Greta Garbo: Kövéren és ferde fogakkal nem kellett a filmiparnak!

"Ahol éltünk, minden ház és lakás ugyanúgy nézett ki: pont olyan csúnyák voltak, mint bármi más, ami körülvett minket" - mondta egy interjúban Greta Garbo a gyerekkoráról. Ma 114 éve, hogy megszületett Stockholm szegénynegyedében.

14 évesen, az apja halálakor már pontosan tudta, hogy hogyan fog kitörni a számára taszító közegből. Gyermekkori barátainak visszaemlékezése szerint színésznő akart lenni, mert az elegáns és előkelő.

Forrás: AFPforum

Vitatott, hogy a Garbo művésznevet felfedezője, Mauritz Stiller, vagy kamaszkori nagy szerelme, Mimi Pollak adta-e neki. Az viszont tény, hogy Stiller tette híressé, amikor 1924-ben megtalálta a Gösta Berlin szerepére. Bár alig beszélt angolul, 1925-ben már le is szerződtették a hollywoodi Metro Goldwyn Mayernél. Ekkor az amerikai közízléshez igazították a külsejét: mintegy 15 kilót kellett leadnia, kiegyenesítették a fogait, és ekkor született meg ikonikus szemöldöke is.

Ahhoz, hogy valaki jó némafilm szereplő legyen, nagyon erős kisugárzásra volt szükség. Garbo teljes lénye egyfajta tragikus, füstös melankóliát közvetített a vásznon, ami magával ragadta a nézőket. Első amerikai filmje azonnali sikert aratott, a közönség és kritikusok is odavoltak érte. Erős, tragikus hősnőket alakított, annyira, hogy egészen az 1939-ben forgatott Ninocskáig nem nevetett a vásznon. Kétszer is eljátszotta Anna Kareninát, egyszer néma- és egyszer hangosfilmen. Bár a nézők imádták, egy 1941-es filmes kudarc után végleg visszavonult a forgatásoktól.

Anna KarenineForrás: AFPforum

Mindvégig megőrizte a privát szféráját. Nagyon kevés hollywoodi eseményen vett részt, még az Oscar-díj átadókra sem ment el, akkor sem, ha jelölték, sőt, 1955-ben az életműdíját sem vette át. Ritkán adott interjút vagy autogramot, ezzel is növelve a körülötte kialakult "misztikus titokzatosságot". Ezért kapta a korabeli sajtótól a "svéd szfinx" nevet.

Habár utólag felmerült, hogy leszbikus lehetett, ez nem túl valószínű. Sokkal inkább hitt a szabad szerelemben, nemtől függetlenül. Több férfihoz is fűzte romantikus viszony. Színésztársai, John Gilbert és Cecil Beaton még a kezét is megkérték, de kosarat kaptak. Greta soha nem ment férjhez, és soha nem született gyermeke.Gilbertről, akit sokan élete szerelmének tartanak, egy ízben ezt nyilatkozta: "Szerettem őt, de lefagytam. Attól tartottam, hogy majd megmondja, hogy mit csináljak, hogy főnökösködne felettem. Mindig én akartam a főnök lenni."

Forrás: AFPforum

1941-ben ismerkedett meg George Schlee-vel, egy orosz születésű milliárdossal, akivel a férfi 1964-ben bekövetkezett haláláig igen "szoros barátságot" ápoltak. Ez a vígjátékba illő viszony egészen sajátos szabályok között zajlott. Mivel ugyanabban a házban vásároltak lakást, így a lépcsőház közös volt. Schlee felesége, Valentina, azonban nem igazán örült a kapcsolatuknak, így kidolgoztak egy rendszert, hogy a két nő soha ne fusson össze a folyosón.George pedig beosztotta az idejét közöttük...

A tehetsége még Hitlert is levette a lábáról. A második világháború folyamán Németországban betiltották az amerikai filmeket, de A kaméliás hölgy kivétel volt. Szerencsére a vezér nem tudta, Garbo hogy érez iránta... A színésznő egy barátjának arról mesélt, hogy amennyiben bejutna Hitlerhez, rábeszélné, hogy fejezze be a háborút.

Ha pedig nem járna sikerrel szép szóval, akkor a táskájában becsempészett pisztollyal agyonlőné. Nem volt gyáva nő - állítólag aktívan kémkedett a briteknek a háború folyamán. Kiderítette, kik a náci szimpatizánsok a svéd felsőbb körökben, valamint üzeneteket csempészett a brit titkosszolgálat és a svéd király között.

Forrás: AFPforum

Sikerei ellenére a vásznon megjelenített melankóliája a való életben is mindvégig elkísérte. "Az egyik pillanatban végtelenül boldog vagyok, a következőben úgy érzem, semmi sem maradt számomra az életben" - mondta. Hatvan éves korában már nem félt kimondani: "Azt hiszem, súlyos depresszióban szenvedek."

Szerencsére a barátai mindig mellette álltak, egészen az 1990-ben bekövetkezett haláláig. Anyagi gondjai sem voltak, remekül gazdálkodott a pénzével. Visszavonulása után festményeket és műkincseket gyűjtött, halálakor a gyűjtemény értéke több millió dolláros nagyságrendű volt. Egész életében diétázott, minden nap sétált, és amíg tudott, sportolt is. Hatalmas akaraterejének köszönhetően 1984-ben legyőzte a mellrákot. Végül tüdőgyulladás és veseelégtelenség vitte el.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép:  AFPforum

Ezek is érdekelhetnek