Ady Endre kibeszélő Léda Csinszka
Alkoholista, láncdohányos, gyógyszerfüggő, depressziós, nőcsábász és költőgéniusz. Egy igazi önsorsrontó, akinek minimum 1 üveg konyak, 3-4 liter bor és 2-3 doboz cigaretta volt a napi betevője. 145 éve, november 22-én született Ady Endre.

"Én pedig vándorlok szanatóriumból szanatóriumba"

Ahogy költői nagysága, úgy a drogok, az alkohol és a cigaretta iránti függőségei sem megkérdőjelezhetők. Ez utóbbiak fogyasztásáról Ady tételes listát is vezetett, amit vétkes könnyelmű hitelfüzetnek nevezett. Az ivászatot korán, már a gimnáziumi évei alatt kezdte, ami aztán egész életét végigkísérte.

Többször elküldték elvonóra - ópium fogyasztása miatt is -, de nem sikerült leszoknia. Pedig a felesége is tiltotta a bűnös élvezetektől, de Ady lefizette a szolgákat, hogy segítségükkel beszerezze a napi szesz adagját. Csinszkának azt mondta, friss levegőre van szüksége, majd a séta során felhajtotta a bokrokban eldugott alkoholt.

"Mit bánom én, ha utcasarkok rongya"

Első szerelmi kapcsolatai is a gimnáziumhoz köthetőek. Mivel gyakran váltogatta a partnereit, már a húszas évei elején megkapta a szifiliszt egy énekes-táncosnőtől, akit feleségül is akart venni, de a kollégái végül lebeszélték. Amikor a betegsége kiderült, több gazdag ismerőse rengeteg pénzt költött arra, hogy meggyógyíttassák, köztük Léda férje is.

Bandi, Léda és Dodó, avagy az édeshármas

Hogy lehet, hogy Léda - azaz Diósy Ödönné Brüll Adél - férje mindvégig tudott az asszony és a költő között tomboló szerelmi viszonyról, sőt, elnézte és anyagilag is támogatta? Egyes források szerint azért volt így, mert Ödön inkább a férfiakat kedvelte. Mások szerint mindkét nem iránt érdeklődött. Egy biztos: semmi kifogása nem volt a kapcsolat ellen, annyira, hogy Párizsban édeshármasban élt a szerelmesekkel.

Még egy hajóútra is befizette Adyt és Lédát, 9 hónappal később azonban a nő egy halott kislányt hozott a világra. A kicsi 6 ujjal született, mint a költő... Ezt követően romlott meg a több mint 8 évig tartó kapcsolat, amit addig is hetente történő szakítások jellemeztek, főként Ady hűtlensége miatt.

A rossz nyelvek szerint még az asszony húgával is összeszűrte a levet. A sokak által hisztérikának tartott Léda ekkor depressziós lett, férje vigasztalta. Bár egy ideig még reménykedett a békülésben, végül feladta. Ő és Ady sosem találkoztak többet.

"Egy kedves, kis intézeti lány"

Ezután lépett a képbe a vérfertőző házasságból született diáklány, Boncza Berta, akinek nagy álma volt, hogy költő feleség lesz. Számos költőnek felajánlkozott, de mind visszautasították. Dühében írt Adynak is, aki egy általa aláírt rajongói kártyát küldött vissza a lánynak. Ezzel indult a kapcsolatuk - csak több év levelezés után találkoztak személyesen.

Forrás: Shutterstock

Ady 38 éves volt, amikor elvette a nála 17 évvel fiatalabb Csinszkát. A frigyre szülői engedély nélkül került sor, az akaratos lány azonban nem pont azt kapta, mint amit elképzelt...

- Boldog vagy?

- Nappal igen... - vallotta egy beszélgetésben, 5 hét házasság után.

De azért nem kellett őt félteni. A költő halála után Babits Mihállyal került kapcsolatba, majd végül egy festőművész felesége lett.

Csinszka vs. Léda

Meglepő módon utálták egymást. "Én már tudom, ki az, aki utánam jön..." - írta Léda, miután beleolvasott Ady és Csinszka levelezésébe. Állítólag a temetésen Csinszka lerúgta a Léda által vitt koszorút Ady sírjáról - szimpla féltékenységből. Amikor aztán Léda halálakor illendőségből virágot küldött a nő sírjára, azt Dodó nem engedte felrakni. Mindketten 1934-ben haltak meg, a több mint 20 évnyi korkülönbség ellenére.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.