Nők, akiket a szerelem tett halhatatlan múzsává!

Egy gyönyörű festmény vagy vers nem születik meg csak úgy magától, kell hozzá egy ihlető forrás is. Bár a művészek számára múzsáik a nagybetűs Nőt jelentették, a többségük egyáltalán nem volt híve az átlagos női szerepeknek...

Jöjjenek a művészet titkos nagyjai, akik nélkül bizonyos művek talán meg sem születtek volna!

Beatrice

Mai szemmel nézve kissé szokatlan a szerelmi történet: a 9 éves Dante egy összejövetelen azonnal beleszeretett a nála pár hónappal fiatalabb lányba. A kislány nem sok érdeklődést tanúsított a fiú iránt, csak néhányszor beszéltek egymással. Ráadásul egy gazdag firenzei polgár lányaként nem sokáig maradhatott hajadon, bár a házaséletet is csak rövid ideig élvezhette: 24 éves korában meghalt.

Forrás: Wikipedia

Dante szerelme tehát plátói maradt (egyébként szülei kérésére ő maga is megházasodott), mégis 1291 és 1294 között harmincegy verset írt Beatricéhez. Ráadásul az Isteni színjátékot is ő ihlette, amivel a költő hozzájárult a reneszánsz irodalmi stílus megszületéséhez. A történet végén az ifjú szerelmespár az Édenkertben talál újra egymásra...

Léda

A gimis irodalomóra óta tudjuk, hogy Léda Ady Endre első szerelme volt, kapcsolatuk azonban ennél sokkal bonyolultabbra sikerült. Ady ugyanis férjezett asszonyként ismerte meg a nőt, aki ráadásul öt évvel idősebb volt nála.

Brüll Adél a Nagyváradi Napló rendszeres olvasójaként imádta Ady írásait, olyannyira, hogy párizsi lakásába is meghívta a költőt. Itt éltek aztán édeshármasban - bimbózó szerelmüket ugyanis Adél férje, Diósy Ödön sem ellenezte. Sőt, még Ady szifiliszének kezeléséhez is ő szerzett orvost...

Forrás: Wikipedia

Az elkövetkezendő pár évben sokat utazgattak Európa-szerte, ám kapcsolatuk fokozatosan megromlott. Románcukat egyébként is állandó viszályok jellemezték, ahogy az a költő Héja-nász az avaron című verséből is kiderül.

1912-ben Ady elég kegyetlenül szakította meg a 9 éve tartó viszonyt. A Nyugat című korabeli folyóiratban publikált Elbocsátó szép üzenet című versével gyakorlatilag porig alázta a nőt, aki férje vigasztalása ellenére is hónapokig lesújtva érezte magát.

Edie Sedgwick

Az arisztokrata családba született Edie már korán a család fekete báránya lett. Evési zavarokkal küszködött, ráadásul igazi lázadó volt, így az apja gyorsan bedugta egy elmegyógyintézetbe, a "gyógyulás" reményében. Később súlyos anorexiája miatt ismét kórházba került, 20 éves korára pedig már túlesett az első abortuszon.

New Yorkba utazott, ahol megismerkedett Andy Warhollal, de még ő sem volt képes teljesen kontrollálni a lány kicsapongásait. Mégis szinte azonnal a múzsájául fogadta, és számos filmjében szerepet adott neki.

Forrás: Wikipedia

Edie hamarosan szupermodell karrierje csúcsán találta magát - ám sajnos magasról lehet igazán nagyot esni... Szűkölködött a pénzben, drogproblémái pedig egyre inkább elhatalmasodtak. Ráadásul a szerelmi élete sem volt sikeres: hiába rajongott Bob Dylanért, ő másik nőt vett feleségül. Edie végül túladagolásban halt meg, mindössze 28 évesen.

Hogy mi a közös a múzsák többségében - azon kívül persze, hogy nemcsak szépségükkel, de intelligenciájukkal is hódítottak? Az elérhetetlenségük. A feleségből, élettársból ritkán lett vágyálom. Minél lehetetlenebb volt az imádott nő megszerzése, annál inkább inspirálta a művész képzelőerejét...

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Northfoto

Ezek is érdekelhetnek