halál kibeszélő öngyilkosság bosszú
Mindig is vonzódtam a sötét, rejtélyes történetekhez, ezért is keltette fel a figyelmem Szanyi Jozefina sztorija, akit 1926-ban vádoltak meg azzal, hogy minimum 6 férfit az öngyilkosságba hajszolt.

Ezzel az - egészen sajátos - elkövetési móddal az egyik legkevésbé ismert magyar sorozatgyilkos nőnek nevezhetjük. Egészen zseniális csavar, hogy tulajdonképpen nem ölt meg senkit, hiszen a férfiak saját maguk döntöttek úgy, hogy öngyilkosságot követnek el, mert életük nem élet a szerelmük nélkül.

Sajnos semmilyen magyar forrást nem találtam erről a csábító szirénről, ellenben a külföldi sajtó tele van az 1926-os leleplezéséről szóló cikkekkel. Az egzotikus megjelenésű, fekete szemű, légies Szanyi Jozefina a budapesti opera egyik táncosa volt, igézően szép nő, aki bosszút esküdött az egész férfi nem ellen.

A '20-as években táncával elbűvölte a férfiakat, tekintélyes rajongótábora volt. A gyilkosságok előtt szerelembe esett egy katonával, ám mielőtt a férfi feleségül vehette volna, máshova helyezték - más források szerint a katona szülei nyomására helyeztette át magát. Az összetört szívű Jozefina 3 hónapig nem jelent meg az operában, amikor pedig visszatért, már valaki egészen más volt...

A férfiak továbbra is körülzsongták, és ő el is fogadta invitációikat. De mosolya keserű volt, és a korabeli sajtó szerint csak pár pohár pezsgő után hangzott fel a kacaja. Az újságcikkek arról számolnak be, hogy legalább 6, legfeljebb egy tucat férfi lelte halálát ölelő karjai között. Olyan férfiakat választott, akik mind házasok voltak, bizonyítandó elméletét, hogy minden férfi csalárd, és megérdemlik a halált.

Módszere az volt, hogy miután teljesen az ujja köré csavarta kiszemelt áldozatát, meggyőzte, hogy csak a halálban lehetnek igazán egymáséi, ezért kövessenek el együtt öngyilkosságot. A férfiak pedig lépre mentek - azonban Jozefina csak a szeretői poharába töltött mérget, a sajátjába soha.

Forrás: Shutterstock

Tetteire akkor derült fény, mikor utolsó kiszemeltjével egy elegáns étteremben végzett. A beszámolókban nem szerepel az arisztokrata férfiú neve, ám abban egyetértés mutatkozik, hogy egy gyászoló özvegyet és három gyermeket hagyott maga után. Amikor ő és Jozefina megjelentek az igen népszerű, divatos étteremben, nagy feltűnést keltettek, hiszen az úriember nős volt, és nem Jozefina volt a neje.

Egy sarokasztalhoz ültek le, majd kisvártatva Jozefina aléltan zuhant a földre. Szerelmese azonnal mellé térdelt, majd ő is lehanyatlott. Az étteremben tartózkodó orvos a segítségükre sietett, Jozefina hamarosan magához is tért, majd sietve távozott. Szeretője azonban ekkor már halott volt. A halálát méreg okozta.

Az eset nagy nyilvánosságot kapott, Jozefinát megpróbálták felelősségre vonni, de teljesen tanácstalanok voltak, hogy tulajdonképpen milyen váddal tudnák börtönbe csukni. Ő pedig következetesen tagadott mindent.

Utóbb már több férfi eltűnését a személyéhez kötötték. Olyanokét is, akikről nem volt biztos, hogy valaha is találkoztak vele. Így áldozatainak lehetséges száma kisvártatva tucatnyira nőtt. Azok száma, akikkel valószínűleg szerelmi viszonyba bonyolódott, és hirtelen, igen fiatalon elhunytak, mintegy 6 főre tehető.

Még az is felmerült, hogy Jozefina esetleg úgy mérgezte meg őket, hogy ajkára kente a mérget, majd csókkal átadta nekik, de erre a romantikus teóriára semmiféle bizonyítékot nem találtak. A sajtó egy bizonyos ponton már egyenesen vámpírnak nevezte - de mivel tettei sosem nyertek bizonyítást, az egész történet valóságalapja meglehetősen vitatott.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.