Madonna kibeszélő magazin nyílt levél
Kétség sem férhet ahhoz, hogy a világ legsikeresebb énekesnőjéről beszélünk. Madonna a nyolcvanas években tűnt fel a poppiacon és évtizedeken át megingathatatlan volt a trónja. Már a koronát viselni sem könnyű, de neki minden korszakban sikerült levernie a "lázadókat", remek érzékkel váltott stílust, megújította zenéjét és saját imidzsét. Úgy tűnt, nem képes megöregedni.

Negyven évvel ezelőtt, 1982-ben kezdték el Madonna legelső stúdióalbumának felvételét. A munka majdnem egy éven át tartott, míg végül 1983 tavaszán a boltok polcaira kerülhetett a saját nevével, vagyis művésznevével fémjelzett korong. Madonna Louise Veronica Ciccone ekkor vált hivatalosan és visszafordíthatatlanul egyszerűen csak Madonnává, ám sokan bajban lennének, ha fel kellene idézni akárcsak egy számot is a debütáló lemezről.

Az igazi áttörést és a világhírnevet a soron következő lemez, a Like a Virgin hozta el számára, melyen a címadó nóta mellett megtalálható az a Material Girl is, amelyet nemcsak mai napig játszanak a rádiók, de időről időre filmekben és tévésorozatokban is felbukkan. Egy igazi popsláger, és ilyenekből Madonna karrierje során nem volt hiány. Annak ellenére, hogy néha egy-egy albuma tényleg csak "egyslágeres lemez" lett.

Forrás: sadanduseless.com

Az énekesnő a pályafutása negyven éve alatt rengeteget kísérletezett és zenésztársaival minden műfajból és stílusból kinyerték az esszenciát, majd belekeverték saját elképzelésüket, és így születtek meg azok a rádióbarát, könnyen fogyasztható, fülbemászó nóták, melyeket ma is dúdolunk. A műfajok közti ugrándozásnak persze megvan a maga veszélye is, hiszen ha nem jön be a közönségnek, akkor bukás az egész lemez, viszont ha remekül időzítenek, akkor hatalmasat robban.

Madonnának ez utóbbiból volt sok, hiszen remekül ráérzett a csapatával együtt arra, hogy mikor milyen stílusban kell zenét gyártani. Az elmúlt húsz évét főképp az elektronikus dance és ennek számtalan variánsa jellemezte, míg legutóbbi korongját a latin-amerikai hangzásvilág dominálta. A zenei sikerek ugyan megritkultak, de Madonna a mai napig egy tisztes iparos, aki ha kell, túl a hatvanon is képes letenni egy eladható lemezt, amelynek lesz vásárlóközönsége.

Úgy tűnt, sosem fog mellé, tévedhetetlen és kortalan, azt hihettük, hogy Madonna megismerte az örök fiatalság titkát, hiszen láthatóan nem tud megöregedni. Sajnos más értelemben, de ez utóbbi igazzá vált. Madonna ugyanis ma kézzel-lábbal kapálózik, és elementáris erővel küzd az idő múlása ellen. De nemcsak a nagy fogaskereket nem tudja megállítani, hanem sajnos azon a lejtőn sem képes már fékezni, amin elindította saját magát.

Legújabb lemeze, a Madame X három évvel ezelőtt jelent meg, és habár a slágereit nem nagyon játsszák a hazai rádiók, mégis rengeteg cikk születik Madonnáról. Nem a zenei karrierje villanyozza fel ennyire az embereket, hanem az az ámokfutás, amit az énekesnő elkövet a közösségi médiában. Madonna nem egyszerűen polgárpukkasztó, hanem kínos, és amikor azt hinnénk, ennél már nem lehet rosszabb, akkor megmutatja, hogy dehogynem.

Madonna 64 évesen úgy viselkedik az Instagramon, a TikTokon és legújabb videóklipjeiben, mint ahogyan a mai huszonévesek SEM.

A napokban olyan videót tett közzé, melyben a földön feküdve, a lába közét simogatva, egy magas szárú és sarkú ezüst csizmában keresett magának személyi edzőt. Arca a sok kezelésnek köszönhetően eltorzult, rá sem ismerni az egykori dívára. Még ma is bármikor a nyakába kapja saját lábát, de van az a kor, ami fölött ez már nem lenyűgöző, hanem kínos és zavarba ejtő mutatvány.

Kétségtelen, hogy Madonna az egész pályafutása során hol elébe ment a trendeknek, hol meglovagolta az aktuális hullámokat. Lehet, hogy ezen a bevált recepten már nem is tudna változtatni, és ez motiválhatja abban, hogy mai produkcióiban ennyire extravagáns, ennyire szemérmetlen és polgárpukkasztó legyen, de amíg a stílusváltás a harmincas éveiben könnyedén, zökkenőmentesen ment, ma szó szerint erőlködésnek hat minden mozdulata.

Ha azt az energiát és erőt, amit a social mediába tol, inkább a zenékre fordítaná, és talán méltósággal viselné az idő múlását, még ma is nyugodt szívvel lehetne a pop királynőjének nevezni.

Madonna azonban az elmúlt egy-két évben súlyos károkat okozott saját renoméján és már nem követendő, hanem elrettentő példaként emlegethetik őt. Nem tudom, hogy saját döntés-e mindez a részéről, vagy a popipar nem engedi őt nyugdíjba vonulni, de szörnyű, szomorú és szívszorító látvány, amit az egykori ikon ma magával művel. Az, hogy rémisztő lett az arca, nem csak engem sokkolt.

Megpróbál versenyezni a fiatalokkal, a rivális előadókkal, akik viszont könnyűszerrel lépik át, mert ma nem úgy kell érvényelsülni, ahogy azt Madonna elképzelni.

Valakinek ki kellene vennie a kezéből a telefont, letiltani őt minden közösségi médiás felületről és megrázni a vállát, hogy eddig és ne tovább, mert félő, hogy ez még nem a lejtő alja és sokkal borzasztóbb dolgok következnek puszta vonaglásnál, terpesztésnél, a plasztika miatt eltorzult arcnál és a nyaldosásnál...

Szerinted is korhoz kellene kötni a közösségi médiát?

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.