halál kibeszélő Janis Joplin színésznő művésznő
Kisgyermekként sosem értettem azokat a sztárokat, akik nem élvezik a gazdagságot és a hírnevet, ám felnőve rájöttem a depresszió, a függőségek és a meg nem értettség még a legnagyobb művészeket sem kerülik el. Sőt, őket kezdik ki igazán ezek a problémák és mielőtt megértenénk őket, elmennek. Örökre. Ám maguk mögött hagynak valamit: a művészetüket, amik még jó pár évvel a haláluk után is hatással vannak a világra.

Isadora Duncan (1877. május 26. – 1927. szeptember 14.)

Isadora Duncan amerikai táncosnő, akit a táncművészet megformálójaként tartanak számon, sőt sokak szerint a moderntánc megalkotója. Csodálatos karriert futott be,a világ a tenyerén hordozta. Egészen addig tökéletes volt az élete, ám orosz férjének tragikusan korai öngyilkossága rendkívül megviselte. A férfi halálát követően Duncan maga mögött hagyott mindent és a francia tengerparton telepedett le. Ekkor érte utol a halál 1927-ben, amikor egy sportkocsi kipróbálása közben sálja beleakadt a kerékbe és megfojtotta őt. Mielőtt pedig elindult az autóval, egy híressé vált mondattal köszönt el barátaitól:
„Isten veletek, barátaim, megyek a dicsőségbe!"

Billie Holiday (1915. április 7. – 1959. július 17.)

A legelső fekete dzsesszénekesnő, aki karizmatikus tehetségével elkápráztatta a közönséget. A nehéz sorsú Billie mindent megtett annak érdekében, hogy édesanyjának segítsen. Így volt idő, amikor prostituáltként dolgozott. Később pedig különféle bárokban is énekelt, ekkor fedezte fel John Hammond producer. Innentől kezdve pedig nem volt megállás, sikert sikerre halmozott, ám 1947-ben letartóztatták heroin birtoklásáért és nyolc hónap börtönre ítélték. Kábítószer függősége azonban továbbra sem csillapodott, valószínűleg ez vezetett korai halálához is, amikor 1954 májusában összeesett szív-és májműködési zavarok miatt, míg végül júliusban feladta a szervezete a küzdelmet.

Sylvia Plath (1932. október 27. – 1963. február 11.)

Az egyik legmegrázóbb halál, amiről valaha hallottam az Sylvia Plath amerikai költő és író története. A depresszív művész mindössze 31 éves volt, amikor önkezűleg véget vetett az életének. Nedves törölközővel szigetelte el a szobát közte és az alvó gyerekei között, ezek után pedig kinyitotta a gázt és a fejét a sütőbe tette. Az eset után a rendőrség gyanúsnak vélte Sylvia halálát. Felvetették, hogy öngyilkossághoz képes túl precíz és megfontolt volt az eljárás. Ám Jilian Becker, Sylvia legjobb barátnője egy rendőrtiszt elmondása alapján azt nyilatkozta: "Plath teljesen betette a fejét a sütőbe. Ő ezt valóban komolyan gondolta."

Forrás: Shutterstock

Janis Joplin (1943. január 19. – 1970. október 4.)

Az aranytorkú blues-énekesnő meglehetősen rövid, ám annál fordulatosabb pályafutást tudhatott magáénak. Ahogy egyre ismertebb lett, annál inkább a heroin rabjává vált, képtelen volt nélküle létezni. Szépen lassan pedig a karrierjét és az egészségét is tönkretette az alkohol- és kábítószer-függősége. Barátai egyre jobban féltették, jogosan. Joplint mindössze 27 évesen, Los Angelesben érte el utol a végzete. Végakaratának megfelelően a hamvait a tengerbe szórták, vagyonát pedig a barátai bulikon itták el.

Natalie Wood (1938. július 20. – 1981. november 29.)

A színésznő korának egyik legnagyobb sztárja, kinek élete tele volt csupa hullámvölgyekkel. Zsarnokoskodó anya, fóbiák és folyamatos csalódások sorozata. A gyönyörű színésznő 39 éve tűnt el hajójának fedélzetéről, ám a mai napig nem tudni pontosan mi okozta rejtélyes halálát. A nyomozás során az igazságügyi orvosszakértő megállapította, hogy Wood meglehetősen alkoholos állapotban esett a tengerbe és megfulladt. A teste tele volt ütésfoltokkal, amiket esés közben szerezhetett. Később azt is állították, hogy talán a ruhája ölte meg, ami túl sok vizet szívott magába és nemes egyszerűséggel lehúzta víz alá.

Amy Winehouse (1983. szeptember 14. – 2011. július 23.)

Amy Winehouse, aki talán sosem volt igazán boldog. A tehetséges énekesnő élete utolsó pillanatáig küzdött a függőségeivel. A karrierje szárnyalt, míg a magánéletének mélységei a pokol bugyráig is elértek. Mérgező szerelmek sorozata, amelyeknek talán sosem kellett volna beteljesülniük. Amy többször is részegen, beállva adott koncertet, verekedett és csontsoványra fogyott. Utolsó éveiben botrányt botrányra halmozott, a bulvár sajtó pedig folyamatosan bohócot csinált belőle. 2011. július 23-án találtak rá az otthonában, véralkoholszintje elképesztően magas, 4,16 ezrelékes volt. A halál okaként alkoholmérgezést állapítottak meg nála.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.