színházban pedig több üléshelyet is vásárolt, hogy ne üljön mellé senki. Még az Oscar-díj átadókra sem ment el, akkor sem, ha jelölték, sőt, 1955-ben még az életműdíját sem vette át. A sajtó az őt körülvevő misztikus titokzatosság miatt „svéd szfinxnek" nevezte el.

Forrás: MGM/Photo12 via AFP

Egyes elméletek szerint azonban Greta Garbo valójában nem akart egyedül lenni, de az élet mégis így hozta, mert nem lehetett együtt szerelmével, Mimi Pollak svéd színésznővel. A viszonzatlan szerelem rányomta bélyegét Greta Garbo életére, aki megszállottja volt Mimi Pollaknak. 60 éven át levelezett a színésznővel, úgy érezte, hogy az isten is egymásnak teremtette őket. "Arról álmodozom, hogy újra látlak, és rájövök, hogy még mindig törődsz a régi "agglegényeddel". Szeretlek, kis Mimóza" - írta levelében a színésznőnek. De hiába, Mimi Pollak férjhez ment és gyermeket is szült párjának.

Greta Garbo férfiakkal is próbálkozott. A pletykák szerint John Gilbert első látásra beleszeretett a színésznőbe és állítólag háromszor is megkérte a kezét. A színész odáig ment, hogy kikitűzött egy konkrét dátumot és helyszínt, de legnagyobb bánatára Greta Garbo nem jelent meg az esküvőn. A színésznő elmondása szerint ő volt élete szerelme, de férjhez menni nem akart. Egyrészt rettegett attól, hogy egy házasságban nem ő hordaná a nadrágot, másrészt úgy érezte: „a feleség csúnya szó".

Évekig pletykáltak Garbo szexualitásáról, köztük egy különösen szikrázó viszonyról Marlene Dietrich-vel. Mercedes da Costa írónő is azt állította, hogy leszbikus viszonya volt Garbóval. Bármi is az igazság, a színésznő 36 évesen nyugdíjba vonult és élete utolsó 50 évét magányosan, a külvilágtól elzártan töltötte.

Nyitókép: AFP

Ezek is érdekelhetnek