történelem kibeszélő királynő Kleopátra Boleyn Anna
Azt hiszed, csak a popsztárok és a különböző celebek lehetnek vagányok? Hát el kell, hogy keserítselek: a világtörténelem uralkodói sokkal több merész dolgot követtek el, mint holmi Britney-k és Kardashianok! Bizony, bizony... Ezért össze is gyűjtöttem nektek az én 5 személyes kedvencemet.

1. Boleyn Anna

Na, őt szerintem senkinek nem kell bemutatni. Ő volt a második Boleyn lány, és VIII. Henrik angol király második felesége. De ez azért nem volt ám olyan egyszerű, ugyanis az uralkodónak előbb el kellett válnia Aragóniai Katalintól, és csak utána vehette feleségül Annát. És, hogy mi ebben a vagány? Köztudott, hogy VIII. Henrik mekkora szoknyapecér volt, már első neje mellett is szeretők hadát tartotta. És bár egy férfit rávenni a válásra nem menő, de az összes ágyas közül ennyire kitűnni, majd a királyt annyira befolyásolni, hogy az még a birodalom ügyeire is kihasson, na, az már döfi!

Forrás: Shutterstock

2. Kleopátra

VII. Kleopátra volt Egyiptom utolsó uralkodója.Nem abban tűnt ki, hogy nőként uralkodott, hiszen ez az ókori Egyiptomban nem volt ritkaság. Az utókor tiszteletét azzal vívta ki magának, ahogyan az ország politikai kapcsolatait irányította - gyakran női fifikák bevetésével. Ám, ami igazán vagánnyá teszi, az a mai szemmel is kiemelkedő nyelvismerete: az egyiptomi mellett beszélt görögül, makedónul, etiópul, héberül, szírül, arámiul, médül és párthusul. Sőt, egyes források szerint még a "barlanglakókkal" - akik feltehetően a núbiaiak voltak - is sikerült megértetnie magát.

Forrás: AFP

3. Dido

Dido, más néven Elissza, a türoszi király, Bélosz lánya volt. Apjuk halála után a bátyja megölte Dido férjét, azért, hogy megkaparinthassa annak vagyonát. Így Dido, miután elege lett testvére zsarnokságából, sok honfitársával együtt elmenekült Türoszból. Kalandos utazások során értek el Afrika partjaihoz, ahol az asszony megalapította Karthágót. Már ezek a tettei is kimerítik a vagányság faktort, de ami a legbátrabb húzása volt, az nem más, minthogy inkább öngyilkos lett, de nem ment bele egy általa nemkívánatos házasságba a szomszédos Libüa királyával.

Forrás: Shutterstock

4. Szent Hedvig

Szent Hedvig lengyel királynő a 14. századi Krakkóban élt férjével. Kleopátrához hasonlóan ő is több nyelven beszélt, ám szerintem őt nem ez emeli ki a többiek közül. Hedvig azért volt különleges, mert mindig segítette az elesetteket - mondhatni, igazi jótét lélek volt. A monda szerint egy alkalommal éppen a kötényében csempészett ki élelmet a szegényeknek, amikor szembetalálkozott a férjével. A király nagyon nem nézte jó szemmel, hogy felesége a nincsteleneket eteti, szóval Hedvig semmi jóra nem számíthatott volna, ha lebukik. Ám, amikor megmutatta, hogy mit visz a ruhájában, ott nem élelem volt, hanem egy csokor rózsa... Hedviget II. János Pál pápa avatta szentté.

Forrás: Wikipédia

5. Ana Nzinga

Ő volt a mai Angola területén fekvő Ndongo és Matamba királynője a 17. században. Ez a bátor asszony nem volt hajlandó elfogadni, hogy a portugálok gyarmatosítsák a hazáját. Arra buzdította az afrikaiakat, hogy lázadjanak fel ellenük, és emellett minden erejével a rabszolga-kereskedelem megakadályozásán fáradozott - és sikerrel is járt. Amíg élt, a feketék rabigába hajtása nem terjedt tovább Afrika belsőbb területein. Extra jó pont vagánysága mellett, hogy ő kötötte az első afrikai-európai szövetséget a hollandokkal.

Forrás: Wikipédia


Nyitókép: Afpforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.