Klasszikus horrorfilmek, amiket nem hagyhatsz ki Halloween estéjén

horror kibeszélő horrorfilm filmajánló klasszikus
Amennyiben a beöltözős bulik helyett idén Halloweenkor az otthon kényelmét választanád, és megnéznél pár borzongató horrorfilmet, válassz a klasszikusok közül.

5. Drakula

Ha esetleg nem láttad az 1992-es Drakulát, akkor itt az ideje, hogy megnézd ezt a zseniális kulthorrort! Ez az alkotás az egyik leghíresebb Drakula film, az 1931-es, Lugosi Béla főszereplésével készült változat mellett. A film Bram Stoker 1897-es regényét dolgozza fel, melyben Vlad Tepes, másnéven Drakula gróf vámpírként tevékenykedik. Vlad Tepes felesége, Elizabeta öngyilkossága után megesküszik, hogy az élete árán is, de megbosszulja felesége halálát. Összességében az 1992-es Dracula adaptáció nem csak, hogy az egyik legnagyszerűbb film lett, mely a vérszívó történetét a szemünk elé tárja, hanem a mozgókép történelem egyik legemlékezetesebb alkotása.

4. Kedvencek temetője

Szintén kultikus horrorfilm a Kedvencek temetője, mely Stephen King Állattemető című regénye alapján készült. A film középpontjában a Creed család áll, akik egy Maine állambeli, országúti házba költöznek. A háztól nem messze fekszik a Kedvencek temetője, ahova főleg az autók által elütött házi kedvenceiket temetik az emberek. A temetőn túl található egy elhagyatott indiántemető is, mely sötét titkokat rejt. A család életében hamarosan tragédia következik be, amit az apa szeretne meg nem történtté tenni. Ezért Louis, az apa kihasználja az indiántemető természetfölötti képességeit, hogy rendbe hozza a dolgokat, de próbálkozásai balul sülnek el, mert az a temető egy elátkozott hely.

Forrás: NORTHFOTO/ 2018 by Entertainment Pictures/Paramount Pictures

3. Szörnyszülöttek

A Szörnyszülöttek egy 1932-es amerikai horrorfilm, amelyben olyan emberek játszották a karaktereket, akik vándorcirkuszoknál dolgoztak és valóban valamilyen testi fogyatékossággal rendelkeztek. Az eredeti verziót túl sokkolónak találták ahhoz, hogy kiadják, ezért megsemmisítették.

A rendező, Tod Browning 16 évesen hagyta el tehetős családját, hogy csatlakozzon egy utazó cirkuszhoz, innen merítette a személyes tapasztalatait a Szörnyszülöttekhez. Mivel ő volt a sikeres Drakula című film rendezője, jelentős mozgásteret kapott az első nagy stúdiójú horrorhoz. A filmben, a fizikailag elcsúfított „szörnyszülöttek" lényegénél fogva hiszékeny és tisztességes emberek, miközben a valódi szörnyeteg az a két „normális" cirkuszi ember, akik összejátszanak, hogy gyilkosságot kövessenek el az egyik előadó ellen azért, hogy hatalmas örökséghez jussanak.

2. Onibaba

Az Onibaba 1964-ben készült fekete-fehér, japán filmdráma, horror. Shindo Kaneto rendező legismertebb és legsikeresebb filmjének számít. A történet alapjául egy buddhista mese szolgált, amelyet a rendező még gyerekkorában hallott az édesanyjától. A háború elembertelen hatását példázó kegyetlen rémmese a középkorban játszódik. Egy magára maradt fiatalasszony és anyósa abból élnek, hogy szamurájokat ölnek meg, értéktárgyaikat ellopják. A gyönyörű fiatal nő szerelembe keveredik egy szökött katonával, s ezzel kivívja anyósa gyűlöletét, féltékenységét. Az ember alatti lét kíméletlen és gonosz ábrázolása naturalizmussal, misztikummal és erotikával vegyül.

1. Ragyogás

A Ragyogás egy 1980-ban bemutatott brit-amerikai horrorfilm, Stephen King - magyar nyelven is megjelent - A ragyogás című bestsellerje alapján. Jack Nicholson élete egyik legjobb alakítását nyújtja, mint Jack Torrace, aki a családjával a téli holtszezon idejére egy, a világtól elzárt kísérteties hotelba költözik gondnoknak. Ha az évszázados falak mesélni tudnának, hátborzongató történetek tucatjai kerülnének a felszínre. Úgy tűnik, hogy Jack kisfia előtt nincsenek is titkai a háznak, mert látja a fürdőkádba fulladt nőt, az elegáns lakosztályban kivégzett férfit és az összes holt lelket, amelyek nem találnak nyugalmat. De lehet, hogy mindezek a rémképek csupán jeleznek valamit. A Jack agyát elborító őrületet, a folyamatot, amelynek hatására a szerető apa vérszomjas, gyilkos indulatokkal teli szörnyeteggé válik.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.