gyilkosság sorozatgyilkos kibeszélő felnőtt börtön Dósa Eszter magyar
A közhiedelem szerint a sorozatgyilkosok mind magányos, perverz férfiak. Pedig meglepő módon a női elkövetők aránya 15-20% közé tehető, és ők is ugyanúgy fellelhetőek a világ bármely pontján.

A nemek közötti eltérések leginkább a gyilkosságok motivációi kapcsán szembetűnőek. A nőknél sokkal ritkább a kéjvágyból elkövetett kegyetlenség, és az sem jellemző, hogy kínzásra, nekrofíliára, kannibalizmusra adják a fejüket. Ha egy nő gyilkol, az általában inkább haragból, bosszúból vagy nyereségvágyból történik, mintsem élvezetből - ám persze itt is akadnak kivételek.

Fazekas Gyuláné, a tiszazugi gyilkosságok felbujtója

A hazai kriminológia történetében mind a mai napig egyedülálló eset a tiszazugi asszonyok ügye az 1900-as évek elejéről. A nyomozás során több, mint 162 olyan férj testét exhumálták, akik mérgezés miatt hunytak el. A légypapírból kiáztatott arzént Fazekas Gyuláné Oláh Zsuzsanna bábaasszony állította elő és terjesztette a helybéli asszonyoknak.

A rendőrség igyekezett minél előbb lezárni az ügyet, ezért több környékbéli faluban nem is bolygatták meg a halottak nyugalmát - így nincs pontos adat az áldozatok valós létszámáról. Csak feltételezés, hogy akár több száz férj is áldozatul eshetett az arzénnal mérgező asszonyoknak.

Forrás: Wikipédia

A 28 vádlott több év börtönt - volt, aki életfogytiglant is - kapott, ám az ötletgazda (és méregkeverő) a tárgyalások során öngyilkos lett, így soha nem nyerhette el méltó földi büntetését.

Pipás Pista, a puszták igazságosztója

Az úriember Fődi Viktóriaként látta meg a napvilágot. A történet szerint tizenéves korában egy részeg földesúr megerőszakolta, ekkor született meg a bosszúálló "hős" karaktere. Az első világháború éveiben férfinak öltözve dolgozott napszámosként a dél-magyarországi tanyákon. Férfiként élte a hétköznapjait is, pipázott, kocsmába járt.

Ő sem tekinthető perverz sorozatgyilkosnak, inkább igazságosztóként tekintettek rá a helyi asszonyok, hiszen az agresszív férjeket tette el láb alól, természetesen anyagi ellenszolgáltatásért cserébe.Pipás Pista öngyilkosságnak álcázta tetteit, az áldozat rendszerint az istállóban lévő mestergerendára akasztotta fel magát.

Két esetet tudtak csak rábizonyítani. Horthy Miklós kegyelemben részesítette és halálbüntetés helyett életfogytiglanra ítélte. Érdekesség, hogy férfi börtönbe került, és rabtársai nagy megrökönyödésére csak itt derült ki, hogy valójában nőnemű. A pesti "Gyűjtőben" hunyt el 1940-ben.

Holhos Jánosné Papp Erzsébet, a nikotinos gyilkos

Négy gyilkosság fűződik a nevéhez, amelyeket mondvacsinált indítékokkal támasztott alá. Gyakorlatilag eltüntette az őt zavaró személyeket a föld színéről. Mivel járatos volt a dohánytermesztésben, így a növényi levelekből állított elő mérgező nikotinos oldatot. Első áldozatának a részeges férjét pécézte ki, ám nem volt benne biztos, hogy a kikevert oldat halálos-e. Egy ötéves kislányon próbálta ki a gyilkos szert, aki bele is halt a mérgezésbe...

A sikeren felbuzdulva békülés ürügyén nikotinos pálinkával kínálta egy barátnőjét, akivel előtte összezördültek valami apróságon. Ezek után megmérgezte a férjét is, ám a rendőrök még ekkor sem láttak összefüggést a gyanús halálesetek között.

Végül annyira elbízta magát, hogy súlyos hibát vétett. Először a következő férjét próbálta meg eltenni láb alól, aki ugyan jól elverte emiatt, de mégsem jelentette az esetet. A következő udvarlóját a családja olyannyira nem fogadta el, hogy közölték vele: mindent a nővére fog örökölni. Miután a saját testvérével is mérget itatott, az ehhez használt üveget visszavitte az üzletbe, így bukott le. 1961-ben akasztás általi halálra ítélték.

Forrás: Wikipédia

Jancsó Ladányi Piroska - aki túltett a horrorfilmeken

Piroska azon kevés kivételek egyike, akit egyszerre hajtott a vagyonszerzés és a kéjvágy. Női sorozatgyilkosokra nem jellemző módon áldozataival élte ki leszbikus vágyait. Anyja, Borbála, négy gyereket szült négy különböző férfitól, ám gondatlansága miatt csak Piroska maradt életben.

A II. világháború ínséges időszakában prostitúcióból tartotta el a kislányt, sokszor ételért cserébe feküdt le férfiakkal. A lány ijesztő, agresszív gyermekké cseperedett, aki élvezte, ha másokat kínzott - többször kezet emelt saját anyjára is. Első áldozatát - egy tizenegy éves kislányt - villanydróttal fojtotta meg. Miután kiélte rajta vágyait, a testet egy kútba dobta.

Az ötvenes években még négy lány tűnt el a környékről: a nő a házba csalta és megfojtotta őket, majd a megbecstelenített holttesteket beledobta a kútba. Letartóztatásakor azt vallotta, hogy anyja is tudott a gyilkosságokról. Borbálát életfogytiglanra ítélték, Piroskát pedig 1954-ben felakasztották a szolnoki börtönben.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.